ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν θα ξεπαγιάσουμε μέσα στον χειμώνα, καμία αναμονή - όλοι στον αγώνα

Μεγάλα συλλαλητήρια για φθηνή θέρμανση και ρεύμα

Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Χιλιάδες λαού και εργαζομένων διαδήλωσαν την Τετάρτη σε Καστοριά και Φλώρινα, στο συλλαλητήριο που κάλεσαν σωματεία και φορείς διεκδικώντας μέτρα για φθηνή θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Με τον χειμώνα να βρίσκεται ήδη προ των πυλών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς αρκετά είναι τα σπίτια και τα μαγαζιά που έχουν ανάψει τη θέρμανση, ειδικά στους δύο αυτούς νομούς ο λαός ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο κόστος της θέρμανσης, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και εκφράζει την οργή του στην αντιλαϊκή πολιτική. Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, αγρότες και μικρομαγαζάτορες, φοιτητές, σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς.

Η συγκέντρωση στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, ενώ στη Φλώρινα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

«Δεν θα ξεπαγιάσουμε μέσα στον χειμώνα, καμία αναμονή - όλοι στον αγώνα» ήταν το σύνθημα στα πανό των ταξικών δυνάμεων, που συμμετείχαν στις δύο κινητοποιήσεις. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καστοριάς και Φλώρινας, το ΣΕΕΕΝ, το Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς και Συνταξιούχων ΙΚΑ Καστοριάς, ενώ οι διεκδικήσεις περιλαμβάνουν:


-- Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.

-- Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης. Να ολοκληρωθεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης για Φλώρινα και Μελίτη. Να επεκταθεί και σε άλλους οικισμούς.

-- Καμιά διακοπή ρεύματος, ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα.

-- Κατάργηση ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

-- Δωρεάν καυσόξυλα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

-- Αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε κανένας μαθητής να μην ξεπαγιάζει στο σχολείο του.

-- Να γίνουν διαχειριστικές μελέτες για τα δημόσια δάση, διαφορετικά η υπόσχεση επιστροφής στο παλιό καθεστώς ξύλευσης για ατομικές ανάγκες θα μείνουν κενό γράμμα.

Στη Σάμο

Την απαίτηση για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας πρόβαλε το Εργατικό Κέντρο Σάμου στην κινητοποίηση που οργάνωσε την περασμένη Τρίτη. Με συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου και πορεία στους δρόμους της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Στην ομιλία της η γενική γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Νανά Νικολάου, κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν την πολιτική που τους συστήνει να «προσαρμοστούν» στη βαρβαρότητα, να οργανωθούν στα σωματεία, να διεκδικήσουν αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Μπροστά στην απεργία κάλεσε τα σωματεία να προχωρήσουν σε συνελεύσεις, εξορμήσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για τα ζητήματα που απασχολούν κάθε κλάδο. Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε στην ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη χορήγηση επιδόματος για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, ο αγώνας των εργαζομένων στον Επισιτισμό για το ωράριο, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, η διεκδίκηση του προσωπικού στο χονδρεμπόριο και τις μεταφορικές για να πάψει να αποτελεί κανόνα η δουλειά 48 ώρες τη βδομάδα. Παράλληλα, κάλεσε σε ένταση της πάλης για μειώσεις στις τιμές του ρεύματος και σε βασικά αγαθά, προστασία της λαϊκής στέγης, μείωση 50% στα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια, μέτρα για τα κενά και τις ελλείψεις στο νοσοκομείο του νησιού και τις άλλες δομές Υγείας.