ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δώστε τώρα αυξήσεις στις συντάξεις! Φτάνει η κοροϊδία!

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα από το μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα

Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022

«Δώστε τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις!». Με το αδιαπραγμάτευτο αυτό αίτημα, χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, φτάνοντας μέχρι το Μαξίμου, μέσα από το μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Οι συνταξιούχοι έκαναν καθαρό ότι δεν αποδέχονται την κοροϊδία σε βάρος τους, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, αφού δεν ικανοποιούν κανένα από τα βασικά τους αιτήματα, απαίτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους γιατί δεν έχουν άλλο δρόμο για να επιβιώσουν. Τελικά, κάτω από την επιμονή τους και την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις τους, από το Μαξίμου δεσμεύτηκαν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί στο Σύνταγμα, όπου οι συνταξιούχοι με τα πανό των σωματείων και των Ομοσπονδιών τους έδιναν το στίγμα της κινητοποίησης: «Η ακρίβεια κλέβει τη σύνταξη και τη ζωή μας», «Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καταβολή όλων των αναδρομικών», «Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό, τηλέφωνο»! Μέτρα για την Υγεία, στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων.


Στη συνέχεια με τα συνθήματά τους πορεύτηκαν προς το Μαξίμου, όπου έγινε και η συγκέντρωση. Την αλληλεγγύη τους και τη στήριξη στους αγώνες τους εξέφρασε με την παρουσία της αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Επίσης, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

«Το συνταξιουχικό κίνημα δεν καταθέτει τα όπλα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι συνταξιούχοι δίνουν και πάλι το αγωνιστικό τους "παρών"», σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Δεν αποδεχόμαστε την αθλιότητα που μας έχουν καταδικάσει», τόνισε ο συνδικαλιστής, «δεν αποδεχόμαστε τα λίγα ψίχουλα που μας πετάνε για να μας κλείσουν το στόμα, αντί να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις τις οποίες πληρώσαμε με τον μόχθο μιας ολόκληρης ζωής. Δεν θα συμβιβαστούμε με τις κάλπικες υποσχέσεις που μας δίνουν και πάλι ενόψει των εκλογών...».

Ειδικά για το ζήτημα της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» ο συνδικαλιστής ξεκαθάρισε: «Απορρίπτουμε τη θέση της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις τους όσοι έχουν "προσωπική διαφορά"», καταγγέλλοντας ότι η θεσμοθέτησή της και η διατήρησή της μέχρι τώρα από όλες τις κυβερνήσεις είναι ένα τέχνασμα για να κρατάνε μειωμένες τις συντάξεις.

Γι' αυτό, συμπλήρωσε ο Δήμος Κουμπούρης, «οι λύσεις δεν θα έρθουν με την εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση. Εχουμε μεγάλη εμπειρία. Βγάλαμε συμπεράσματα. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Την επιστροφή όλων των περικοπών και την ουσιαστική προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων απαίτησε ο Ερμόλαος Λινάρδος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ δεν αντιμετωπίζουν ούτε την ακρίβεια ούτε την αισχροκέρδεια, σημείωσε ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, προειδοποιώντας ότι «οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να περάσουν τον χειμώνα με μαγκάλια για να ζεσταθούν και σβηστά φώτα στα σπίτια τους».

«Νομίζουν ότι θα κουραστούμε. Ματαιοπονούν!», τόνισε ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, και κατήγγειλε την προπαγάνδα της κυβέρνησης που γεμίζει κάθε μέρα τα ΜΜΕ με «σεντόνια» στις εφημερίδες για τα αναδρομικά που δήθεν θα δώσει ενώ η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι 12 χρόνια τώρα βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται.

Για «σκυταλοδρομία περικοπών, στην οποία επιδόθηκαν εναλλάξ όλες οι κυβερνήσεις», έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, προσθέτοντας ότι οι συνταξιούχοι γνωρίζουν και δεν ξεχνούν ποιος θεσμοθέτησε την «προσωπική διαφορά», ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος αφαίρεσε τη 13η και τη 14η σύνταξη...

Πραγματική αύξηση πάνω στις καταβαλλόμενες συντάξεις, επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου για τα Δώρα και τις επικουρικές ζήτησε ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ, και μίλησε για «υποκριτές και φαρισαίους» που εμφανίζονται να δίνουν αυξήσεις στις συντάξεις, όταν οι συνταξιούχοι για χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Στην αξία του αγώνα που δίνουν οι συνταξιούχοι μέσα από τα σωματεία τους αναφέρθηκε ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών, ενώ ο Αναγνώστης Μουμτζής, πρόεδρος της ΠΕΣ - ΝΑΤ, μίλησε για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους συνταξιούχους, όταν την ίδια στιγμή, όπως είπε, «οι απαλλαγές προς τους εφοπλιστές είναι κατοχυρωμένες ακόμα και στο Σύνταγμα της χώρας!».

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, που μέχρι τώρα δεν έχει - όπως οφείλει - δεχτεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, και την άρνησή του να εφαρμόσει τον ψηφισμένο νόμο και να αποδώσει στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις την εισφορά των 20 λεπτών, που εθελοντικά προσφέρουν και τους παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο τον οικονομικό τους στραγγαλισμό και την παρεμπόδιση της αγωνιστικής τους δράσης. Τέλος, κάλεσαν τους συγκεντρωμένους στο νέο αγωνιστικό τους ραντεβού στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συσκέψεις για την οργάνωση των συνταξιουχικών συλλαλητηρίων

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στο Αγρίνιο, για το παναιτωλοακαρνανιακό συνταξιουχικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 13 Οκτώβρη.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, για το πανηλειακό συνταξιουχικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 12 Οκτώβρη.