ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για σχέδια χρήσης «βρώμικης βόμβας» και πυρηνικών
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022

Russian Defense Ministry Press

Με φόντο τη ρωσική αποχώρηση από τμήματα της Χερσώνας και τις προετοιμασίες για παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή, τις αλληλοκατηγορίες για σχεδιαζόμενες προβοκάτσιες στο φράγμα Καχόφκα στη Χερσώνα και για σχέδια να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά και «βρώμικες βόμβες», ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του από τη Δύση τις τελευταίες μέρες, σε μια ακόμη ένδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης και του κινδύνου μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Σόιγκου συνομίλησε την Κυριακή με τους υπουργούς Αμυνας της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», ένα «μείγμα» που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά. Επίσης, είχε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μέσα σε τρεις μέρες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, «για την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία έχει μια σταθερή τάση προς περαιτέρω, ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα θέσει το ζήτημα σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα έχει συγκεκριμένες διασταυρωμένες πληροφορίες. Εξάλλου και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επικαλέστηκε χτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «δύο ουκρανικές οργανώσεις έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη δημιουργία μιας λεγόμενης βρώμικης βόμβας. Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο».

Σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες, Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ σημείωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί» και απέρριψαν την προειδοποίηση της Ρωσίας για «βρώμικη βόμβα» ως «φανερά ψευδείς ισχυρισμούς». «Ο κόσμος θα δει την αλήθεια σε οποιαδήποτε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση», προσθέτουν.

Την προηγούμενη μέρα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας στην καναδική τηλεόραση κάλεσε τη Δύση να προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι αν εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα στην έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης, τότε θα χτυπηθεί το ρωσικό κέντρο αποφάσεων, το Κρεμλίνο.

Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, σχολίασε ο ίδιος για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ρώσου υπουργού Αμυνας, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό περί «βρώμικης βόμβας».

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Ουάλας, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Σόιγκου ότι οι δυτικές χώρες διευκολύνουν το σχέδιο του Κιέβου για κλιμάκωση του πολέμου. Στο δε ανακοινωθέν του βρετανικού υπουργείου επισημάνθηκε ότι «η Βρετανία εργάζεται για την αποκλιμάκωση» και ότι «η συνομιλία των δύο υπουργών χαρακτηρίστηκε από ευγένεια και επαγγελματισμό».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σ. Λεκορνί, διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την επιθυμία της χώρας του για ειρηνική επίλυση της πολεμικής διαμάχης στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία αρνήθηκε να συρθεί σε οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και ειδικότερα, με έμφαση στις πυρηνικές απειλές, ο Λεκορνί προγραμματίζει να έχει σύντομα συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, διαβεβαίωσε τον Σόιγκου για την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει για κατάπαυση του πυρός και την «ειρήνη» στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Σόιγκου είχε μιλήσει ξανά με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας - με πρωτοβουλία των ΗΠΑ - για πρώτη φορά από τον Μάη, για τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Κ. Γκαβρίλοφ εξήγησε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι η επικοινωνία αυτή ήταν αναγκαία για να «ξεκαθαρίσουν οι παρανοήσεις» ώστε «να μην υπάρξουν ατυχήματα».

«Αυτές είναι πάντα σημαντικές επαφές και είναι σημαντικό που οι Αμερικανοί είχαν την πρωτοβουλία», είπε, προσθέτοντας ότι μετά το τηλεφώνημα αυτό η Μόσχα αναμένει διευκρινίσεις για τις ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής που διεξάγει το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μ. Μίλεϊ, και της Ρωσίας, Β. Γκερασίμοφ, είχαν χτες τηλεφωνικές συνομιλίες για πρώτη φορά από τον Μάη.

Πληροφορίες για ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα

Κι ενώ το σχέδιο της Ρωσίας για απομάκρυνση περίπου 60.000 αμάχων από την περιφέρεια της Χερσώνας «διεξάγεται κανονικά», σύμφωνα με τον Ρώσο υποδιοικητή της περιοχής που προσαρτήθηκε πρόσφατα, οι ρωσικές αρχές στην ομώνυμη πόλη κάλεσαν χτες τους αμάχους να την εγκαταλείψουν άμεσα, εξαιτίας επικείμενης ουκρανικής αντεπίθεσης και να «περάσουν στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου».

Τις προηγούμενες μέρες Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες ότι έχει ναρκοθετηθεί το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόφκα. Το φράγμα απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη σημερινή γραμμή του μετώπου στην περιοχή της Χερσώνας και έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτη.

Ενδεχόμενη ανατίναξη του φράγματος θα πλημμύριζε δεκάδες πόλεις και χωριά και θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θύματα. Η Ουκρανία ζήτησε την Παρασκευή να σταλεί μια διεθνής ομάδα παρατηρητών «από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους θεσμούς» μαζί με Ουκρανούς, στο φράγμα.

