ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Σχέδια για συνεργασία από την άμυνα μέχρι ... την Αρκτική

Σε μια «μεταβατική περίοδο» του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022

Από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ινδίας
Η σύνδεση Ρωσίας και Ινδίας «είναι ιδιαίτερα σημαντική στη μεταβατική περίοδο που διανύει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ σε συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ στη Μόσχα, με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και την άνοδο της Κίνας και συνολικά της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ινδίας - Ρωσίας για την Εμπορική, Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνολογική και Πολιτιστική Συνεργασία, με τη ρωσική και την ινδική κυβέρνηση να συζητούν κυριολεκτικά για όλα, από τη συνεργασία στην άμυνα και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μέχρι τις επενδύσεις στην πολλά υποσχόμενη Αρκτική.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες διατηρούν μια «προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση» και υπενθύμισε τον στόχο που έχουν θέσει οι δύο ηγέτες, Βλ. Πούτιν και Ν. Μόντι, να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε εμπόριο, επενδύσεις, τεχνολογία, άμυνα κ.α., όταν είχαν συναντηθεί στο Νέο Δελχί, παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Χθες, Ρωσία και Ινδία συζήτησαν και τις προοπτικές στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής σύγχρονων όπλων, δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως με τον ομόλογό του αναφέρθηκαν στην αλληλεπίδραση των δύο χωρών στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του Διαστήματος.

Εξάλλου, οι δύο χώρες συμμετέχουν από κοινού σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως οι BRICS, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και το G20, ενώ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) με την Ινδία.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ίδιας «μεταβατικής περιόδου» κατά την οποία εντείνονται αναδιατάξεις στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, τα κράτη - μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα διαπραγματευτούν σύντομα τα κριτήρια και τις αρχές που θα διέπουν μια διεύρυνση του Οργανισμού.

Σημειωτέον, εκτός από την Αλγερία (η οποία προχθές ανακοίνωσε ότι κατέθεσε επίσημο αίτημα ένταξης στον Οργανισμό), την Αργεντινή και το Ιράν, «περισσότερες από 12 χώρες» της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS.

Εν μέσω αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης, Ινδία και Ρωσία κοντεύουν να αυξήσουν το ετήσιο διμερές εμπόριο στα 30 δισ. δολάρια, ενώ ο Ινδός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι το συμφέρον των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας του είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Ρωσία στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαπραγματεύσεις για χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής

Παράλληλα ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στα σχέδια Ρωσίας και Ινδίας να συνεργαστούν για «πιο αποτελεσματική χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής» και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις ρωσικές υπεράκτιες περιοχές στην Αρκτική.

Η Αρκτική εξελίσσεται σε ένα ακόμα πεδίο έντονου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, καθώς το λιώσιμο των πάγων αποκαλύπτει νέες εμπορικές διαδρομές, κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σπάνιων γαιών κ.λπ.

Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή κατά μήκος των βόρειων ακτών της Ρωσίας θα μπορούσε να ενοποιήσει τα ευρωπαϊκά λιμάνια και τα λιμάνια της ρωσικής Απω Ανατολής, όπως και τις πλωτές εκβολές ποταμών στη Σιβηρία, σε ένα ενιαίο σύστημα μεταφορών. Η πλήρης λειτουργία της έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς μειώνει πολύ τη διαδρομή του θαλάσσιου εμπορίου από την Ευρώπη στην Ασία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής - παράλληλα με χερσαίες εμπορικές διαδρομές - «ανοίγει πολύ εντυπωσιακές προοπτικές για τον SCO». «Καθώς τα κράτη - μέλη του Οργανισμού βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της ευρασιατικής ηπείρου, ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα για να αναπτύξουν τους οικονομικούς τους δεσμούς, να επεκτείνουν τις εμπορικές ροές και να δημιουργήσουν πρόσθετες υποδομές μεταφορών, που θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος και θα αυξήσουν τα κέρδη», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.