ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Σημαντική παρέμβαση στο φόντο της εντεινόμενης καταστολής, των παρακολουθήσεων και υποκλοπών
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η ημερίδα με θέμα «Δικτατορία του κεφαλαίου: Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού "επιτελικού κράτους δικαίου"» από το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και την Τομεακή Οργάνωση Δικαιοσύνης Αττικής του Κόμματος.

Οι εργασίες της, που έγιναν στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων, εργαζόμενων στον χώρο της Δικαιοσύνης, φοιτητών Νομικής και πολλών άλλων.

Η ημερίδα και το σύνολο των υλικών της, τα όποια θα συμπεριληφθούν το επόμενο διάστημα σε ειδική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», αποτελούν μια σημαντική παρέμβαση στο φόντο της εντεινόμενης καταστολής, των παρακολουθήσεων - υποκλοπών, των πυκνών εξελίξεων και συζητήσεων γύρω από το «κράτος δικαίου» και την επίθεση που δέχονται τα λαϊκά δικαιώματα.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (εκτενή αποσπάσματα θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»). Εισηγητική τοποθέτηση, με θέμα «Η συνταγματική κάλυψη της καταστολής και της ενσωμάτωσης του λαού», έκανε η Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις: «Κράτος δικαίου» και «θεσμικά αντίβαρα» - Ο ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων, από τον Αντώνη Αντανασιώτη, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και σύμβουλο στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». Η συνενοχή των αστικών κομμάτων στη διαμόρφωση της «κανονικότητας» των παρακολουθήσεων / υποκλοπών, από την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ. Τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, από την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για το μαζικό και προληπτικό φακέλωμα των λαών, από την Στέλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ.

Μετά τις παρεμβάσεις τον λόγο πήραν η δικηγόρος Μίνα Καούνη, ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου, η φοιτήτρια Νομικής Κυριακή Βλάχου και ο δικηγόρος Αγγελος Βρεττός. Επίσης, στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Δημήτρης Σταθόπουλος, συνταξιούχος εφέτης.