ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Προειδοποιήσεις» της Μόσχας για «περαιτέρω βήματα» κατά της Βρετανίας

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι ρωσικές υπηρεσίες «διαθέτουν στοιχεία» για τη βρετανική εμπλοκή στις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream»

Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2022

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει ότι η επίθεση στους αγωγούς «Nord Stream» έγινε «υπό τη διεύθυνση και τον συντονισμό ειδικών Βρετανών στρατιωτικών»
Με «περαιτέρω βήματα» κατά της Βρετανίας προειδοποίησε χτες η Ρωσία, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι «ευθύνεται για τις εκρήξεις» στους αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» 1 και 2, σε μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με τα παραπάνω, η Μόσχα κατηγορεί το Λονδίνο για ενεργή εμπλοκή στην επίθεση με drone κατά του ρωσικού πολεμικού στόλου στη Σεβαστούπολη, ενώ επικαλούμενη αυτήν την επίθεση η Ρωσία βάζει «πάγο» στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Αναφορικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε χτες πως οι ρωσικές «Υπηρεσίες Πληροφοριών διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι η επίθεση έγινε υπό τη διεύθυνση και τον συντονισμό ειδικών Βρετανών στρατιωτικών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν έχει λάβει απόφαση αν θα επισκευάσει τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream».

Στο μεταξύ, «διαρροές» στο διαδίκτυο - από τον αυτοαποκαλούμενο χάκερ «Μαχητή της Ελευθερίας του Διαδικτύου» Kim Dotcom - αναφέρουν γραπτό μήνυμα που φέρεται να απέστειλε η πρώην ΥΠΕΞ και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας προς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, ενημερώνοντάς τον ότι «έγινε» («it's done»), λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς και προτού ακόμη αυτές γίνουν γνωστές.

Ο χάκερ, που το πραγματικό του όνομα είναι Kim Schmitz, είναι Γερμανός, ισχυρίζεται πως τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω χακαρίσματος στο iCloud και πως αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία κατηγορεί τη Βρετανία για συμμετοχή στην ανατίναξη των αγωγών.

Εξηγήσεις ζήτησε χτες και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, καλώντας το Λονδίνο να απαντήσει αν έστειλε η πρωθυπουργός της Βρετανίας αυτό το μήνυμα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αμέσως μετά την ανατίναξη των αγωγών «Nord Stream».

«Προφανώς εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση, αλλά το σωστό είναι να μην παρασύρεται κανείς σε αυτούς τους περισπασμούς, που είναι μέρος του ρωσικού παιγνίου», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρ. Σούνακ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επιτράπηκε στον ρωσικό όμιλο «Gazprom» να επιθεωρήσει τα σημεία των εκρήξεων στους «Nord Stream» και τα πρώτα στοιχεία από τις ζημιές δείχνουν «ολοφάνερα» τρομοκρατική ενέργεια. Πάντως, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα έγγραφα και η επιθεώρηση είναι σε εξέλιξη.

Συμφωνίες για τα σιτηρά: Διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση της Τουρκίας

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις - με διαμεσολάβηση της Τουρκίας - για να συνεχιστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μετά την αναστολή της συμφωνίας από τη Ρωσία, που κατηγορεί την Ουκρανία και τη Βρετανία για τις επιθέσεις με drones στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, το Σάββατο.

Η Ρωσία απειλούσε εδώ και καιρό πως θα αποχωρήσει από τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας - ΟΗΕ - Τουρκίας, επειδή οι εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων δεν προχωρούσαν ικανοποιητικά. Μια από τις συμφωνίες αφορούσε στην εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, παρά τις δυτικές κυρώσεις και η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και μήνες ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως, με αποτέλεσμα να παραμένουν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές λόγω κυρώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές και στα logistics.

Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ξεκαθάρισε ότι μετά την αναστολή των συμφωνιών για τα σιτηρά από τη Ρωσία, η κίνηση των πλοίων στον διάδρομο ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι αποδεκτή.

Προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να διατηρηθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την εξαγωγή των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, υιοθετώντας για ακόμη μια φορά τις «ανησυχίες» της Ρωσίας.

Χτες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα εγκαθιδρύσουν μια συνεργασία προσανατολισμένη στην επίτευξη λύσεων αλλά και ότι η επίλυση της κρίσης των σιτηρών μέσω μιας εποικοδομητικής προσέγγισης θα ενθαρρύνει την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ζήτησε «πραγματικές εγγυήσεις» από το Κίεβο προκειμένου «να τηρηθούν αυστηρά οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης για τις εξαγωγές σιτηρών» και συγκεκριμένα ότι «ο ανθρωπιστικός διάδρομος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς». Σύμφωνα με τον Πούτιν, «είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες αυτού του περιστατικού».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το δεύτερο σκέλος των συμφωνιών «για την απεμπλοκή της εξαγωγής ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές δεν είχε εφαρμοστεί».

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Αγκυρα θα αναλάβει «τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» με όλες τις πλευρές ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Για την αναστολή των συμφωνιών συνομίλησαν επίσης οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σ. Σόιγκου και Χ. Ακάρ, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα και με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Το Κίεβο πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για στρατιωτικούς σκοπούς, ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Βερσίνιν, σε συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ συμφώνησαν να μην προγραμματιστεί καμία κίνηση πλοίων στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας σήμερα, Τετάρτη. Πρόσθεσαν ότι χτες οι επιθεωρητές της Τουρκίας και του ΟΗΕ ολοκλήρωσαν 36 επιθεωρήσεις σε εξερχόμενα πλοία.

