ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«Οχι» στο πλιάτσικο της περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου ΠΥ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022

Την απόσυρση των διατάξεων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, με τις οποίες επιχειρείται νέο πλιάτσικο στην περιουσία του, κινητή και ακίνητη, απαίτησαν χτες με κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας τους που είχε προκηρυχτεί γι' αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα, στο στόχαστρο τέθηκε συνολικά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπου περιλαμβάνονται οι εν λόγω διατάξεις, με το οποίο «τελειοποιείται» το οικοδόμημα των αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προωθεί το τζογάρισμα των αποθεματικών του Ταμείου, ύψους 440 εκατ. ευρώ, και την εκποίηση - ξεπούλημα της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου, 40.000 τ.μ. (περιλαμβάνει 1 οικόπεδο και 10 κτίρια, εκ των οποίων τα 5 είναι διατηρητέα ιστορικά, κτίρια - φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας).

Τη στήριξη και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΜΤΠΥ εξέφρασε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Για «μεγάλο ριφιφί», με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό» και την «αξιοποίηση» της περιουσίας του, έκανε λόγο η βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που ήδη έχει στερήσει 6 μισθούς από τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι τώρα χάνουν ακόμα έναν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ενώ για 13 ολόκληρα χρόνια οι μισθοί στο Δημόσιο είναι «παγωμένοι».

«Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε το παραπέρα πλιάτσικο στο Ταμείο», σημείωσε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αποκεντρωμένων Περιφερειών. Απαντώντας στο επιχείρημα για δήθεν αξιοποίηση, επισήμανε ότι ετοιμάζουν πλιάτσικο στην περιουσία του και ειδικά στα ακίνητα - φιλέτα που διαθέτει το Ταμείο στο κέντρο της Αθήνας, που θα παραδοθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η Θοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρ. Ιμβριώτη», αναφέρθηκε συνολικά στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι είναι συνέχεια των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων όλων των κυβερνήσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα σε διατάξεις όπως αυτή για την παραγραφή χρεών των επιχειρήσεων προς τον ΕΦΚΑ στη 10ετία, που εγκυμονεί κινδύνους για την Ασφάλιση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για την 25ετία στο Δημόσιο (και στους εκπαιδευτικούς) που καταργείται και έτσι αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 7 χρόνια.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε η Σούλα Ακζιώτη, πρόεδρος των Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων, προτείνοντας στη διοίκηση του Ταμείου να βρίσκονται μόνο εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, καθώς αυτοί με τις εισφορές τους είναι και οι μοναδικοί αιμοδότες του.

Τον ασφυκτικό έλεγχο που επιδιώκει η κυβέρνηση ανέδειξαν, εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στο Μετοχικό Ταμείο, ο πρόεδρος Σταύρος Δίζος και η αντιπρόεδρος Δώρα Θεοδωροπούλου, αφού σύμφωνα με το νομοσχέδιο από τα 9 μέλη της διοίκησης το υπουργείο Εργασίας θα διορίζει τα 6!

Σε συνέχιση του αγώνα και μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη κάλεσαν η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, και ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ δήμου Γαλατσίου.

Ακόμη, τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Τάσος Σταυρόπουλος, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, και εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου.