ΜΕΤΡΟ
Σε θέση «μάχης»

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις, αν υλοποιηθούν «σενάρια» για κλείσιμο τμήματος και απολύσεις 

Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000

Ανησυχία επικρατεί στους μεταλλεργάτες του τμήματος ανοξείδωτων μεταλλοκατασκευών του μετρό, εξαιτίας της πρόσφατης απόλυσης 5 εργαζομένων από το συγκεκριμένο τμήμα και των σεναρίων για κλείσιμό του και ανάθεση των εργασιών σε εργολάβο. Χτες το πρωί, πραγματοποίησαν συνέλευση, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Εργαζομένων μετρό και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που ανακοινωθούν και νέες απολύσεις.

Το συγκεκριμένο τμήμα, στο οποίο σήμερα απασχολούνται περίπου 30 μεταλλεργάτες, έχει αντικείμενο εργασίας για πολλούς μήνες ακόμα, καθώς στο σταθμό του Ολυμπίου υπολείπονται ακόμα εργασίες, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει καν στους σταθμούς «Μητρόπολη», «Μοναστηράκι» και «πλατεία Ασωμάτων». Ωστόσο πριν λίγες μέρες η κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό» απέλυσε 5 μεταλλεργάτες, ισχυριζόμενη πως «δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας»!!! Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Παραρτήματος με τον υπεύθυνο του τμήματος (κ. Λαμπρός), ο τελευταίος ανέφερε πως σχεδιάζεται να δοθούν οι εργασίες σε εργολάβο.

Ο Τ. Κατής, πρόεδρος του Παραρτήματος ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα σχέδια ανάθεσης των εργασιών σε εργολάβο και επισήμανε πως η αντεργατική στάση της κοινοπραξίας και συνολικά των εργοδοτών στηρίζεται στην πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως σημείωσε θα γίνουν παρεμβάσεις για το θέμα στην κοινοπραξία και πρότεινε να πάρουν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις, αν τα αντεργατικά σχέδια υλοποιηθούν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΜ, ο οποίος σημείωσε πως το ζήτημα της δουλιάς είναι από τα πιο σοβαρά και τόνισε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προασπίσουμε το δικαίωμα στη δουλιά». Αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μετάλλου, με τις απολύσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο και τόνισε πως «δεν είναι ότι δεν υπάρχει δουλιά, αλλά γιατί οι εργοδότες, με λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση, θέλουν να τη βγάλουν με το μικρότερο κόστος, εντατικοποιώντας την εργασία».

Παίρνοντας το λόγο ο Β. Σκουράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, τόνισε - μεταξύ άλλων - πως «το έργο είναι κολοβό και θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν οι επεκτάσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε απολύσεις».

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μεταλλεργάτες εξέφρασαν την απόφασή τους να αγωνιστούν και τόνισαν πως χρειάζεται οι ενδεχόμενες κινητοποιήσεις να απλωθούν σε όλο το έργο.