ΕΑΚΝ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια ξηλώματος

Αθλητές, προπονητές, μέλη σωματείων και αθλούμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του Αθλητικού Κέντρου τη Δευτέρα 24/10 με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις

Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2022

RIZOSPASTIS

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατά την παρέμβασή του στους συγκεντρωμένους
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια ξηλώματος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά, ως συνέπεια των γενικότερων επιχειρηματικών σχεδίων που αφορούν το νέο πάρκο του Ελληνικού, πραγματοποίησαν στην πύλη του ΕΑΚΝ τη Δευτέρα 24/10 το απόγευμα αθλητές, προπονητές και μέλη αθλητικών σωματείων, αθλούμενοι στον χώρο ενώ το «παρών», μετά από κάλεσμα, έδωσαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΑΚΝ καθώς και μέλη της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ. Ακόμα, παραβρέθηκαν μέλη των Ομάδων Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) των δήμων Αλίμου, Ελληνικού, Αργυρούπολης και Γλυφάδας, οι οποίες πρόσφατα εξέδωσαν ψήφισμα καταδίκης των σχεδίων ξηλώματος του μοναδικού χώρου άθλησης και ψυχαγωγίας για τον λαό στα νότια προάστια της Αττικής. Από πλευράς ΚΚΕ το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ.

Η συγκέντρωση, που σύμφωνα με τους διοργανωτές της αποτελεί το πρώτο βήμα για περαιτέρω κινητοποιήσεις, ήρθε έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις μετά την κυβερνητική φιέστα για τα σχέδια στο Ελληνικό, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για το πλήρες ξήλωμα των εγκαταστάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία περίοδο στους εργαζόμενους του ΕΑΚΝ καταφθάνουν ....ραβασάκια για τη μετάταξή τους στο ΟΑΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις με τους εργαζόμενους και την επερχόμενη μετάταξή τους ουσιαστικά επιταχύνουν το τέλος του Αθλητικού Κέντρου, αφού χωρίς εργαζόμενους είναι προφανές πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά ...φρούδες αποδεικνύονται οι κυβερνητικές υποσχέσεις και σχέδια για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης του Αθλητικού Κέντρου (π.χ. μεταφορά του εντός του νέου πάρκου Ελληνικού) αφού τα πάντα παραμένουν στον ...αέρα καθιστώντας θολό το μέλλον.


RIZOSPASTIS

Στη συγκέντρωση για τις τελευταίες εξελίξεις ενημέρωσε εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση στο αίτημα για παραμονή του Αθλητικού Κέντρου στον συγκεκριμένο χώρο, διευκρινίζοντας ότι αυτό αποτελεί αίτημα και των ίδιων των εργαζομένων. Παράλληλα, στάθηκε και στο θολό τοπίο της επόμενης μέρας με τα περίφημα σχέδια μετεγκατάστασης. Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων και αθλητές, κάνοντας λόγο για πλήγμα που θα δεχθεί ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο υψηλός αθλητισμός από το ξήλωμα των εγκαταστάσεων που μέχρι σήμερα φιλοξενούσαν αθλητές από πολλά αθλήματα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε το πρόβλημα με τα αγωνίσματα των ρίψεων καθώς στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά υπήρχε το μοναδικό στάδιο ρίψεων στην Αττική. `Η το αντίστοιχο με τη διαμονή των αθλητών που φιλοξενούνταν στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά καθώς η πρόβλεψη για μετακόμιση στους ήδη επιβαρυμένους ξενώνες του ΟΑΚΑ κάθε άλλο παρά λύση μπορεί να θεωρηθεί. Επίσης, παρεμβάσεις έγιναν και από αθλούμενους και κόσμο που χρησιμοποιεί καθημερινά τις εγκαταστάσεις, που μίλησαν για ένα σημαντικό πλήγμα στην άθληση και την ψυχαγωγία των κατοίκων των νότιων προαστίων, αλλά και γενικότερα της Αττικής.

Στην παρέμβασή του στη συγκέντρωση ο Γιάννης Γκιόκας μετέφερε την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημα για παραμονή και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του γενικότερου χώρου στον Αγιο Κοσμά. Ακόμα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την οποία καλείται η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού να δώσει σαφείς απαντήσεις. Οπως εξήγησε, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις μέχρι τώρα κυβερνητικές υποσχέσεις για τα σχέδια της επόμενης μέρας, επισημαίνοντας ότι η ίδια η μετάταξη των εργαζομένων θα έχει επίπτωση στη λειτουργία των εγκαταστάσεων και ήδη καταρρίπτει την υπόσχεση πως το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά θα λειτουργούσε μέχρι να εξασφαλιστεί η πλήρης μετεγκατάστασή του. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι τα σχέδια για το νέο πάρκο του Ελληνικού που αφορούν ένα πλήρες real estate, όπου προτεραιότητα δίνεται σε ό,τι είναι κερδοφόρο, κάθε άλλο παρά αποτελούν προϋπόθεση για τη μετεγκατάσταση του Αθλητικού Κέντρου που θα είναι ανοιχτό προς τον λαό. Ο Γ. Γκιόκας κάλεσε τους παραβρισκόμενους σε μαζική συσπείρωση και συνέχιση των κινητοποιήσεων, στις οποίες, όπως είπε, θα έχουν και τη συμπαράσταση του ΚΚΕ.



RIZOSPASTIS

Από τη συγκέντρωση στην πύλη του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά