ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σήματα από τις ΗΠΑ για την «ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας»
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022

Το υπόβαθρο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για την Ενέργεια, εντός των οποίων «τρέχουν» και οι διεργασίες σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώνει η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για τα ενεργειακά σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για την «τουρκο-ρωσική συμφωνία διαμόρφωσης νέου ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Βεντάντ Πατέλ, σημείωσε: «Πρώτα και κύρια θέλω να πω ότι η Τουρκία αποτελεί έναν μακρόχρονο και πολύτιμο ΝΑΤΟικό σύμμαχο, που έχει, σε όλη την πορεία της σύγκρουσης (στην Ουκρανία) από τον Φεβρουάριο, εκφράσει ισχυρή στήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επίθεση». Αφού τόνισε ότι «εργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε ένα σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμών βίζας», υπογράμμισε: «Εξηγήσαμε στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Την ίδια στιγμή, έσπευσε να προσθέσει ότι «όσον αφορά την ενεργειακή συζήτηση, συνεχίσαμε να καλούμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών, να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Και στην περίπτωση της Τουρκίας, εργαζόμαστε μαζί τους στενά για να στηριχτούν οι δικές τους προσπάθειες για τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας».

Οι νέες αυτές επισημάνσεις περί «μακροπρόθεσμης ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας» έρχονται, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ κατ' επανάληψη έχουν αναδείξει ότι η στρατηγική θέση, μια σειρά ενεργειακών συνεργασιών που διατηρεί στην περιοχή όπως και το δίκτυο αγωγών που διαθέτει ήδη η Τουρκία (και στοχεύει να αναβαθμίσει), την καθιστούν «κλειδί» για τη «διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης» και την «απεξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, φουντώνουν και τα παζάρια για τα ανταλλάγματα και τον τρόπο ένταξής της στα ευρωατλαντικά ενεργειακά σχέδια. Παζάρι που μεταξύ άλλων περνάει μέσα από τη συζήτηση για τα οφέλη της μεταφοράς αερίου από τις ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, τα «οφέλη» μιας ένταξης της Τουρκίας στο Φόρουμ για το Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (όπου συμμετέχουν Αίγυπτος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ελλάδα, Κύπρος και πλέον εντάχθηκαν και ΗΠΑ, Γαλλία), αλλά και - μετά τις τελευταίες εξελίξεις - την επιτάχυνση της προσπάθειας «διευθετήσεων» με οδηγό τη συμφωνία ΗΠΑ - Λιβάνου - Ισραήλ.

Σημειωτέον, στην Τουρκία βρέθηκε ακόμα ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών, Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, μετέβη στην Αγκυρα για συναντήσεις που, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, «επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από την αποφυγή κυρώσεων και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες», αναφορά που θεωρείται ότι «φωτογραφίζει» τη συμβολή τουρκικών επιχειρήσεων στην παράκαμψη των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρ. Μενέντεζ, ζήτησε, με αφορμή τους 92 μετανάστες στον Εβρο που βρέθηκαν γυμνοί, «έρευνα για την απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ρόλου του τουρκικού στρατού στη σκληρή κακομεταχείρισή τους».

Ξανά για συνάντηση ο Ακάρ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενώ από τη μια πλευρά συνεχίζει τις προκλήσεις, από την άλλη, η τουρκική κυβέρνηση προχωρά σε «προτροπές» για να προχωρήσει το παζάρι.

Ετσι, σε νέα του συνέντευξη, ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χτες, επανήλθε στην πρόταση που έκανε - κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ - στον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο. «Κάλεσα τον Παναγιωτόπουλο στην Τουρκία μαζί με τη γυναίκα του, όταν ήμασταν στις Βρυξέλλες (...) Εκανα την πρόσκληση για να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα...», είπε, σπεύδοντας να προσθέσει: «Ωστόσο, όταν μιλάμε για διάλογο, ειρήνη και αδελφοσύνη, μερικοί το εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Δεν είναι κάτι τέτοιο». Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει τις κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών κατά παράβαση Συνθηκών, σχολιάζοντας ότι «ακόμα και έτσι, η Τουρκία λέει "ας βρεθούμε και ας συζητήσουμε"».

Απαντώντας σε ερώτημα για τις στρατιωτικές υποδομές στην Ελλάδα που αναβαθμίζονται μέσα και από συμφωνίες όπως αυτή που επικαιροποιήθηκε το 2020 με τις ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να ξεχωρίσει τη βάση στην Αλεξανδρούπολη και την ξεχωριστή της χρησιμότητα, εξηγώντας ότι «οι ΗΠΑ θα τη χρησιμοποιήσουν ενάντια στη Ρωσία»...

Σύμφωνα δε με εκτενή τουρκικά ρεπορτάζ, επανέλαβε ότι τα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να λυθούν ή να τεθούν υπό έλεγχο, «χωρίς να ζημιωθούν οι δύο χώρες, οι αντίστοιχες περιοχές και το ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» ετοιμάζεται για νέο κύκλο εργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά των νότιων τουρκικών παραλίων (περιοχή Αλάνια, στην Αττάλεια), από την Τρίτη 25 Οκτώβρη μέχρι τις 24 Μάρτη 2023. Τα ίδια ΜΜΕ κάνουν λόγο για «αναβάθμιση» της «ικανότητας συλλογής δεδομένων». Υποστηρίζουν ότι πλέον είναι σε θέση να συλλέξει δεδομένα που παλιότερα θα εξασφάλιζε σε 20 χρόνια, μόλις σε 8 χρόνια. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η περιοχή για την οποία εκδόθηκε σχετική NAVTEX «είναι εντός των ορίων του χάρτη της Σεβίλλης» που η Αγκυρα αμφισβητεί.

Σε δηλώσεις του χτες στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Λιθουανό ομόλογό του, σημείωσε ότι ενημέρωσε «για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας», ενώ εξέφρασε «ανησυχίες» για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου της Τουρκίας, «σε μια σεισμογενή περιοχή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επανέλαβε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι στην κυβέρνηση είναι «πάντοτε (...) υπέρ της λογικής της συζήτησης και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας» με προϋπόθεση την «παραδοχή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», αυτού που γίνεται λάστιχο στον βωμό των σχεδιασμών του κεφαλαίου. Χαρακτήρισε δε «εντελώς αδιέξοδη» την «παρατεταμένη πολιτική της Τουρκίας, που συνεχίζεται, των προκλήσεων, των ανυπόστατων ισχυρισμών» και τη «ρητορική όξυνση».

Εσπευσε να χαρακτηρίσει «θετικό το γεγονός» ότι το τελευταίο διάστημα «και, μάλιστα, στη Σύνοδο (των υπουργών Αμυνας) του ΝΑΤΟ, υπήρξε από την τουρκική πλευρά μία ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πως πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να συζητούμε και να αφήσουμε στην άκρη αυτά τα περιβόητα "Μητσοτάκης γιοκ" κι όλα τα υπόλοιπα». Μια επιβεβαίωση τα προαναφερόμενα ότι σε ...πλατφόρμα ΝΑΤΟ «τρέχουν» συνεννοήσεις για διευθετήσεις που μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αλλωστε, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε άλλες 33 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όλες από μαχητικά F-16, ενώ έγινε και υπέρπτηση πάνω από την Κίναρο.