Παράλληλα, η ρωσική διοίκηση στην κατεχόμενη Χερσώνα ανακοίνωσε τη δημιουργία τοπικής στρατιωτικής μονάδας, καλώντας όσους άντρες παραμένουν στην πόλη να ενταχθούν «εθελοντικά» σε αυτή. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κήρυξε την περασμένη βδομάδα στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες περιοχές, εξουσιοδοτώντας τις διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις να εντείνουν την επιστράτευση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να αποχωρούν από το τμήμα που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Δνείπερου και μεταφέρουν «αρκετά ενεργά» πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό και κάποιες μονάδες από τη δυτική όχθη στην ανατολική. Οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν 2.000 άνδρες για να κρατήσουν την πρώτη γραμμή και συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές θέσεις, πιθανότατα προσπαθώντας να καλύψουν την υποχώρησή τους, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Επίσης, Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ρωσική κατοχική διοίκηση προετοιμάζει την απομάκρυνση Ρώσων ειδικών που είχαν φέρει στην περιοχή, των Ουκρανών συνεργατών τους αλλά και του τραπεζικού συστήματος της Χερσώνας.

Στο Λουγκάνσκ ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε πολλά σημεία κατά μήκος της γραμμής εμπλοκής, δήλωσε υψηλόβαθμος φιλορώσος αξιωματούχος της περιοχής. «Οπως φαίνεται, συγκεντρώνουν στρατό και όπλα για ένα αποφασιστικό χτύπημα και δεν αποκλείουμε αυτή η επίθεση να εξαπολυθεί ταυτόχρονα όχι μόνο προς την κατεύθυνση της Χερσώνας, αλλά και προς το Λουγκάνσκ και σίγουρα προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ», ανέφερε.

Την Κυριακή ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε πολλές κοινότητες και πόλεις του Λουγκάνσκ με αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS, ενώ η Μόσχα έχει απειλήσει πως θα υπερασπιστεί τα «ρωσικά εδάφη» με όλα τα μέσα που διαθέτει και «προειδοποιεί» ΝΑΤΟ και ΕΕ πως έχουν γίνει «μέρος της σύγκρουσης».

Παράλληλα, συνεχίζεται ο βομβαρδισμός κρίσιμης σημασίας υποδομών από τις ρωσικές δυνάμεις και περίπου το 30% των ενεργειακών υποδομών έχει χτυπηθεί. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών και στρατιωτικών ουκρανικών υποδομών, κατέστρεψαν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην κεντρική περιφέρεια Τσερκάσι και απώθησαν ουκρανικές αντεπιθέσεις στα νότια και τα ανατολικά.

Στο μεταξύ, επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν κάνει τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη τέσσερις απόπειρες να αποβιβάσουν στρατεύματα για την κατάληψη του σταθμού.

ΕΕ - Γερμανία: «Στα γεμάτα» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι αποστολή μιας ολόκληρης «γενιάς» και θα απαιτήσει ένα «σχέδιο Μάρσαλ του 21ου αιώνα», τόνισαν σε κοινό άρθρο τους στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο καγκελάριος Ολ. Σολτς και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΕΕ και Γερμανία επιδιώκουν μεγάλο μερίδιο από την «πίτα» της ανοικοδόμησης για την επένδυση κεφαλαίων, αυξάνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη γεωπολιτική επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη. «Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στην υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, χώρας υποψήφιας προς εισδοχή στην ΕΕ», τόνισαν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε ενόψει του χτεσινού γερμανο-ουκρανικού επιχειρηματικού φόρουμ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Βερολίνο, με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα, με φόντο και τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές Ενέργειας. Το φόρουμ άνοιξαν μαζί ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιγκάλ, ο οποίος υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης σε σχεδόν 750 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής και διαφήμισε ιδιαίτερα τις επενδυτικές δυνατότητες του ουκρανικού γεωργικού κλάδου.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση. Με πρωτοβουλία της γερμανικής Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων της Ανατολικής Ευρώπης, 50 εμπειρογνώμονες συνέταξαν τον φάκελο «Rebuild Ukraine» με λεπτομερείς προτάσεις και προσφορές, συνιστώντας μεταξύ άλλων στις ευρωπαϊκές χώρες που εμπλέκονται στην ανοικοδόμηση και στην ΕΕ να ορίσουν εκάστη έναν συντονιστή υψηλού επιπέδου για την Ουκρανία.

Εκτός από τις άμεσες ανάγκες αποκατάστασης καταστραμμένων υποδομών, «είναι σημαντικό να τεθούν οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει το κείμενο, με εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων ανάπτυξης της Ουκρανίας, στην ψηφιοποίηση, στη γεωργία και την «πράσινη» Ενέργεια και την οικοδόμηση μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σήμερα διεξάγεται στο Βερολίνο διεθνής διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά από πρόσκληση της γερμανικής προεδρίας του G7 και της ΕΕ.

Νέα συντριβή ρωσικού μαχητικού σε κατοικίες

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ιρκούτσκ της Σιβηρίας την Κυριακή. Νεκροί είναι οι δύο πιλότοι, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, αλλά δεν ανακοινώθηκαν άλλα θύματα.

Είναι το δεύτερο περιστατικό συντριβής ρωσικού μαχητικού σε κατοικίες μέσα σε μια βδομάδα. Την περασμένη Δευτέρα μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-34 συνετρίβη σε πολυκατοικία στη νότια πόλη Γιεΐσκ, κοντά στην Ουκρανία, και τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.