ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ «IMERYS» ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ
«Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης, αυτός που συμμετέχει και αγωνίζεται»

Στους εργαζόμενους μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022

Να μη δείξουν οι εργαζόμενοι καμία ανοχή στη βάρβαρη κατάσταση που βιώνουν και η οποία γίνεται συνεχώς και χειρότερη, κάλεσε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε μαζί με κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας στις εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής επιχείρησης «Imerys» στη Γραβιά, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Πέρρος και το κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας περιόδευσαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και συζήτησαν με τους εργαζόμενους, τονίζοντας την ανάγκη της οργανωμένης και συλλογικής απάντησης στη νέα επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και ο λαός μέσα από την εκτίναξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας και το συνεχόμενο πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους.

«Δεν μπορούμε να ζούμε με επιδόματα και voucher. Δεν γίνεται να πληρώνουμε συνέχεια εμείς και να θησαυρίζουν οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν γίνεται να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση», σημείωσε ο Γιώργος Πέρρος σχολιάζοντας την εκτίναξη της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και στην ηλεκτρική ενέργεια, χαρακτηρίζοντας παράλληλα κοροϊδία τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία ουσιαστικά διασφαλίζουν τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζοντας, και με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό «δυστύχημα» που είχε σημειωθεί στα συγκεκριμένα μεταλλεία πριν από λίγες βδομάδες αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό ενός εργολαβικού εργαζόμενου στα μεταλλεία της «Δελφοί - Δίστομο ΑΜΕ», στη Φωκίδα, ο Γιώργος Πέρρος τόνισε ότι τα συνδικάτα που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε ζητήματα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

«Στην εργασία μας θα πρέπει να ερχόμαστε όρθιοι και να φεύγουμε όρθιοι. Δεν θα πρέπει να γίνουν κανονικότητα τα εργοδοτικά εγκλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία θεωρεί «κόστος» τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων. Σημείωσε επίσης ότι στη χώρα μας δεν γίνεται επίσημη καταμέτρηση των νεκρών και των τραυματιών κατά τη διάρκεια εργασίας και επισήμανε ότι σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την τελευταία διετία οι νεκροί από εργοδοτικά εγκλήματα έχουν εκτιναχθεί και οι προβλέψεις που κάνουν αρμόδιοι αναφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση την επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Πέρρος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να ανεχθούν αυτήν την κατάσταση αλλά θα πρέπει οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους, να παλέψουν για την ανατροπή της.

«Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης, αυτός που συμμετέχει και αγωνίζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα θετικά παραδείγματα από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά χώρων δουλειάς και τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι εργαζόμενοι.

Στους εργαζόμενους απευθύνθηκε και η Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, η οποία κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αμφισσα.