ΜΑΤΙ
Διαμαρτυρία από τους πυρόπληκτους
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022

INTIME NEWS

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη πυρόπληκτοι κάτοικοι από το Μάτι Αττικής. Οι κάτοικοι στο ψήφισμά τους καταγγέλλουν ότι το ρυμοτoμικό σχέδιο (ΡΣ) της κυβέρνησης για την περιοχή «απέτυχε και πρέπει να επανεξεταστεί», καθώς όπως τονίζουν δεν λύνει προβλήματα και προκαλεί καινούργια. Αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων είχε συνάντηση με τον Ε. Μπακογιάννη, υπεύθυνο πολεοδομικού σχεδιασμού του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση του ΡΣ στις 4 Αυγούστου, με την ένταξη στο σχέδιο πόλης για την περιοχή που υπέστη τη φονική πυρκαγιά στις 23/7/2018, με τους 103 νεκρούς, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους πυρόπληκτους. Το χρονικό διάστημα που δόθηκε για υποβολή ενστάσεων επί του ΡΣ, ένας μήνας ουσιαστικά με τη μικρή παράταση μίας βδομάδας, ενώ οι πυρόπληκτοι ζητούσαν δίμηνη παράταση, ήταν μικρό και σ' αυτό προστίθενται η μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, η διαβούλευση που δεν πραγματοποιήθηκε, οι συνοδευτικές μελέτες που δεν αναρτήθηκαν αλλά και δεν δίνονταν κατόπιν νόμιμων αιτημάτων. Μόνο για το Μάτι υποβλήθηκαν 800 ενστάσεις. Μάλιστα, όταν εκδόθηκε το σχετικό ΠΔ σταμάτησαν να δίνονται οι στεγαστικές συνδρομές για την ανακατασκευή και επισκευή καμένων σπιτιών, διότι μεταξύ άλλων στο ΠΔ προβλεπόταν μετακίνηση περίφραξης στις ιδιοκτησίες κατά 1,5 μέτρο, και χωρίς αυτήν τη μετακίνηση δεν μπορούσε ο πυρόπληκτος να πάρει τη στεγαστική συνδρομή. Πολλοί πυρόπληκτοι είχαν πάρει τις άδειές τους και δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν την ανακατασκευή ή την επισκευή. Λόγω των διαμαρτυριών, το υπουργείο υποχρεώθηκε πριν τρεις βδομάδες περίπου να «ξεμπλοκάρει» με εγκύκλιο το θέμα. Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις έγιναν με έξοδα των πυρόπληκτων, ενάντια σε απαιτήσεις και αυθαιρεσίες της πολιτείας, που σχεδιάζει και αποφασίζει χωρίς να τους ρωτά. Το ίδιο είχε γίνει και με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο.

Οι κάτοικοι διεκδικούν: Διάνοιξη οδών διαφυγής προς βορρά και νότο του Ματιού, αύξηση της μέσης περιμέτρου των οικοδομικών τετραγώνων (ΟΤ) εγγύτερα στην ανώτατη τιμή που έχει καθοριστεί (400 μ.), αντί για πολλά «πάρκα τσέπης» που δημιουργούν προβλήματα να δημιουργηθούν μεγάλα και βιώσιμα. Επίσης, θέτουν το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των ρεμάτων της περιοχής, όπως και το γεγονός ότι απαξιώνονται μικρά δομημένα οικόπεδα, όπου με την απαιτούμενη εισφορά σε γη η οποία ξεπερνά το νόμιμο 10% χάνουν την αρτιότητά τους.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε σταλεί στην κυβέρνηση επιστολή διαμαρτυρίας των πυρόπληκτων για το ρυμοτομικό σχέδιο, με τις υπογραφές 1.100 πυρόπληκτων, ενώ στις 16 Σεπτέμβρη η επιστολή είχε κατατεθεί ως Αναφορά στη Βουλή από το ΚΚΕ.

Πέθανε 70χρονη που νοσηλευόταν

Πριν μερικές μέρες, λίγο πριν αρχίσει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, πέθανε μία γυναίκα 70 ετών η οποία ζούσε στην περιοχή και είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Πρόκειται για το 104ο θύμα της πυρκαγιάς.

Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας, που οφείλονταν στην εισπνοή καπνού. Και δεν ήταν η μόνη, καθώς στο σύνολό τους οι εγκαυματίες αντιμετώπισαν σοβαρά ζητήματα υγείας, που εμφανίστηκαν σταδιακά, καθώς η εγκαυματική νόσος προσβάλλει όλα τα όργανα του σώματος. Η 70χρονη τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν με υγρό στον πνεύμονα και οι γιατροί αποφάσισαν να τη διασωληνώσουν, αλλά δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή.