Δυναμώνει η καταδίκη των «τηλεσκουπιδιών»

Νέα δυναμική κινητοποίηση χτες στο Γαλάτσι

Πέμπτη 14 Μάρτη 2002

Με την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της Αθήνας, οι κάτοικοι του Γαλατσίου πραγματοποίησαν νέα δυναμική κινητοποίηση, χτες βράδυ έξω από το «Μπαρ» όπου παίζεται το ομώνυμο τηλεσκουπίδι του «Μέγκα» στη λεωφόρο Βεΐκου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών κατά της λειτουργίας του «Μέγκα» «Μπαρ», πήραν μέρος η Ενωση Συλλόγων Γονέων του 4ου Λυκείου, τοπικοί εξωραϊστικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου, οι δημοτικές κινήσεις ΔΑΚ, «Δημοκρατική Ενότητα» και «Συν-πολίτες». Απουσίαζαν όμως τόσο ο δήμαρχος όσο και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, με εξαίρεση τη δημοτική σύμβουλο Δ. Πολυκρέτη. Ο δήμαρχος μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε από τους διοργανωτές, αρνήθηκε να τους συμπαρασταθεί τόσο ηθικά όσο και υλικά στην εκδήλωση.

«Το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρουν θέση απέναντι στα τηλεοπτικά αυτά σκουπίδια», τόνισε στην ομιλία του ο Μπ. Κόκλας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα σε παναθηναϊκό επίπεδο ενάντια σε αυτή την πολιτιστική υποβάθμιση.

«Τα συγκεκριμένα τηλεοπτικά παιχνίδια είναι αποτέλεσμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και παράγωγα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής», επισήμανε στην ομιλία του ο Αγγ. Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ. «Είναι ένα φαινόμενο για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και το λαό από τα μεγάλα ζητήματα όπως η ανεργία, η Κοινωνική Ασφάλιση, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Ιδίως, τόνισε, στοχεύουν να χειραγωγήσουν τη νεολαία που από τη φύση της είναι ριζοσπαστική και να της περάσουν το μήνυμα του ατομικισμού. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετο με τα συγκεκριμένα προγράμματα και η νεολαία του έδωσε ένα παράδειγμα όταν άρχισε το πρώτο παιχνίδι του "Μπιγκ Μπράδερ"». Παράλληλα, επισήμανε πως ήταν πολύ θετική η συσπείρωση που πέτυχαν οι κάτοικοι του Γαλατσίου, αποδεικνύοντας ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί να επιβάλει τις θέσεις του. Τέλος, δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα κοντά σε αυτούς τους αγώνες και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή για να πάρουν θέση και οι παρατάξεις που στηρίζουν αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο βουλευτής του Συνασπισμού Παν. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι εκπομπές σαν αυτές πλήττουν τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στο κέντρο της. Από την πλευρά του, ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θ. Καραλαύτης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην εκδήλωση και τη διαμαρτυρία του «που υπάρχουν δίπλα σε σχολεία εκπομπές που εκφράζουν την υποκρισία και τον αόρατο ατομικισμό», τονίζοντας ότι η γειτνίαση αυτή είναι πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα.

Στη συγκέντρωση, μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Χαρακτηριστικό όμως ήταν και το μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χ. Μασαλάς. «Ο πανεπιστημιακός θεσμός, τονίζει, είναι αντίθετος με την παραγόμενη και εισαγόμενη υποκουλτούρα. Οι τηλεοπτικές εκπομπές που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα παθητικό και υπάκουο πληθυσμό από θεατές - καταναλωτές, τραυματίζουν την αισθητική του λαού μας».