Σφοδρές μάχες σε Χερσώνα και άλλες περιοχές

Στη Χερσώνα οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επεκτείνεται η ζώνη από την οποία πρέπει να απομακρυνθούν οι άμαχοι κατά 15 χιλιόμετρα πιο μακριά από τον ποταμό Δνείπερο, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο ενδέχεται να ετοιμάζεται να επιτεθεί στο φράγμα Καχόβκα και να πλημμυρίσει την περιοχή, καθώς και «λόγω της πιθανότητας χρήσης απαγορευμένων μεθόδων πολέμου από το ουκρανικό καθεστώς».

Εξάλλου οι μάχες γύρω από την πόλη Χερσώνα εντείνονται, με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να περάσουν τις ρωσικές άμυνες. Και οι δύο πλευρές ανέφεραν σφοδρές μάχες στην περιοχή Beryslav της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου επιχειρούν να διαρρήξουν τη ρωσική άμυνα.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε όλες τις γραμμές του μετώπου, που εκτείνονται από το Χάρκοβο στα βόρεια έως τη Ζαπορίζια και το Μικολάιφ στον νότο.

Τμήματα της περιοχής του Ντονέτσκ ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο, με τις περιοχές Soledar, Vuhledar και Bakhmut να δέχονται απανωτά πυρά σε καθημερινή βάση. Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε επίσης σφοδρό βομβαρδισμό σε περιοχές στα δυτικά της πόλης Ντονέτσκ που διεκδικούν οι δυο πλευρές εδώ και αρκετούς μήνες.

Τα ρωσικά χτυπήματα της Δευτέρας εναντίον εγκαταστάσεων στην Ουκρανία ήταν ως ένα βαθμό απάντηση στην επίθεση στη Σεβαστούπολη, σημείωσε ο Πούτιν, «αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε», προειδοποίησε.

ΕΕ: Δηλώνει αύξηση βοήθειας για αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών

Η ΕΕ προτίθεται να αυξήσει τη βοήθεια προς τον ενεργειακό κλάδο της Ουκρανίας, ο οποίος έχει πληγεί από τις ρωσικές επιθέσεις τις τελευταίες βδομάδες, δήλωσε χτες η επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Κ. Σίμσον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περίπου το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, κυρίως θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Να σημειωθεί ότι πριν από τα ρωσικά χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές τις τελευταίες βδομάδες, η Ουκρανία εξήγε ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες δηλώνουν με κάθε ευκαιρία την πρόθεσή τους να αναλάβουν «ηγετικό» ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η Σίμσον συναντήθηκε με τις ουκρανικές αρχές και τις εταιρείες Ενέργειας για να συζητήσει για το πώς η ΕΕ, οι διεθνείς εταίροι και ο ιδιωτικός κλάδος μπορούν να «βοηθήσουν», όπως και για την κατάσταση στον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μελλοντική ανασυγκρότηση του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η Σίμσον χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Ρωσίας «μια σκληρή και απάνθρωπη τακτική για την πρόκληση ανθρώπινου πόνου καθώς πλησιάζει ο χειμώνας» και εν μέσω ανησυχιών ότι η καταστροφή υποδομών Ενέργειας θα προκαλέσει νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων προς την ΕΕ.

Αντίστοιχα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, δήλωσε ότι το Παρίσι θα βοηθήσει το Κίεβο για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης και Ενέργειας που έχουν υποστεί ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα.

Οπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι στις 13 Δεκέμβρη με στόχο τη στήριξη των άμαχων πολιτών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μια διμερής διάσκεψη στις 12 Δεκέμβρη θα έχει επίσης στόχο να αυξήσει την υποστήριξη για την Ουκρανία από γαλλικές εταιρείες, ενώ υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη διάσκεψη με γερμανικούς ομίλους διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα η Γερμανία. Η Γαλλία συμβάλλει επίσης στην ευρωενωσιακή προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 22 δισ. ευρώ, καθώς και μέσω των συνεισφορών της στους πολυμερείς οργανισμούς που κινητοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Η Γαλλία θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Μακρόν, ενώ ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις «συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας».

Παράλληλα, οι δύο Πρόεδροι μίλησαν για την αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας από τη Ρωσία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με τον Γάλλο Πρόεδρο να καταγγέλλει τη Μόσχα ότι «βλάπτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Μόσχα κατηγορεί ΗΠΑ - Βρετανία για εμπλοκή σε «προβοκάτσιες» και επιθέσεις (2023-09-28 00:00:00.0)
Η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών (2022-11-03 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κόντρες και τα παζάρια για τις εξαγωγές σιτηρών (2022-06-09 00:00:00.0)
Νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας ρωσικού αερίου (2021-09-29 00:00:00.0)
Παζάρια για Ενέργεια και «διευθέτηση» στην Ανατολική Ουκρανία (2021-08-24 00:00:00.0)
Πολιτικά παιχνίδια πίσω από τον αφθώδη πυρετό (2013-07-20 00:00:00.0)