ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν οι νοσηλευτές στη Βρετανία

Ενάντια στους μισθούς πείνας και στην τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων

Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022

Από πρόσφατη κινητοποίηση νοσηλευτών στη Βρετανία
Περισσότερα από 300.000 μέλη του RCN, του μεγαλύτερου συνδικάτου νοσηλευτών της Βρετανίας, ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, της τάξης του 5% πάνω από τον πληθωρισμό, που «τρέχει» ήδη άνω του 10%, καθώς και επαρκή στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η υποστελέχωση του οποίου έχει τραγικές συνέπειες για υγειονομικούς και ασθενείς, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων ψηφίζουν από χθες μέχρι τις 2 Νοέμβρη για την απεργιακή πρόταση της διοίκησης του συνδικάτου, το οποίο καταγγέλλει τις χρόνιες κυβερνητικές αποφάσεις για περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, οι οποίες εκτός των άλλων απέτρεπαν τους εργαζόμενους από το να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), αφήνοντας τεράστια κενά στελέχωσης.

«Είμαστε υποστελεχωμένοι, υποτιμημένοι και υποαμειβόμενοι», δήλωσε η γενική γραμματέας και εκτελεστική διευθύντρια του RCN, Πατ Κάλεν, εξηγώντας ότι οι υγειονομικοί υποβαθμίζονται εδώ και χρόνια και τώρα πληρώνει το τίμημα γι' αυτό η ασφάλεια των ασθενών.

Σύμφωνα με την ίδια, οι μισθολογικές «αυξήσεις» κάτω του πληθωρισμού που προτάθηκαν στους νοσηλευτές συνεπάγονται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να παραμείνουν στο επάγγελμα, ούτε να ενταχθούν σε αυτό. Εξαιτίας των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο «κινδυνεύει η παροχή φροντίδας στους ασθενείς», τόνισε.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας και στη Βρετανία σε «μίας νόσου» την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που οδήγησε σε τεράστιες λίστες αναμονής για ραντεβού και θεραπείες, ενώ εξαιτίας της υποστελέχωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος και ο χρόνος αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Η απεργία που ετοιμάζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλευτές έρχεται να προστεθεί στο απεργιακό κύμα των τελευταίων μηνών σε μια σειρά κλάδους στη Βρετανία: Στους σιδηρόδρομους, στα ταχυδρομεία, στα λεωφορεία, στις αεροπορικές συγκοινωνίες, στα λιμάνια κ.α.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι σιδηροδρομικοί προχωρούν σε νέα απεργία αύριο Σάββατο με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων σε Σιδηρόδρομους, Λιμάνια και Μεταφορές (RMT), ενώ τέσσερις 24ωρες απεργίες πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία στο Σόμερσετ και στην Κορνουάλη, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη.

Γερμανία: Απεργία στην αεροπορική εταιρεία «Eurowings»

24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι πιλότοι στην αεροπορική εταιρεία «Eurowings», θυγατρική της «Lufthansa», με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τουλάχιστον οι μισές πτήσεις από και προς τα γερμανικά αεροδρόμια, κυρίως του Ντίσελντορφ και της Κολωνίας.

Οι απεργοί διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, καθώς και λιγότερη εντατικοποίηση της εργασίας, με περισσότερα διαλείμματα. Οι πιλότοι απαιτούν επιπλέον 14 ελεύθερες μέρες τον χρόνο και μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κατά πέντε ώρες.

«Με αυτά τα δεδομένα τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και το μέλλον της εταιρείας», απείλησε ο όμιλος.

Σύμφωνα με το συνδικάτο VC, η Συλλογική Σύμβαση που εφαρμόζεται σήμερα χρονολογείται από το 2015 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αναπροσαρμογή, ενώ τα τελευταία χρόνια ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η εταιρεία «χρησιμοποίησε την πανδημία ως πρόσχημα για να καταργήσει θέσεις εργασίας και να επιδεινώσει το εργασιακό κλίμα».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνη η «Eurowings» ακύρωνε καθημερινά δεκάδες πτήσεις, καθώς το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας δεν επαρκούσε και επιπρόσθετα πολλοί εργαζόμενοι είχαν αναρρωτική άδεια λόγω κορονοϊού.

Ιταλία: Αγρια καταστολή εναντίον απεργών κούριερ

Με άγρια καταστολή απάντησε προχτές η αστυνομία στη Ρώμη εναντίον εκατοντάδων απεργών της ταχυμεταφορικής εταιρείας SDA, οι οποίοι βρίσκονταν σε απεργία από την Τρίτη αντιδρώντας στις απολύσεις 17 εργαζόμενων κούριερ. Δύο εργάτες χτυπήθηκαν με ρόπαλα στο κεφάλι και έχασαν τις αισθήσεις τους, καταγγέλλει η συνδικαλιστική οργάνωση Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB).

Οι απεργοί διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία των Ιταλικών Ταχυδρομείων, με τη διοίκηση να αρνείται για άλλη μια φορά να τους δεχτεί. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν πορεία, την οποία μπλόκαρε η αστυνομία. Οι εργαζόμενοι κούριερ επιχείρησαν να εισέλθουν σε παρακείμενο ταχυδρομείο για ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, αναφέρει η USB, ωστόσο επενέβη η αστυνομία, ξυλοκοπώντας τους και απωθώντας τους έξω από το κτίριο.

Η USB υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις, ζητά την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και προετοιμάζει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργάτες και στο συνδικάτο USB. «Οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για την δουλειά τους αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, ενώ αυτοί που τους απολύουν και τους πετάνε στην ανεργία θησαυρίζουν», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του και καταγγέλλει «τη βάρβαρη επίθεση της ιταλικής αστυνομίας, που είχε αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο εργαζομένων».