ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Αναζωπύρωση» σχεδιασμών για στρατιωτική ισχυροποίηση της Ιαπωνίας

...με νέα αφορμή την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που πέρασε από τη χώρα

Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022

Copyright 2022 The Associated

Με φόντο την ολόπλευρη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, στέλνοντάς τον μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια να περάσει πάνω από την Ιαπωνία.

Με αφορμή την εκτόξευση του πυραύλου - κι ενώ το Τόκιο αυξάνει συνεχώς τις στρατιωτικές του δαπάνες και προσαρμόζει σε πιο επιθετικούς προσανατολισμούς το στρατιωτικό του δόγμα - ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Γιασουκάζου Χαμάντα, έσπευσε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν αποκλείει καμία επιλογή, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης δυνατότητας να αντεπιτεθεί, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα της χώρας».

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Νότιας Κορέας, ο βορειοκορεατικός πύραυλος κινήθηκε ανατολικά και αφού πέρασε πάνω από την Ιαπωνία έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Σεούλ εκτίμησε ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM), ενώ το Τόκιο έκανε λόγο για δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την 5η κατά σειρά βορειοκορεατική δοκιμή πυραύλου μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, που γίνεται μια βδομάδα μετά την «επίδειξη δύναμης» των ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας, με τα τριμερή αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διαβουλεύονται με τις κυβερνήσεις Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με αξιωματούχους των δύο χωρών για να συζητήσει τη «διεθνή προσήκουσα και σθεναρή» αντίδραση στην οπλική δοκιμή και να επαναβεβαιώσει τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην άμυνα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Με σχετικό δελτίο Τύπου, η Ουάσιγκτον «καταδικάζει έντονα» την «επικίνδυνη» απόφαση της Πιονγιάνγκ να προχωρήσει στη δοκιμή του πυραύλου, η οποία χαρακτηρίζεται «αποσταθεροποιητική» ενέργεια και δείγμα της «κατάφωρης περιφρόνησης» της Βόρειας Κορέας προς «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ και «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας».

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διαστάσεων που αποκτούν τα σχέδια για τις «αμυντικές δυνατότητες» και τις «δυνατότητες αντεπίθεσης» της Ιαπωνίας (από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και από τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες στον κόσμο) είναι και η συζήτηση που είχαν στις αρχές Σεπτέμβρη ο Γ. Χαμάντα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, τονίζοντας την αφοσίωση της Ουάσιγκτον «σε μια αξιόπιστη και ανθεκτική μακρά αποτροπή, με χρήση του πλήρους εύρους των συμβατικών και πυρηνικών μας ικανοτήτων».

Από τη μεριά του, ο Χαμάντα είχε τότε διαμηνύσει κι αυτός τη βούληση της χώρας του να εργαστεί από κοινού με τις ΗΠΑ για τον «πλήρη εκσυγχρονισμό της συμμαχίας (των δύο χωρών) και ειδικά τις στρατιωτικές ικανότητες της Ιαπωνίας», στην οποία φουντώνει η συζήτηση για την ανάγκη νέων αλλαγών στο «αμυντικό δόγμα» της χώρας, ακόμα και για κατάργηση των απαγορεύσεων φιλοξενίας ή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σ. Αμπε (που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλη) ότι η χώρα «δεν πρέπει να αντιμετωπίζει ως ταμπού» το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα και ότι «μπορεί να εξετάσει διάφορες εναλλακτικές», αφού «όταν μιλάμε για την προστασία της ζωής των Ιαπώνων, πρέπει να διεξάγουμε συζητήσεις με πολλές επιλογές».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, σχολιάζοντας κι αυτός τη νέα εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, είπε ότι «θα υπάρξει αποφασιστική αντίδραση από τον στρατό μας και τους συμμάχους μας, καθώς και από τη διεθνή κοινότητα».

Απέλαση Ρώσου προξένου από την Ιαπωνία

Ολα αυτά ενώ συνεχίζεται η επιδείνωση των σχέσεων Ιαπωνίας - Ρωσίας, με τελευταίο επεισόδιο την απέλαση του Ρώσου προξένου από τη γιαπωνέζικη πόλη Σαπόρο (μεγαλούπολη στη βόρεια νήσο Χοκάιντο), που κηρύχθηκε «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Με εντολή της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόξενος στη Σαπόρο κλήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τις 10 Οκτώβρη, σε αντίποινα της απέλασης του Ιάπωνα προξένου στο Βλαδιβοστόκ, μόλις τον περασμένο μήνα, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών, Τάκεο Μόρι, κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή, Μ. Γκαλούζιν, και τον ενημέρωσε για την απόφαση του Τόκιο. Ο δε Γκαλούζιν δήλωσε ότι «είναι προφανές πως αυτή η τελευταία κίνηση της ιαπωνικής πλευράς μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν ήδη υποβαθμιστεί πρόσφατα ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής του Τόκιο».