ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συναντήσεις σε Χιλή και Περού
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Χιλής
Συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν συναντήθηκε χθες στη Χιλή με τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της χώρας Γκ. Μπόριτς.

Σύμφωνα με τον Χιλιανό Πρόεδρο, έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, τις διμερείς ευκαιρίες σε εμπόριο και επενδύσεις, την περιφερειακή ασφάλεια, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική ένταξη».

Για τις ΗΠΑ η Χιλή έχει ιδιαίτερο «ενδιαφέρον»: Διατηρεί εδώ και 20 χρόνια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, το «Πρόγραμμα Fulbright» (με τις γνωστές σχέσεις με τη CIA) κλείνει 68 χρόνια δραστηριότητας, ενώ τα αμερικανικά κεφάλαια έχουν έντονη παρουσία. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Κίνα αποτελεί τον πρώτο εμπορικό εταίρο της Χιλής, με 32% του συνολικού της εξωτερικού εμπορίου, έναντι 17% των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με την ομόλογό του Αντόνια Ουρεχόλα και αναμενόταν να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέπτεται σήμερα το Περού, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, όπου θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), βασικού εργαλείου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο του Περού Π. Καστίγιο.

Συνολικά η περιοδεία Μπλίνκεν και οι επαφές με τις πρόσφατα εκλεγμένες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις αποσκοπούν στο να ενισχυθούν οι «στρατηγικές σχέσεις» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τη στιγμή που άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις (Κίνα, Ρωσία, Ιράν) αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στην περιοχή αυτή που κάποτε θεωρούνταν «πίσω αυλή» του.