ΚΡΑΥΓΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Σήμερα η συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για την ενίσχυση των δομών Πρόνοιας

Καλούν σωματεία του χώρου μαζί με μια σειρά φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις

Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022

Σε μαζική συμμετοχή σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας σήμερα Τετάρτη στις 5.30 μ.μ. καλούν σωματεία και φορείς, με διεκδικήσεις που αφορούν την ενίσχυση των δομών Πρόνοιας και προστασίας του παιδιού.

Το κοινό κάλεσμα απευθύνουν το Σωματείο Εργαζομένων Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα & Παιδουπόλεις», η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Με αφορμή το φρικιαστικό έγκλημα σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό, οι φορείς αναδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης των πάντων, της αποσάθρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, του τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, της λαϊκής οικογένειας.

«Θύματα βεβαίως είναι και τα παιδιά που έχει στην ευθύνη του το "Μητέρα", τα παιδιά χωρίς οικογένεια, τα κακοποιημένα παιδιά, τα παιδιά με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και τα παιδιά με αναπηρία. Αυτά τα παιδιά θα κινδυνεύσουν ακόμα περισσότερο αν δεν ορθώσουμε τείχος προστασίας ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια, στον πόλεμο», σημειώνουν.

Οι φορείς παλεύουν για την ανάπτυξη δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για την πρόληψη, τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σε όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κ.λπ., των θυμάτων βίας και κακοποίησης) με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ. Επίσης, για τη στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας που ανήκουν σε δήμους και Περιφέρειες, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις κ.ο.κ.

Ακόμα, απαιτούν να ανοίξουν όλες οι πτέρυγες που έχουν κλείσει, με την ανάλογη στελέχωση στο ΠΠΠ «Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, στις Παιδουπόλεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα με βάση τις ανάγκες.

Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, την αγανάκτηση του Σωματείου Εργαζομένων στο «Μητέρα & Παιδουπόλεις» προκάλεσαν οι ισχυρισμοί της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, σε πρόσφατη συνέντευξή της, ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει τον ηλικιακό διαχωρισμό των παιδιών στις δομές όπου φιλοξενούνται, και συγκεκριμένα στην παιδούπολη Αλίμου «Αγιος Ανδρέας».

«Η δομή φιλοξενούσε 32 παιδιά ηλικίας 6 με 12 ετών και τώρα υπάρχουν 38 παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών (με πολλαπλά ιατρικά, νοητικά και ψυχιατρικά προβλήματα). Κυριολεκτικά δεν υπάρχουν κρεβάτια να κοιμηθούν (έχουν επιστρατευθεί ράντζα!), καρέκλες για να φάνε όλα μαζί, παιδιά με ίδιες ηλικίες ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν εμπειρίες, να χτίσουν σχέσεις, να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά, επαρκές προσωπικό για να τα φροντίσει όπως τους αξίζει», σημειώνει το Σωματείο, αποκαλύπτοντας την πραγματικότητα που «αγνοεί» η κυβέρνηση.

Και ξεκαθαρίζει το Σωματείο: «Η καθημερινότητα έχει ανατραπεί. Ζούμε σε επικίνδυνες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Είναι αδιανόητο να δουλεύει μία επιμελήτρια με 19 - 20 παιδιά με τόσο διαφορετικές ανάγκες.

Δεν επαρκούμε ούτε για τα ελάχιστα».

Στην ανακοίνωση του Σωματείου αναδεικνύεται ότι «η ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση (ΚΚΠΠΑ), το υπουργείο, την τωρινή κυβέρνηση αλλά και όλες τις προηγούμενες που έφεραν τα πράγματα έως εδώ. Η ανεπάρκεια του προσωπικού, συνδυαστικά με το υπεράριθμο των παιδιών και το ηλικιακό χάσμα μεταξύ τους, δημιουργεί μια επικίνδυνη και εκρηκτική κατάσταση τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους εργαζόμενους».

«Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί από την οικογένειά τους να κακοποιούνται και από το κράτος», καταλήγει το Σωματείο.