ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΘΕΑ
Αντιδρά στη συνεχιζόμενη προσπάθεια υπονόμευσης του οργανισμού
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022

Από τη δράση του ΚΕΘΕΑ (φέτος συμμετείχε στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»)
Τρία χρόνια μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πραγματική στόχευση, δηλαδή το χτύπημα στη φιλοσοφία της απεξάρτησης, η υπονόμευση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, η εγκαθίδρυση της ευρωενωσιακής πολιτικής «μείωσης της βλάβης» και ο συμβιβασμός με το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Τα όποια προσχήματα επικαλέστηκε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες που καταδίκαζαν διαχρονικά το ΚΕΘΕΑ στην υποστελέχωση, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την υποχρηματόδοτηση, θρυμματίζονται από την εκρηκτική πραγματικότητα που πλέον έχει διαμορφωθεί. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, τρία χρόνια μετά:

Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί και «η καθημερινότητα στον χώρο εργασίας μοιάζει με άσκηση ισορροπίας χωρίς δίχτυ προστασίας. Η αβεβαιότητα και ο διάχυτος φόβος για το τι θα μας ξημερώσει είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των εργαζομένων, σε έναν θεραπευτικό οργανισμό που οφείλει να διασφαλίζει ένα προστατευτικό πλαίσιο για μέλη του που αγωνίζονται με τις εξαρτήσεις τους. Δεν είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα αυτή η συνθήκη επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, της θεραπευτικής δουλειάς;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ΚΕΘΕΑ βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόταν πριν την ΠΝΠ».

Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι εργαζόμενοι των ΕΣΠΑ και με οποιαδήποτε άλλη μορφή προσωρινότητας, έχοντας εκπαίδευση και εμπειρία στο πεδίο, πρέπει να παραμείνουν στο ΚΕΘΕΑ με σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας, ως η μόνη άμεση λύση του προβλήματος της τραγικής υποστελέχωσης του Οργανισμού. Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση θα πρέπει να σταματήσει να διοικεί κατά το δοκούν. Καλείται να εφαρμόσει, ως οφείλει, το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο του Οργανισμού και να επαναλειτουργήσει τα θεσμικά του όργανα, τα οποία ουδέποτε καταργήθηκαν.