ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στα σκαριά νέα «αμυντική συμφωνία» Ιαπωνίας - Βρετανίας

Για τη διευκόλυνση κοινών γυμνασίων, ανεφοδιασμού και ανάπτυξης στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή

Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022

Από τα μεγάλα ναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ιαπωνία, με τη συμμετοχή πλοίων από 12 χώρες της Δύσης και συμμάχων τους
Στην περαιτέρω ενίσχυση της «αμυντικής» συνεργασίας τους προσανατολίζονται Ιαπωνία και Βρετανία, καθώς σύμφωνα με βρετανικά και ιαπωνικά δημοσιεύματα, προωθούν την υπογραφή σχετικής συμφωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα, σε μία ακόμα κίνηση που αποτυπώνει την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας του ευρωατλαντικού μπλοκ και των συμμάχων του στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Οπως μετέδωσαν μεταξύ άλλων και οι «Financial Times», οι «Τάιμς της Ιαπωνίας» κ.ά., οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για την οριστικοποίηση Συμφωνίας Αμοιβαίας Πρόσβασης (Reciprocal Access Agreement - RAA), που μεταξύ άλλων θα διευκολύνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και εκατέρωθεν ανεφοδιασμό, ενώ «θα διαμορφώσει και ένα νομικό πλαίσιο για την απλοποίηση δύσκαμπτων γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν την είσοδο στρατευμάτων του ενός στην επικράτεια του άλλου».

Οπως σχολίασαν διάφορα ΜΜΕ, η συμφωνία «θα ακολουθήσει μία άλλη παρόμοια που η Ιαπωνία υπέγραψε τον Γενάρη με την Αυστραλία και αποτελεί ένα νέο σημάδι για την προώθηση βαθύτερων αμυντικών δεσμών που το Τόκιο προωθεί με συμμάχους και εταίρους, ώστε να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Κίνα σχετικά με την Ταϊβάν», ενώ με έμφαση εκτιμήθηκε και ότι στόχος είναι η «ανάπτυξη της αποτρεπτικής ικανότητας ενάντια στην αυξανόμενη απειλή από την Κίνα».

Συνεργάτες «δεξαμενών σκέψης» όπως το Ινστιτούτο «American Enterprise» υπογράμμιζαν ότι μια τέτοια συμφωνία «θα καθιστούσε πιο εύκολο για τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών να κάνουν ασκήσεις και να επιχειρούν από κοινού, κάτι που θα επέτρεπε στις βρετανικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναπτυχθούν πιο εύκολα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού». Οι ίδιοι πρόσθεταν ότι «για δεκαετίες, (τέτοιες) συμμαχίες στην Ασία διαμορφώνονταν μέσω των ΗΠΑ (...) Τώρα ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, εξυπηρετούν οι ίδιοι ως κόμβοι».

Σημειωτέον ότι Τόκιο και Λονδίνο προετοιμάζονται εδώ και καιρό να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για την από κοινού παραγωγή νέου μαχητικού αεροσκάφους που σχεδιάζουν.

Ορισμένοι μάλιστα σχολιάζουν για τα παραπάνω ότι «πιθανώς πρόκειται για αντίδραση των δύο στην αυξανόμενη πίεση από την Κίνα, αλλά και για αυξανόμενη ανησυχία για την αξιοπιστία των ΗΠΑ», υπενθυμίζοντας τον προβληματισμό που είχε προκαλέσει - ειδικά επί κυβέρνησης Τραμπ - η αυξημένη απαιτητικότητα με την οποία η Ουάσιγκτον επιδίωξε να διαπραγματευτεί τους όρους διατήρησης της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα κ.α.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια για τη διαπραγμάτευση αντίστοιχης συμφωνίας (Αμοιβαίας Πρόσβασης) και με τις Φιλιππίνες, σε μια περίοδο που η γεωπολιτική αξία της Νοτιοανατολικής Ασίας αυξάνεται, για την εξέλιξη μιας σειράς ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών.

ΕΕ - Κίνα: «Εμπλοκή» σε ομιλία του Σ. Μισέλ στη Σαγκάη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Μπ. Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι ματαιώθηκε η μετάδοση ομιλίας του τελευταίου σε εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στη Σαγκάη, γιατί οι κινεζικές αρχές θέλησαν να τη λογοκρίνουν.

Το σχετικό βίντεο της ομιλίας ήταν έτοιμο να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης, την Παρασκευή, όμως ο Λέιτς είπε ότι «οι Κινέζοι ήθελαν να κόψουν μέρος της ομιλίας του Σαρλ Μισέλ» και «οι Βρυξέλλες προτίμησαν να ματαιώσουν την μετάδοση της ομιλίας στο σύνολό της».

Αλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι το Πεκίνο θέλησε να απαλειφθούν όλες οι αναφορές για την Ουκρανία, όπως και αναφορές στην ανάγκη «εξισορρόπησης» στο εμπόριο ΕΕ - Κίνας.

Οταν ερωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν είπε ότι δεν είναι σχετικά ενημερωμένος.