«Τα μαγικά μαξιλάρια» ξανά στη Λυρική
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022

«Τα μαγικά μαξιλάρια», η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αγαπήθηκε πέρσι από μικρούς και μεγάλους, επιστρέφει για 6 παραστάσεις (11, 12, 13, 20, 30 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη) στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σ. Νιάρχος και από τις 5 Δεκέμβρη, για έναν μήνα, στην GNO TV.

Το αγαπημένο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά διασκευάζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα για πρώτη φορά σε όπερα για όλη την οικογένεια. Η μουσική είναι του Γιώργου Δούση, η μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου και η σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη.

Σε μια χώρα μακρινή και μυθική, την Ουρανούπολη, ο άρχοντας Αρπατίλαος αποφασίζει να καταργήσει για τους υπηκόους του τις απόκριες, τα διαλείμματα στα σχολεία, τα πάρτι γενεθλίων, τις Κυριακές, τα καλά όνειρα. Γι' αυτό το τελευταίο, μάλιστα, ο πιστός ακόλουθός του, Βρισελιέ, κάνει μια καταχθόνια εφεύρεση: Το εφιαλτικό μαξιλάρι. Με αυτόν τον τρόπο οι διαμαρτυρίες σταματάνε, η παραγωγή σμαραγδιών αυξάνεται κατακόρυφα... Ομως, στην άκρη της πόλης κάποια παιδιά μαζί με τον δάσκαλό τους είναι αποφασισμένα να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα...

Ο συγγραφέας αναφέρει για το έργο: «Σε αντίθεση με πολλά έργα για παιδιά, που ήρωές τους είναι ατρόμητοι ιππότες, πρίγκιπες και νικηφόροι βασιλιάδες, κεντρικοί ήρωες στο έργο αυτό είναι ο δάσκαλος και οι μαθητές ενός υποβαθμισμένου σχολείου. Στην εποχή μας, ξεχνάμε συχνά ότι οι δάσκαλοι, πέρα από τη μετάδοση γνώσεων, έχουν τη δυνατότητα να διαγράφουν το μέλλον, ν' αλλάζουν ζωές, προσφέροντας οράματα, στόχους, όνειρα. Και όταν το επιτυγχάνουν, καθίστανται ηρωικότεροι από ατρόμητους ιππότες, μεγαλοπρεπείς πρίγκιπες και νικηφόρους βασιλιάδες (...) Εύχομαι όσοι παρακολουθήσουν τα "Μαγικά μαξιλάρια " να μην ξεχάσουν εύκολα τα λόγια του δάσκαλου στην παγωμένη αίθουσα του υποβαθμισμένου σχολείου: "Ο,τι κι αν σας πάρουν / πάντα κάτι μένει / που κανείς δεν το αγγίζει / κανείς δεν σας το παίρνει! Ελπίδα, όαση, παρηγοριά σας, / θησαυρός στη συμφορά σας / μένουνε τα όνειρά σας!"».

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00), ticketservices.gr