ΛΑΡΙΣΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παρεμβάσεις για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022

Στη Λάρισα
Μαχητική κινητοποίηση στη φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενάντια στην έξωση 12 φοιτητών, έγινε χτες με κάλεσμα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Λάρισας. Στην κινητοποίηση βρέθηκε για να συμπαρασταθεί στους φοιτητές και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Οι φοιτητές έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουν κανένα φοιτητή να πεταχτεί έξω από τις εστίες, κατήγγειλαν τα χαράτσια των 150 και 400 ευρώ που πληρώνουν, αλλά και τον κανονισμό των Εστιών, που θέτει ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15 διδακτικών μονάδων σε κάθε εξάμηνο, προκειμένου κάποιος να είναι δικαιούχος στέγασης το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τόνισαν πως αν πεταχτούν οι φοιτητές αυτοί εκτός εστίας, θα προκύψουν μεγάλες δυσκολίες για τη συνέχιση των σπουδών τους, αφού δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου η ακρίβεια καλπάζει, τα νοίκια έχουν εκτοξευτεί.

Στη συνάντηση που είχαν οι φοιτητές με την προϊσταμένη της φοιτητικής μέριμνας, αυτή απάντησε ότι «πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός». Οι φοιτητές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και χτες το απόγευμα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και άλλοι φορείς ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ενώ σήμερα θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του γραφείου της φοιτητικής μέριμνας.

Για τη σίτιση των πρωτοετών στη Φλώρινα

Παρέμβαση στη φοιτητική λέσχη πραγματοποίησαν χτες εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» από φοιτητικούς συλλόγους της Φλώρινας, διεκδικώντας δωρεάν σίτιση για τους πρωτοετείς συναδέλφους τους. Αν και οι αιτήσεις για κάρτα σίτισης κατατέθηκαν μέχρι τις 7 Οκτώβρη, τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμα και οι πρωτοετείς συνεχίζουν να πληρώνουν 5 ευρώ τη μέρα για να τρώνε στη λέσχη - ακόμα και εκείνοι που ζουν στις εστίες - χωρίς να είναι γνωστό πότε θα δοθούν οι κάρτες σίτισης.

Με την παρέμβασή τους στη λέσχη, οι φοιτητές κατάφεραν να σιτιστούν δωρεάν όλοι οι συνάδελφοί τους και ξεκαθαρίζουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» καλούν σε νέα κινητοποίηση σήμερα, στη 1 μ.μ., έξω από τη λέσχη, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνει στην Κοζάνη και ο Σύλλογος Φοιτητικός Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στις 12 το μεσημέρι.