ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ
Στον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων των υγειονομικών
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022

Με πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 20 Οκτώβρη δίνουν συνέχεια στη δράση τους οι υγειονομικοί, που μετά από 2μισι χρόνια πανδημίας εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού από την «πρώτη γραμμή», σε μια διαρκή αναμέτρηση με την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διεκδικήσεις για θωράκιση του συστήματος Υγείας, για ανάκτηση απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι σ' αυτό, κόντρα στη στρατηγική της έντασης της επιχειρηματικής δράσης που μεθοδικά προωθούν οι κυβερνήσεις, με τις γνωστές - εγκληματικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πανυγειονομική απεργία αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για την πανελλαδική - πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη, με τους υγειονομικούς να φιλοδοξούν να δώσουν τον τόνο της αποφασιστικής κλιμάκωσης, όπως αναδεικνύει και με τη συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

* * *

-- Η πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη έρχεται λίγες μέρες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις. Ποια προβλήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας κινητοποίησης;

-- Στο επίκεντρο της απεργίας στις 20 Οκτώβρη, αλλά και των τοπικών κινητοποιήσεων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής για επεμβάσεις και εξετάσεις, την απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία για τους ασθενείς, την αντιεπιστημονική απόφαση για τις αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και την εργασιακή ομηρία δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων.

Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν στην περίοδο της επιδημίας λόγω της επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής, με τους χιλιάδες θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ ή σε πρόχειρες «κατ΄ όνομα» μόνο ΜΕΘ αλλά και την εκτίναξη της non-COVID θνησιμότητας, λόγω της ουσιαστικής μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου».

Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα λόγω των «παγωμένων» μισθών, των απλήρωτων δεδουλευμένων, της φοροληστείας και της ακρίβειας, δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων κατανάλωσης σε ρεύμα, καύσιμα και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας - όπου είμαστε εκτεθειμένοι σε πληθώρα παραγόντων κινδύνου - αντικειμενικά έχει η διεκδίκηση για λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας καθώς και η ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-- Οι ελλείψεις πια στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν κρύβονται. Τα νοσοκομεία επιβαρυμένα από τα δύο χρόνια πανδημίας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση, η οποία χειροτερεύει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση;

-- Τα προβλήματα, που δεν περιορίζονται στις ελλείψεις, που συνεχώς οξύνονται και οδηγούν ακόμη και σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά περιλαμβάνουν την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα και κυρίως των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης, που υλοποιείται σχεδιασμένα από όλες τις κυβερνήσεις με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως ο νόμος της ΝΔ για τον ΟΔΙΠΥ ΑΕ και την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων», αλλά και τη διαμόρφωση των κριτηρίων «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών», των λεγόμενων DRGs, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεθοδευμένα προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων». Στόχος είναι τα ίδια τα νοσοκομεία να καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους από τις πληρωμές των ασθενών, άμεσες και έμμεσες, μέσω ασφαλιστικών ταμείων και εταιρειών.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, αλλά και των νοσοκομείων της Κομοτηνής, της Σπάρτης και του Παιδιατρικού Θεσσαλονίκης που προορίζονται να είναι ΝΠΙΔ, με βάση τους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ «αξιοποιούνται» δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου, αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό ρόλο της «κοινωνικής δράσης» των καπιταλιστών και των ιδρυμάτων τους.

Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ολοκληρώνοντας τον σχετικό νόμο 4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιεί τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» για την προώθηση νέων περικοπών στην υγειονομική περίθαλψη και αύξηση των πληρωμών των ασθενών, αλλά και το νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά για τη «δευτεροβάθμια περίθαλψη». Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι υπουργικές αποφάσεις για τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση φθηνού νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες του «νοσοκομείου - επιχείρηση», με διαιώνιση της διπλής εκμετάλλευσης σε βάρος των βοηθών νοσηλευτών και αύξηση της εντατικοποίησης και της νομικής ευθύνης για τους νοσηλευτές.

-- Η απεργιακή κινητοποίηση προετοιμάζεται, ενώ η κυβέρνηση απαντά με ένταση της καταστολής, με πιο πρόσφατο «κρούσμα» τη δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ. Τι σηματοδοτεί αυτή και παρόμοιες διώξεις, όπως του γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων;

-- Οι απαράδεκτες διώξεις σε βάρος των πρωτοπόρων αγωνιστών συναδέλφων μας γίνονται σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματά μας αλλά και αυξάνονται η αγανάκτηση και οι αγωνιστικές διαθέσεις ολοένα και περισσότερων εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημόσιες μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» και να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ», πληθαίνουν οι διώξεις και οι απειλές σε βάρος υγειονομικών, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυσή τους με προσωπικό και εξοπλισμό.

Μάταια όμως ελπίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν με τέτοιες ενέργειες. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνει η αγανάκτηση και να αυξάνονται όσοι συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα.

-- Τι σχεδιασμό κλιμάκωσης έχουν τα σωματεία των υγειονομικών; Μπροστά είναι και η απεργία στις 9 Νοέμβρη.

-- Οι πρόσφατες επιτυχημένες κινητοποιήσεις για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων, η τριήμερη απεργία, με μαζικότατη συμμετοχή, των συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΟΔΥ, οι τοπικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας πανελλαδικά απέδειξαν ότι αυξάνει η αγανάκτηση λόγω της όξυνσης της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των ασθενών.

Αναδεικνύονται οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε, με τη σχεδιασμένη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, να ενισχυθούν οι εστίες αντίστασης στους χώρους της Υγείας και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ τους και με τη δράση του υπόλοιπου εργατικού κινήματος.

Στόχος μας είναι οι αγωνιστικές διαθέσεις να εκφρασθούν με αυξημένη συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να παραμείνει, τη μέρα της απεργίας, μόνο το προσωπικό ασφαλείας.

Η απεργία να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα μας, που για να έχει προοπτική, χρειάζεται να στοχεύει στον πραγματικό μας εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση που τους στηρίζει. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων που υπάρχουν, των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων για τη λειτουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα καλύπτει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.