49 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Τιμούν αγωνιστικά την επέτειο και τα επίκαιρα μηνύματά της
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022

Ξεκινάει σήμερα ο τριήμερος εορτασμός της 49ης επετείου από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, ο οποίος θα κορυφωθεί την Πέμπτη 17 Νοέμβρη με την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στα επίκαιρα μηνύματα του λαϊκού, φοιτητικού, εργατικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου αναφέρονται φοιτητές, σωματεία, ομοσπονδίες και άλλοι φορείς, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό σε όλη τη χώρα και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 49 χρόνια πριν!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή της, καλώντας όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην προσυγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων στις 17 Νοέμβρη, στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Οπως τονίζει το ΜΑΣ:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 μας διδάσκει...

...ο αγώνας του λαού και της νεολαίας "φώτισε" και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

... η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του '73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των βιοπαλαιστών αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα! Αυτή τη δύναμη δείξαμε με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, πλημμυρίζοντας τους δρόμους σε πάνω από 80 πόλεις της χώρας.


...η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου "Εξω το ΝΑΤΟ - Εξω οι ΗΠΑ" παραμένει επίκαιρο στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό. Το σύνθημα αυτό το γράφουμε ξανά και ξανά στις πύλες του Πολυτεχνείου, όσο και εάν ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλους όσοι πίνουν νερό στο όνομα των δολοφόνων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

ΠΑΜΕ: Οδηγός και έμπνευση για τον δικό μας σημερινό βηματισμό

«Η αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην ανοιχτή, φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, και η συνεπής - αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ - ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τον δικό μας σημερινό, καθημερινό βηματισμό», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις.

«Τιμάμε τη λαϊκή εξέγερση στα πρόσωπα των εκατοντάδων χιλιάδων εργατών και εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που μέσα από τις γραμμές των συνδικάτων συμμετέχουν μαζικά στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, στις απεργίες και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πνίγει το λαϊκό εισόδημα, που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, ζωή και δουλειά με δικαιώματα», σημειώνει.

«Ετσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και τους αγώνες τους. Η συγκλονιστική απεργία στις 9 Νοέμβρη να έχει συνέχεια στις 17 Νοέμβρη!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τιμά την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου και καλεί τις γυναίκες του μόχθου να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει να ζούμε μια ζωή χωρίς δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, μέσα στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, που θυσιάζει τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας για να χρυσοπληρώνουμε τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς», τονίζει στο κάλεσμά της η ΟΓΕ.

Κάλεσμα σε γονείς και μαθητές

«49 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας, τα ανεκπλήρωτα οράματα του Πολυτεχνείου φωτίζουν σήμερα τον αγώνα μας για ζωή, μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα!» τονίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) στο μήνυμά της, καλώντας γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Η ΑΣΓΜΕ καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους μαζί με τους αντίστοιχους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους μαθητές να διοργανώσουν εκδηλώσεις και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που να δείχνουν στους μαθητές: «Ο ηρωικός ξεσηκωμός της νεολαίας και του λαού μας τον Νοέμβρη του '73 αποτελεί φάρο και οδηγητή για τους αγώνες του σήμερα!». Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου αύριο στις 3 το μεσημέρι.

«Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους σημερινούς αγώνες του λαού μας!», τονίζει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΑ) σε ανακοίνωσή της καλώντας στην πορεία, την Πέμπτη στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια.