ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αναμένεται αποφασιστικό πλήγμα

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και της ΕΙΝΑΠ για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις 

Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000

Η χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Η ανάγκη αφύπνισης όλων των εργαζομένων για να μην επεκταθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης στο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα μετατρέψουν τα δημόσια νοσοκομεία σε αδύναμα παραρτήματα του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της υγείας, ήταν η κοινή διαπίστωση στη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Στη συνάντηση μετείχαν ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ, και ο Β. Σγουραμάνης, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ αποτελούσαν ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος, και οι Χ. Ζαχαρόγιαννης και Ηλ. Σιώρας, μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ έθιξαν τέσσερα σημεία:

Ο πρόεδρος της Ενωσης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια από μέρους διαφόρων προσώπων και πολιτικών φορέων να καλλιεργήσουν κλίμα απαξίωσης του δημόσιου τομέα υγείας, προκειμένου να επιβάλουν αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. «Είμαστε, είπε, οι τελευταίοι που θα υποστηρίξουμε ότι δε χρειάζονται αλλαγές, αλλά τι αλλαγές χρειάζονται;».

Η εμμονή, υπογράμμισε ο Στ. Τσούκαλος, στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρίες υποκρύπτει τη βούληση αποστασιοποίησης απ' τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους προς τον πολίτη, με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας. Επίσης, πρόσθεσε, κρύβει μέτρα εναντίον των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και οφείλουμε να δηλώσουμε ότι θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Οπως τόνισε ο Στ. Τσούκαλος, τα προβλήματα έχουν να κάνουν με: Τις ελλείψεις σε προσωπικό - κυρίως νοσηλευτικό - καθώς και τις ελλείψεις σε ξενοδοχειακό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Την κακοδιοίκηση και, πρωτίστως, την ελλιπή χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στη διείσδυση του Πανεπιστημίου στο ΕΣΥ, είπε ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός και οριοθέτηση του ΕΣΥ με το Πανεπιστήμιο, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της παραχώρησης του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Ηλ. Σιώρας είπε ότι η εγκατάσταση των πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έγινε χωρίς αρχές.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης υπογράμμισε ότι το βασικό ασυμβίβαστο για τους πανεπιστημιακούς είναι η ταυτόχρονη εργασία στο δημόσιο και στον επιχειρηματικό τομέα, τονίζοντας ότι η άρση αυτού του ασυμβίβαστου γίνεται με την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών.

Απ' την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής πολιτικής - δηλαδή της υγείας, της ασφάλισης και της πρόνοιας - θα αποτελέσουν μια απ' τις βασικές ενότητες της προεκλογικής δραστηριότητας του Κόμματος.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος δήλωσε: «Επισκεφθήκαμε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ζητήσαμε - όπως θα ζητήσουμε και απ' τα άλλα κόμματα - τη στήριξη του κόμματός της για ένα θέμα που αφορά άμεσα τον ελληνικό λαό και θεωρούμε χρέος μας να τον ενημερώσουμε: Είναι οι αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την ιδιωτικοποίηση του τομέα της Δημόσιας Υγείας, γεγονός που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας. Το αγαθό της υγείας είναι πολύ μεγάλης σημασίας για να εμπορεύεται. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι Ελληνες δικαιούνται μιας ισότιμης υγείας που το κράτος οφείλει να τους την παρέχει δωρεάν. Φοβούμαστε όμως ότι αυτό σε λίγο δε θα συμβαίνει γιατί οι προσπάθειες που γίνονται αφ' ενός για την ιδιωτικοποίηση και αφ' ετέρου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων αποσκοπούν στη μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία. Η μείωση των κρατικών δαπανών οδηγεί στην αύξηση των ιδιωτικών δαπανών - αυτές δηλαδή που θα πρέπει να κάνει καθένας μόνος του. Κι όσο πιο ασθενής οικονομικά είναι κάποιος, τόσο δυσκολότερα θα μπορεί να αντεπεξέλθει στα προβλήματα της υγείας που του παρουσιάζονται. Πρόκειται δηλαδή για μια εξέλιξη τραγική και απάνθρωπη».