ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΑΤΑΡ 2022
Κορύφωση των πρακτικών εξωραϊσμού και «κουκουλώματος» στη σκιά των νεκρών εργατών
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 16 Οχτώβρη 2022

Με σχεδόν έναν μήνα να απομένει μέχρι την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, στις 22 Νοέμβρη, το Μουντιάλ του Κατάρ βρίσκεται για τα καλά στο προσκήνιο της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας, ενώ η εμπορική του αξιοιποίηση αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Ωστόσο, πέραν των παραπάνω λόγων, πριν η διοργάνωση ανοίξει τις πύλες της, βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στα έργα υποδομής και τα οποία - σύμφωνα με επίσημες αναφορές και στοιχεία - έχουν σημαδευτεί με τον θάνατο χιλιάδων εργατών και τον τραυματισμό πολλαπλάσιων. Με κυριότερες αιτίες τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, κατά κύριο λόγο μεταναστών.

«Κωφεύουν» για αποζημιώσεις... μοιράζουν εκατομμύρια

Αφορμή στάθηκε η κορύφωση διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των νεκρών και τραυματισμένων εργατών. Υπόθεση που από την πλευρά τους οι διοργανωτές του Κατάρ αλλά και η διοργανώτρια Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) όχι μόνο προσπαθούν να υποβαθμίσουν με κάθε τρόπο αλλά αντιμάχονται σφοδρά τα αιτήματα των συγκεκριμένων οικογενειών, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από φτωχικές χώρες της Ασίας. Το θέμα άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις τον περασμένο Μάη, όταν μια σειρά από ανθρωπιστικές οργανώσεις ζήτησαν από τη FIFA να διαθέσει το ποσό των 338 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημίωση στις περιπτώσεις που υπήρξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ στο θέμα πήρε θέση, καλώντας τη FIFA να προβεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων, η αγγλική Λίγκα, Premier League, έχοντας προφανώς τους δικούς της λόγους, με βάση τον εδώ και χρόνια ανταγωνισμό με τη FIFA για μια σειρά ζητημάτων.


Associated Press

Το συγκεκριμένο ποσό που ζητήθηκε δεν θεωρείται τυχαίο καθώς τόσα περίπου αναμένεται να είναι τα χρήματα που ετοιμάζεται να μοιράσει η FIFA στις 32 ομάδες της διοργάνωσης μόνο και μόνο για τη συμμετοχή τους. Αυτά τα χρήματα αποτελούν, φυσικά, μόνο ένα μέρος του πακτωλού που θα δώσει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία, που αναμένεται να αγγίξει τα 791 εκατ. δολάρια, αν συνυπολογιστούν τα πριμ των νικητών καθώς και οι περίφημες αποζημιώσεις στους συλλόγους ως ανταμοιβή για τη χρησιμοποίηση των διεθνών παικτών που διαθέτουν στις 32 Εθνικές ομάδες.

«Πέθαναν μόλις τρεις εργάτες...»

Η υπόθεση των αποζημιώσεων στις οικογένειες των νεκρών και τραυματισμένων εργατών στα έργα ήρθε σε μια περίοδο που, καθώς πλησιάζει η έναρξη, από πλευράς διοργανωτών του Κατάρ αλλά και της ίδιας της FIFA φαίνεται να κορυφώνεται μια επικοινωνιακή εκστρατεία προστασίας της διοργάνωσης από τα όσα την έχουν στιγματίσει, με προφανείς σκοπούς να μη χαθεί η αίγλη του ποδοσφαιρικού προϊόντος αλλά και των πολυεθνικών χορηγών που εμπλέκονται σε αυτό και φυσικά έσοδα. Στο πλαίσιο αυτής της πρακτικής αλλά και κυρίως μπροστά στο ενδεχόμενο οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης (Κατάρ, FIFA) να κληθούν να πληρώσουν αποζημιώσεις, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι τακτικές της πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για τα όσα έχουν συμβεί στα έργα υποδομής.


Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές της Οργανωτικής Επιτροπής του Κατάρ, στα έργα του Μουντιάλ μέχρι τώρα έχουν πεθάνει... μόλις 3 εργάτες με αιτία αμιγώς τις συνθήκες εργασίας, ενώ ακόμα 48 θάνατοι έχουν προέλθει από παθολογικά αίτια, που, όπως τονίζεται, «δεν σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας ή διαβίωσης». Οι διοργανωτές χαρακτηρίζουν «απόλυτα ψευδείς» τους αριθμούς για νεκρούς και τραυματίες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και κάνουν λόγο για στοιχεία και δημοσιεύματα που «εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες που στόχο έχουν να πλήξουν τη χώρα και φυσικά τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022». Παράλληλα, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η θέση ότι «από το 2017 μέχρι σήμερα υπήρξαν εντατικοποίηση των μέτρων ασφάλειας στις εργασίες στα έργα καθώς και υψηλή βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης των εργατών». Απόψεις που φαίνεται να έχουν την πλήρη στήριξη και της FIFA, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια έδειξε να... σφυρίζει αδιάφορα στις αποκαλύψεις και τις αντιδράσεις για τα όσα συνέβαιναν στα έργα της διοργάνωσης.

Οι απόψεις των διοργανωτών έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία διεθνών εργατικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα όσα συνέβησαν από την αρχή των έργων μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα στοιχεία στις αρχές του 2022 ήθελαν να έχουν οδηγηθεί στον θάνατο 6.500 εργάτες με κύρια αιτία τις συνθήκες εργασίας. Επίσης, κάνουν λόγο για 5.500 περίπου θανάτους, με αιτίες τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι εργάτες στα έργα, στην πλειοψηφία τους μετανάστες. Πρόσφατο δημοσίευμα της αγγλικής «Daily Mail» μάλιστα έκανε λόγο για νέους θανάτους, 50 εργατών από το Νεπάλ, το διάστημα Μάρτη - Αυγούστου του 2022.


Μπ. Τσ.