ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ»
Συμβολική εκδήλωση για τους Ρομά Νίκο Σαμπάνη και Ολγα
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022

Eurokinissi

Εκδήλωση και πορεία διοργάνωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τον τραγικό θάνατο της 8χρονης ρομνί Ολγα, που έχασε τη ζωή της στο Κερατσίνι όταν σφηνώθηκε σε συρόμενη μεταλλική πόρτα εργοστασίου, αλλά και για τον θάνατο του 18χρονου ρομ Νίκου Σαμπάνη από 36 σφαίρες αστυνομικών κατόπιν καταδίωξης.

Συμμετείχε η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του από τα πυρά των αστυνομικών.

Σημείο εκκίνησης ήταν το σημείο όπου έχασε τη ζωή της η 8χρονη στο Ικόνιο. Ο τερματισμός στο Πέραμα, εκεί που ο Νίκος Σαμπάνης έπεσε νεκρός.

Η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» ζητά επίσης μέτρα στήριξης των Ρομά, καταγγέλλοντας τις κρατικές αρχές για την εικόνα εξαθλίωσης που υπάρχει σε όλες τις κοινότητές τους, αλλά και για την καλλιέργεια ρατσισμού και ξενοφοβίας, αξιοποιώντας περιστατικά που γεννιούνται μέσα στη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκαν οι Αγγελος Βρεττός και Αντώνης Αντανασιώτης, μέλη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», οι οποίοι δήλωσαν: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη τους και στο πρόσωπό τους όλων των θυμάτων της εργοδοτικής και κρατικής βαρβαρότητας, να απαιτήσουμε την άμεση διαλεύκανση και των δύο εγκλημάτων και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Την αλληλεγγύη με την παρουσία τους εξέφρασαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι Κερατσινίου και Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας (μέλους της ΟΓΕ).

Παραπομπή των αστυνομικών ζητά η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας Δήμητρα Μερκούρη στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά και οι επτά αστυνομικοί κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και κατά συρροή, και για απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του, ανήλικων Ρομά, που επέβαιναν στο αυτοκίνητο. Ζητά επίσης να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά οι δύο επιζήσαντες Ρομά για το αδίκημα της συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας των αστυνομικών. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε άμυνα αλλά υπερέβησαν εκ προθέσεως το αναγκαίο μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτώβρη 7 αστυνομικοί έριξαν 36 σφαίρες εναντίον 3 άοπλων νεαρών Ρομά επειδή έκλεψαν ένα αμάξι, μεταξύ τους και του 18χρονου Νίκου, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά.

Η οικογένεια Σαμπάνη ζητά να αποδοθούν επίσης ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. για την απόδοση και καταστροφή του ΙΧ οχήματος, που αποτελούσε βασικό πειστήριο της υπόθεσης και θα έπρεπε να είχε κατασχεθεί.