ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Προαναγγέλλουν «επιτάχυνση της αποτροπής» και «απαντήσεις άνευ προηγουμένου»

Επικαλούμενες τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ και με το βλέμμα στραμμένο σε Κίνα και Ρωσία

Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022

Copyright 2022 The Associated

Από τη χθεσινή τριμερή συνάντηση στο Τόκιο
Για «επιτάχυνση της αποτροπής στην περιοχή μας» και «απάντηση άνευ προηγουμένου» σε ενδεχόμενη νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα «προειδοποιούν» ΗΠΑ - Ιαπωνία - Νότια Κορέα, με αφορμή τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία.

Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης που είχαν στο Τόκιο η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Χαγιάσι Γιοσιμάσα, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Τσο Χιουντόνγκ.

Σε δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι τρεις πλευρές «μοιράστηκαν ανησυχίες για τις πρόσφατες βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας» αλλά και για «την ανεύθυνη ρητορική της Ρωσίας σχετικά με τα πυρηνικά όπλα». Η Σέρμαν μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ για «παράτολμη» και «βαθιά αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά». Η ίδια «καλωσόρισε τη συνεχή στήριξη» Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας στην Ουκρανία, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε «η εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων». Μίλησαν δε και για το πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην Κίνα, που έθεσε σε προτεραιότητα την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, αναβαθμίζοντας όλη τη στρατιωτική της μηχανή.

Αντίστοιχα, ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, προτάσσοντας την «αντιμετώπιση» της Βόρειας Κορέας, είπε ότι «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας» και «για την ανάγκη να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου ισχυρή απάντηση αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει με 7η πυρηνική δοκιμή».

Ο δε υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τακέο Μόρι - που παραβρέθηκε επίσης στη συνάντηση - εμφάνισε τις επιλογές της Βόρειας Κορέας ως «καθαρή και σοβαρή πρόκληση στη διεθνή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε την αποτροπή στην περιοχή μας με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας». Την ίδια ώρα, βέβαια, ΗΠΑ - Ιαπωνία - Νότια Κορέα εντείνουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, παρουσία αμερικανικών αεροπλανοφόρων και άλλων ισχυρών δυνάμεων, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά».