ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΥΠΕΡΕΣΟΔΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κυβέρνηση και όμιλοι επισφραγίζουν την κοροϊδία των νοικοκυριών
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2022

Eurokinissi

Την επισφράγιση της κοροϊδίας και του εμπαιγμού των λαϊκών νοικοκυριών, που βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, σηματοδοτεί η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης και με την οποία θεσπίζεται «μηχανισμός ανάκτησης τυχόν υπερεσόδων που αποκόμισαν οι προμηθευτές ρεύματος», από την έναρξη του νέου μοντέλου λιανικής και την απόσυρση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Θυμίζουμε ότι ο ...«θησαυρός» των περίφημων «υπερκερδών», πάνω στα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν χτίσει διάφορα αφηγήματα ψέματος και κοροϊδίας σε βάρος των νοικοκυριών, αποδείχτηκε «άνθρακες». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτά τα αιτήματα των προμηθευτών για τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών. Οπως άλλωστε έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υπολόγισε τα υπερκέρδη για όλους τους ομίλους της Ενέργειας για το χρονικό διάστημα Οκτώβρη 2021 - Ιούνη 2022 στο... υπέρογκο ποσό των 373,55 εκατ. ευρώ! Από αυτά θα φορολογηθεί το 90% και το τελικό ποσό που προκύπτει φτάνει τα 336,1 εκατ. ευρώ...

Για να αντιληφθούμε για τι μεγέθη μιλάμε, αλλά και για την κοροϊδία κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να αναφέρουμε τα εξής:

- Μόνο το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 2022 η ΔΕΗ είχε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.

- Πριν από λίγες μέρες ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε τα κέρδη του το πρώτο 9μηνο του 2022 που αυξήθηκαν κατά 171% με συνολικό κύκλο εργασιών 4,5 δισ. και καθαρά κέρδη 312 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με ρύθμιση στη Βουλή προχωρά στην αύξηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών. Και μάλιστα με απόφαση υπουργού οι χρεώσεις αυτές από 1.11.2022 θα μπορούν να αυξάνονται κατά το δοκούν. Από αυτό θα προκύψει μια επιβάρυνση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις λαϊκές οικογένειες.

Στη ρύθμιση της κυβέρνησης, ως πρώτο χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού ανάκτησης ορίζεται το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2022 έως 31η Οκτώβρη 2022, ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση. Ο προσδιορισμός των πρόσθετων εσόδων θα γίνει με τον ορισμό για κάθε μήνα μιας «εύλογης τιμής» για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, εάν και εφόσον τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τον έναν μήνα και τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Τα υπερέσοδα θα είναι η τυχόν θετική διαφορά που θα προκύψει από το ισοζύγιο όλου του τριμήνου. Είναι λοιπόν προφανές ότι στην τελική εκκαθάριση δεν αποκλείεται να προκύψουν ακόμα και μηδενικές καταβολές από τους ομίλους.

Η «εύλογη τιμή» ονομάζεται στην τροπολογία «Εύλογη Μέγιστη Τιμή Λιανικής», η οποία για κάθε μήνα και για κάθε προμηθευτή θα συγκριθεί με τις ονομαστικές χρεώσεις που έχει αυτός ανακοινώσει, δηλαδή τη «Μέση Τιμή Χρέωσης». Για τη θέσπιση και εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με αυτή για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Ετσι, η διάταξη παραπέμπει σε Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τους υπολογισμούς θα αναλάβει και πάλι η ΡΑΕ.

Οσον καιρό παραμείνει σε ισχύ το μέτρο, από τα προς ανάκτηση ποσά κάθε τριμήνου θα καταβάλλεται άμεσα το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% θα αποδοθεί μετά το τέλος «ενεργοποίησης» του μηχανισμού. Για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής, η ανάκτηση του 60% θα γίνει έως τις 23 Δεκέμβρη 2022. Επίσης, με το πέρας ισχύος του μέτρου, θα γίνει συνολική εκκαθάριση της εισφοράς που αντιστοιχεί στα τυχόν υπερβάλλοντα έσοδα του συνόλου της περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχουν δει μέχρι τώρα τα λαϊκά νοικοκυριά είναι: Να επιδοτούνται με δικά τους χρήματα οι όμιλοι, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, όπου πληρώνονται τα πρόστιμα για τους ρύπους, αφού πρώτα οι εταιρείες τα μετακυλήσουν στους λογαριασμούς. Επιπλέον, οι όποιες διαφορές στα ποσά, πεδίο στο οποίο αντιπαρατίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν απροκάλυπτο εμπαιγμό, αφού κάνουν ότι δεν ξέρουν πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας (που ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε), στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, χαρίζει τεράστια κέρδη στους ομίλους. Και κάνουν επίσης πως δεν ξέρουν ότι είναι ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός που επιτρέπει την τεράστια κλοπή των λαϊκών νοικοκυριών.

Προς πλαφόν η Κομισιόν

Στο μεταξύ, στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμής προμήθειας στο φυσικό αέριο (πλαφόν) φαίνεται να καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το «Βloomberg», στο οποίο προβλέπεται ότι θα μπορεί να ανασταλεί άμεσα από την Επιτροπή σε περίπτωση που διαπιστωθεί «κίνδυνος στην ασφάλεια προμήθειας». Στην περίπτωση δηλαδή που οι προμηθευτές αρνηθούν να προσαρμοστούν στο ανώτατο όριο τιμής που θα καθορίζει η Επιτροπή, ενδεχόμενο πολύ πιθανό. Aλλωστε, η Επιτροπή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει λάβει ακριβώς αυτό υπόψη για τον καθορισμό του πλαφόν, ενώ οδηγός για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου τιμής θα είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) που έχουν ήδη συναφθεί μεταξύ προμηθευτών και κρατών - μελών, σε μια περίοδο δηλαδή που οι τιμές είναι έτσι κι αλλιώς σε ιστορικά υψηλά. Ακόμη κι έτσι αυτό το πλαφόν, που έχει σχεδιαστεί στα μέτρα των μεγάλων ομίλων προμήθειας, φαίνεται ότι συνεχίζει να μην είναι αποδεκτό από ένα μπλοκ κρατών με πυρήνα Γερμανία και Ολλανδία.