«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αμεσα να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους

Παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής

Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022

Eurokinissi

Με την πρώτη δυνατή βροχή οι δρόμοι της Αττικής γίνονται ποτάμια, λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης
Την ανάγκη να μπουν μπροστά οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με όσους εργάζονται και κατοικούν στις πόλεις, για να διεκδικήσουν να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους στο ύψος των πραγματικών αναγκών τους, να καταργηθούν ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και στις άλλες δαπάνες των σχολικών επιτροπών, καθώς και να καλυφθεί η λειτουργία των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα τακτικά έσοδα των δήμων δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τη μισθοδοσία, τόνισε ο Ηλίας Σταμέλος, δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής, μιλώντας χτες εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής.

Ασφυκτική πραγματικότητα για τους δήμους

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία η κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι ασφυκτική, με τις τιμές στα προϊόντα να έχουν πάρει την «ανηφόρα», παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις υπουργών της κυβέρνησης για το «καλάθι του νοικοκυριού», το κόστος Ενέργειας να έχει εκτιναχθεί και τον χειμώνα να είναι μπροστά, ο Η. Σταμέλος υπογράμμισε ότι με την «απελευθέρωση» της αγοράς της Ενέργειας φέτος οι δήμοι θα φτάσουν στα ενεργειακά και οικονομικά τους όρια.

Οπως είπε, «οι έκτακτες επιχορηγήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα και αυτές που αναγγέλλονται από την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα καλύψουν τις ανάγκες των δήμων. Ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία τους και θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες τους. Οι τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνουν δυσανάλογα το κόστος αποκομιδής απορριμμάτων, που μαζί με την αύξηση της εισφοράς στον ΕΣΔΝΑ και το πρόστιμο 20 ευρώ / τόνο που αναμένεται θα οδηγήσει σε υπέρογκα κόστη, που σύμφωνα με τη λογική της ανταποδοτικότητας θα κληθούν να τα πληρώσουν οι δημότες, που η πλειοψηφία τους ήδη πλήττεται από τη γενικότερη πολιτική. Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα έχουν επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών, που ήδη λειτουργούν με ελλείψεις».

Η δε κρατική χρηματοδότηση των δήμων βρίσκεται στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί από την περίοδο των μνημονίων. «Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι μειώσεις ξεπερνούν το 65%, την ίδια στιγμή που πλήθος καινούργιες αρμοδιότητες έχουν δοθεί στους δήμους», επεσήμανε ο Η. Σταμέλος, για να προσθέσει ότι «απαιτείται συνολικός σχεδιασμός και χρηματοδότηση, με ευθύνη του κράτους, όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών». Οσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε ότι το νέο ΠΕΣΔΑ συνεχίζει το έγκλημα διαρκείας στη Φυλή και το επεκτείνει και σε άλλες περιοχές.

Στην ίδια κατεύθυνση κυβέρνηση - ΠΕΔΑ

Αναφερόμενος στην πλειοψηφία της ΠΕΔΑ, ο Η. Σταμέλος τόνισε ότι «την κρίνουμε με βάση τη στάση που κρατά απέναντι στα κεντρικά ζητήματα και τις πολιτικές που αφορούν την Τοπική Διοίκηση, και συνολικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Κινήθηκε, λοιπόν, στην ίδια κατεύθυνση με την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Εξαντλούν την παρέμβασή τους στην περιγραφή προβλημάτων, στη δημιουργία επιτροπών, συνεδρίων, συναντήσεων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας είναι ο δρόμος που φέρνει αποτέλεσμα, είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα, όπως φάνηκε και από τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση της 9ης Νοέμβρη στην Αθήνα. Ομως θέλουν τον λαό χειροκροτητή και όχι να πρωταγωνιστεί στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Γι' αυτό συστρατεύονται με τη δήλωση της ΚΕΔΕ ότι η μείωση κατανάλωσης Ενέργειας, δηλαδή η ενεργειακή φτώχεια, αποτελεί εθνικό στόχο και οι δήμοι θα βάλουν πλάτη (...) Οι εκλεγμένοι στα Δημοτικά Συμβούλια με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" έχουμε επιλέξει στρατόπεδο. Είναι αυτό των συμφερόντων της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Και το επόμενο διάστημα με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε δίπλα στους συνδημότες μας για τις αγωνίες και τις ανάγκες τους, για μέτρα ανακούφισης, για ένα καλύτερο αύριο που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».