ΝΕΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Υψώνονται οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και Ρωσίας
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022

Από τις κοινές ασκήσεις Νότιας Κορέας - ΗΠΑ
Σε νέα βαλλιστική δοκιμή προχώρησε χτες τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα, μια μέρα μετά τις εκτοξεύσεις συνολικά 4 πυραύλων στις οποίες προχώρησαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι προχωρούν σε «επίδειξη δυνατοτήτων».

Η νέα εκτόξευση έγινε ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά από πρόταση που κατέθεσαν ΗΠΑ - Αλβανία, αντιδρώντας στη βορειοκορεατική εκτόξευση που είχε γίνει την περασμένη Τρίτη. Το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ είπε ότι οι δοκιμές αποτελούν «δίκαιη αντίδραση του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ που προκαλούν κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο».

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του ΣΑ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, κατηγόρησε Κίνα και Ρωσία ότι «θέλουν να επιβραβεύσουν τη Βόρεια Κορέα για τις παράνομες ενέργειές της και αυτό δεν μπορεί να το πάρει στα σοβαρά το Συμβούλιο Ασφαλείας», επιμένοντας ότι πρέπει να «ενισχυθούν μάλλον οι κυρώσεις, παρά να ελαφρυνθούν».

Από τη μεριά της Κίνας, ο αναπληρωτής πρέσβης, Γκενγκ Σουάνγκ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «συνεχίζουν να ασκούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και επιδίδονται σε πολιτικούς ελιγμούς που δηλητηριάζουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξημένες εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν κανέναν», καλώντας τες να δείξουν «ειλικρίνεια» και να «δώσουν απάντηση στις εύλογες ανησυχίες» της Πιονγιάνγκ.

Η αναπληρώτρια πρέσβειρα της Ρωσίας, Αννα Εβστιγκνιέεβα, χαρακτήρισε την επιβολή νέων κυρώσεων «αδιέξοδο» που δεν θα έχει παρά «μηδενικό αποτέλεσμα».

Από τη μεριά του, ο πρέσβης της Γαλλίας, Νικολά ντε Ριβιέρ, είπε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, το Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει δράση, πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτήν τη νέα πρόκληση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε χτεσινή συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ και συμμάχων τους (π.χ. Καναδάς, Βρετανία) να συζητηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ημιαυτόνομη κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Η πρόταση απορρίφθηκε με 19 ψήφους κατά, 17 υπέρ και 11 αποχές. Οπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου που απορρίπτεται μια πρόταση, ενώ σχολιάστηκε ότι την ανακοίνωση του αποτελέσματος ακολούθησαν χειροκροτήματα. Ο Κινέζος πρέσβης, Τσεν Χου, δήλωσε ότι η πρόταση θα δημιουργούσε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» και ότι «σήμερα στοχοποιείται η Κίνα. Αύριο, θα στοχοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα». Κατά της πρότασης τάχθηκαν μεταξύ άλλων Πακιστάν και Ινδονησία.