ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» την καθολική ένταξη των νοσοκομείων στο «σύστημα DRG»

Νέα βήματα για την επιχειρηματική λειτουργία και το ξήλωμα υπηρεσιών στους ασθενείς

Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022

Μπορεί τα νοσοκομεία να βουλιάζουν από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και κρατικών πόρων, μπορεί ασθενείς και εργαζόμενοι να απειλούνται να βυθιστούν στο σκοτάδι και την παγωνιά στο όνομα «εξοικονόμησης Ενέργειας», όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση «τρέχει» για τα επόμενα βήματα στην ένταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, να λειτουργούν δηλαδή σαν να είναι επιχειρήσεις.

Τελευταίο «επεισόδιο» η ενημέρωση από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών - Ελληνικό Ινστιτούτο DRG, ότι «υποδέχεται με χαρά την ένταξη του Γενικού Νοσοκομείου ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ στο νέο σύστημα DRG (...) το πρώτο νοσοκομείο της 1ης ΥΠΕ που υιοθετεί το σύστημα DRG». Είχε προηγηθεί συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Διοίκησης του νοσοκομείου, «εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα εντάξει ένα σύνολο νοσοκομείων στο σύστημα DRG», που, όπως αναφέρεται, θα ακολουθήσουν «το πολύ επιτυχημένο μοντέλο της 7ης ΥΠΕ», με τον Οργανισμό να «δεσμεύεται για ακόμη περισσότερες δράσεις προς την πλήρη και καθολική ένταξη όλων των νοσοκομείων της χώρας στο σύστημα DRG».

Πρόκειται ουσιαστικά για την πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους κανόνες της αγοράς, βάζοντας στο περιθώριο τις ανάγκες υπηρεσιών Υγείας του λαού, με στόχο τη ραγδαία μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, τη μεταφορά του κόστους μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στις τσέπες των ασθενών και τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων.

«Το πετυχημένο μοντέλο της 7ης ΥΠΕ», που επικαλείται η κυβέρνηση, αντανακλάται ήδη στο στενό μαρκάρισμα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να απεμπολήσει τα επιστημονικά κριτήρια και να ασκεί την ιατρική με όρους εισπράκτορα και ταμία, καθώς το σύστημα DRG θα καταγράφει πόσο στοιχίζουν κάθε εργαζόμενος, κάθε ασθενής, μια χειρουργική επέμβαση, κάθε ιατρική πράξη, τα υλικά που χρησιμοποιούνται κ.ά. Με λίγα λόγια, είναι σύστημα που συμβάλλει καθοριστικά στη λειτουργία με τη λογική του «κόστους» στις κλινικές των νοσοκομείων.

Ηδη η εφαρμογή τους σε μια σειρά χώρες «με προηγμένο σύστημα Υγείας» αντανακλάται στη λειτουργία των νοσοκομείων αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή πάση θυσία μείωση του κόστους και αύξηση του κέρδους, με μέτρα για τα μη κερδοφόρα τμήματα (π.χ. μείωση θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μη κάλυψη κενών θέσεων, μη πληρωμή υπερωριών, πιέσεις από τον διευθυντή του εκάστοτε τμήματος για γρηγορότερη κίνηση των ασθενών κ.λπ.). Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία έκλεισαν μαιευτικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων που πραγματοποιούν λιγότερο από 300 τοκετούς ετησίως, χειρουργικές κλινικές, οι οποίες οφείλουν να πραγματοποιούν περισσότερες από 1.500 πράξεις ετησίως, θεωρώντας ότι κοστίζουν υπερβολικά ακριβά. Στην Αγγλία, οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 4.000.

Προσλήψεις ακτινολόγων απαιτούν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων διεκδικώντας άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών ακτινολόγων στο τμήμα του αξονικού, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων ειδικά στα τμήματα που έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους, καμιά υπέρβαση του πλαφόν εφημέρευσης για τους ακτινολόγους, όπως και για κανέναν άλλον εργαζόμενο του νοσοκομείου.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, από τον Ιούλη του 2022 έχει επισημανθεί ότι η έλλειψη ιατρών του αξονικού οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των εφημεριών του μήνα. Πραγματοποιούνται δε γενικές, πρωινές και εσωτερικές εφημερίες χωρίς την κάλυψη αξονικού. Ενώ το νοσοκομείο συμμετέχει στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών του Λεκανοπεδίου για όλο το φάσμα περιστατικών: Για ογκολογικά, παθολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά που πολύ συχνά χρήζουν αξονικής τομογραφίας σε επείγουσα βάση προκειμένου για την έγκαιρη διάγνωση και άρα τη θεραπεία.

Ακόμη και χτες η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ αρνήθηκε να συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων, ενώ κάτω από την πίεση της κινητοποίησης ανακοινώθηκε η μετακίνηση δύο γιατρών - ακτινολόγων από άλλα εξίσου υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι απαντούν ότι πρόκειται για μπαλώματα που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το διαιωνίζουν, και προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις απαιτώντας την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων ακτινολόγων και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.