ΕΒΡΟΣ - ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Οι τραγικές εικόνες με πρόσφυγες δεν έχουν τελειωμό

ΚΚΕ: Στον Εβρο, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο συνολικά έχει καταρρεύσει η πολιτική της ΕΕ, την οποία στηρίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις

Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022

Η συγκλονιστική φωτογραφία με δεκάδες κατατρεγμένους γυμνούς στον Εβρο
Σοκαριστική είναι η εικόνα με τους 92 πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν που εντοπίστηκαν γυμνοί στις Φέρες του Εβρου το περασμένο Σάββατο, κάποιοι από αυτούς με σωματικά τραύματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πρόσφυγες προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος με πλαστικές βάρκες από την Τουρκία, μέσω του ποταμού Εβρου, ενώ υπήρξαν μαρτυρίες ότι μεταφέρθηκαν στον Εβρο με οχήματα των τουρκικών αρχών και στη συνέχεια οι δουλέμποροι τους εγκατέλειψαν γυμνούς.

Μετά τον εντοπισμό τους μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Εβρο, τη γνωστή υπερδομή - φυλακή της ΕΕ. Σε ανακοίνωσή του για το νέο περιστατικό με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι τραγικές εικόνες με πρόσφυγες στον Εβρο δεν έχουν τελειωμό. Το νέο επεισόδιο, με τον εντοπισμό 92 γυμνών προσφύγων σε παραποτάμια περιοχή του Εβρου πλησίον των Φερών, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής αυτού του απάνθρωπου συστήματος, που, από τη μια, με την εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δημιουργεί το πλήθος των ξεριζωμένων, ενώ, από την άλλη, τους χρησιμοποιεί ως εργαλεία πλουτισμού ή ως πιόνια στα γεωπολιτικά σχέδια της κάθε αστικής τάξης ανάλογα με τα συμφέροντά της. Οπως κάνει η τουρκική αστική τάξη με την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων για να προωθήσει τις διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Κανένας δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνουν "κανονικότητα" οι εικόνες φρίκης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως αυτές στον Εβρο, όπως αυτές στους Παξούς με τους 88 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και 20 παιδιά. Τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης δεν πείθουν κανέναν. Στον Εβρο, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο συνολικά έχει καταρρεύσει η πολιτική της ΕΕ, την οποία στηρίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ομως, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη διάσκεψη μεσογειακών χωρών της ΕΕ, της περιβόητης δήθεν ''προοδευτικής'' ομάδας των MED 5, συνεχίζουν στην ίδια γραμμή. Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει αλλαγή της κατάστασης από αυτούς που προχωρούν στην ίδια περπατησιά και προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή θα φέρει άλλα, ''καλύτερα'' αποτελέσματα, στο όνομα της δήθεν ''ευρωπαϊκής αλληλεγγύης''.

Τώρα να δυναμώσει η πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εκμετάλλευση, αλλά και για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ξεριζωμένων, όπως προτείνει επανειλημμένα το ΚΚΕ: Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για το θέμα σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι οι εικόνες αυτές «δείχνουν τη γύμνια του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης». Καλεί τα συνδικάτα, όλο τον ελληνικό λαό να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους.

Αλλα λόγια... από την κυβέρνηση

Σχολιάζοντας, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, το περιστατικό, κατηγόρησε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση των μεταναστών και μάλιστα με πρωτοφανείς και αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας».

Πρόσθεσε ότι «η απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό» και κάλεσε την Τουρκία «να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ». Η κυβέρνηση, δηλαδή, από τη μια χύνει κροκοδείλια δάκρυα κι από την άλλη απαιτεί την πιστή εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες, τους πετάει βορά στα νύχια των δουλεμπόρων και τους μετατρέπει σε πιόνια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα γεωπολιτικά σχέδια.

Ο Γ. Οικονόμου είπε επίσης ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ενημέρωσε ήδη ΟΗΕ και ΕΕ, και ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, απέστειλε σχετική επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Στην Ηγουμενίτσα

Στο μεταξύ, άλλοι 88 μετανάστες, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, εντοπίστηκαν από το Λιμενικό την Παρασκευή πάνω σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο δυτικά των Παξών. Ενας από τους επιβαίνοντες κάλεσε μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 για να αναφέρει ότι το σκάφος βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου στοιβάχτηκαν στα κρατητήρια.

Αμεση ήταν η παρέμβαση της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους ξεριζωμένους, απαιτώντας να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Επίσης, κλιμάκιο συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας (ΕΚΘ) επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας όπου παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του.