ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Να ερημώσουν οι χώροι δουλειάς, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι απεργούς
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 6 Νοέμβρη 2022

Περιοδεία του ΠΑΜΕ σε αμαξοστάσιο στα Σεπόλια
Στο πόδι νύχτα - μέρα είναι τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, παρεμβαίνοντας στους χώρους δουλειάς, προετοιμάζοντας με τη συνεχή τους δράση τη μεγάλη πανελλαδική απεργιακή μάχη της 9ης Νοέμβρη. Οι ώρες μέχρι την Τετάρτη είναι πια μετρημένες, και με στόχο η συγκεκριμένη μέρα να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για το επόμενο διάστημα, για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ, για μέτρα προστασίας από την ενεργειακή φτώχεια, μειώσεις στα τιμολόγια κ.ο.κ., δεν πάει ούτε λεπτό χαμένο. Το κάλεσμα μεταφέρεται χέρι χέρι, συνάδελφο τον συνάδελφο: «Ολοι στην απεργία, όλοι στους δρόμους!». Οι αφίσες, τα προπαγανδιστικά σποτ, τα φυλλάδια ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά.

«Ούτε σφυριά» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη την Τετάρτη

Την Παρασκευή 4 Νοέμβρη το πρωί μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου οι μεταλλεργάτες σύσσωμοι ετοιμάζονται να απεργήσουν, «νεκρώνοντας» όλα τα ναυπηγεία, σε συνέχεια της μεγάλης απεργίας που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι στις 25 Οκτώβρη. Ενώ την περασμένη βδομάδα περιοδείες πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις μετάλλου, όπως στον Ασπρόπυργο.

Ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή και κλιμάκωση, ενώ ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, αναφέρθηκε στην πετυχημένη πρόσφατη απεργία και τον ελπιδοφόρο κοινό συντονισμό των ναυτεργατών, των εργαζομένων στο λιμάνι και στη Ζώνη, ενώ χαρακτήρισε κυβερνητική κοροϊδία το καλάθι του νοικοκυριού. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δαμιανός Βουδηγάρης, μέλος του ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Δεμένα τα βαπόρια, στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες

Μαζική συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Δεμένα θα μείνουν τα βαπόρια σε όλα τα λιμάνια την Τετάρτη αφού στην απεργία συμμετέχουν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Στον Πειραιά, σε απεργιακή προσυγκέντρωση καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, στις 5.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό (πλοία «Blue Star»).

Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη!

Στο μεταξύ, μπροστά στην απεργιακή μάχη, μια ακόμα σημαντική κατάκτηση καταγράφουν εργαζόμενοι σε χώρο δουλειάς, αυτήν τη φορά στη NEXI (πρώην «First Data»), όπου μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις κατάφεραν να υπογράψουν με την εργοδοσία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την ελπιδοφόρα αυτή κατάληξη της μάχης τους ανακοίνωσε το επιχειρησιακό Σωματείο, τονίζοντας: «Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη!».

Η νέα ΣΣΕ αφορά όλους τους εργαζόμενους και προβλέπει αυξήσεις που διαμορφώνουν τον βασικό μισθό στα 820 ευρώ και επιπλέον μηνιαία tickets για το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων. Η εξέλιξη αυτή, τονίζει το Σωματείο, είναι «μια μεγάλη νίκη! Είναι μια νίκη η οποία προήλθε από τον αγώνα που δώσαμε, από τη συσπείρωση μεταξύ μας, την αλληλεγγύη. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν αν οι εργαζόμενοι παλεύουν μαζί, ενωμένοι, με κοινό στόχο».

Σε εργοστάσιο μετάλλου
Επισημαίνοντας ότι η νέα ΣΣΕ δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις σημειώνει ότι «η υπογραφή της Σύμβασης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο αγώνας μας τελειώνει εδώ! (...) Η πόρτα του Σωματείου είναι ανοιχτή για όλους. Μόνο έτσι θα μπορούμε να κατακτάμε νίκες, να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας».

Το Σωματείο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την απεργία, καλεί σε διαδικτυακή συζήτηση το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 11 π.μ.

Κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια και άλλες δράσεις

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη κινητοποιήσεις οργανώνονται στην Πετρούπολη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώ (θα ακολουθήσει πορεία προς το δημαρχείο), και στους Αγίους Αναργύρους, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.