ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Επεκτείνονται τα έργα αναβάθμισης στη Σούδα
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022

Eurokinissi

Από τη νέα συνεκπαίδευση με το «Σαρλ Ντε Γκολ»
Επεκτείνονται τα έργα αναβάθμισης σε μια σειρά ΝΑΤΟικές υποδομές ανά τη χώρα, καθώς ενισχύεται ο χαρακτήρας της ως προμαχώνα της λυκοσυμμαχίας στις κλιμακούμενες κόντρες της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Εξέλιξη με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό, καθώς μπαίνει στο στόχαστρο ακριβώς αυτών των αντιπάλων.

Χαρακτηριστικά, πέρα από όσα έργα αποκάλυψε σε προηγούμενα φύλλα του ο «Ριζοσπάστης», ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη κατασκευάσει ή προχωρούν στη Σούδα, το ΓΕΑ και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Εργων Πολεμικής Αεροπορίας (ΓΕΑ/ΥΠΕΠΑ) προκήρυξε δημόσιο διεθνή ΝΑΤΟικό μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Κατασκευή νέου δαπέδου συντήρησης και επιθεώρησης αεροσκαφών και ανακατασκευή τροχοδρόμων στην Αεροπορική Βάση Σούδας». Εργο που κουμπώνει πάνω στην εντεινόμενη χρήση της βάσης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, τη συνεχή μεταστάθμευση εκεί μαχητικών, μεταγωγικών, ιπτάμενων τάνκερ και κατασκοπευτικών αεροσκαφών «συμμάχων και εταίρων», τις ανάγκες τους.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, ανέρχεται στα 9.723.056 ευρώ και «τρέχει» βασικά σύμφωνα με τους όρους της Διεθνούς Οδηγίας ΝΑΤΟ AC/4-D/2261 (1996 Edition) «διαδικασίες διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών ΝΑΤΟ (ΙCB)».

Με βάση αυτά στον διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν εταιρείες από τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (πλην Β. Μακεδονίας καθώς φέρεται να μη συγχρηματοδοτεί το έργο) «υπό τον όρο ότι έχουν προταθεί από τις Αρχές της χώρας τους ως επιλέξιμες», όπως και ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις «εγγεγραμμένες στους Ειδικούς Πίνακες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για ανάληψη έργων "ΝΑΤΟ - ΟΧΥΡΩΣΗΣ - ΑΠΟΡΡΗΤΑ"».

«Εταιρείες από μη κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ή κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που δεν συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του παρόντος έργου δεν επιτρέπεται να αποτελούν αναδόχους ή υποαναδόχους ή κατασκευαστές κανενός τμήματος της σύμβασης. Καμία εργασία συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου του προγράμματος, των εργασιών και των υπηρεσιών, δεν θα εκτελείται από άλλον εκτός από τις εταιρείες ή εργοληπτικές επιχειρήσεις από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του παρόντος έργου και εντός αυτών. Κανένα από τα υλικά ή εξαρτήματα μέχρι του επιπέδου αναγνωρίσιμου υποσυγκροτήματος εξοπλισμού, αποτελούμενο από δύο ή περισσότερα μέρη που μπορεί να αγοραστεί και να αντικατασταθεί σαν ένα σύνολο, δεν θα κατασκευάζεται ή συναρμολογείται από άλλον εκτός από τις εταιρείες ή τις εργοληπτικές επιχειρήσεις από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του παρόντος έργου και εντός αυτών», τονίζεται στη σχετική Περίληψη Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, αποκλείοντας βασικά κάθε παράγοντα εκτός ΝΑΤΟ, υλοποιώντας τελικά και τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα περί διασφάλισης «ανθεκτικότητας» («resilience») σε καθετί που γίνεται εντός κρατών - μελών, με απεξάρτηση (από υλικά, εργασίες, υπηρεσίες) από κάθε φορέα εκτός.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά έγραφα που διανεμήθηκαν στις πρεσβείες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, αλλά και στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των κρατών - μελών στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, o ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για τις ακόλουθες κύριες εργασίες: «Kατεδάφιση των υφιστάμενων τροχοδρόμων. Ανακατασκευή συνδετικών τροχοδρόμων. Κατασκευή νέoυ δαπέδου συντήρησης και ελέγχου αεροσκαφών. Κατασκευή συστήματος αποχέτευσης του νέου δαπέδου και ανακατασκευής του συστήματος αποχέτευσης των τροχοδρόμων. Φωτισμός τροχοδρόμων και δαπέδου» κ.ά.

Ημερομηνία λήξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής δικαιολογητικών μπαίνει η 23/12/2022, με εκτιμώμενη ημερομηνία υπογραφής σύμβασης την 21/3/23 και περίοδο κατασκευής τους 18 μήνες.

Στο μεταξύ, ο λαός ταΐζει όλους αυτούς τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που έρχονται στη χώρα. Ενδεικτικά, πέραν της αστειότητας με τα αυγά που καταβρόχθισαν Αμερικανοί ναύτες στην Αλεξανδρούπολη («ζορίζοντας» τις κότες στα ορνιθοτροφεία της περιοχής, όπως μας ενημέρωναν ...εμβριθώς αστικά ΜΜΕ) σε προηγούμενη φάση, σύμβαση που υπέγραψε (η υπ' αριθμ. 6/2022) η 24η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων με ιδιώτη της περιοχής και αντικείμενο «την παροχή μέσων και υπηρεσιών σίτισης του προσωπικού στην επιχείρηση "DEPLOYMENT AT THE NATO TRAINING AREA" που θα πραγματοποιηθεί στο Στρατόπεδο "ΑΝΘΛΓΟΥ (ΠΖ) ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ"» (χαρακτηρισμένο από τους Αμερικανούς ως «Logistics Support Area "Αlex A"» στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακριτικού λιμένα για τη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς και από το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων»), προέβλεπε ότι για χρονικό διάστημα 12 ημερών, και συνολικό αντίτιμο 4.008 ευρώ, ο ανάδοχος θα παρείχε έως 50 μερίδες ημερησίως.

Συνεχείς πρόβες πολέμου

Στο ενδιάμεσο συνεχίζονται δραστηριότητες με ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα. Ενδεικτικά, στο διάστημα 23-25/11 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE», στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, ανατολικά και νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης. Η ελληνική πλευρά συμμετείχε με μαχητικά αεροσκάφη «Rafale» για πρώτη φορά μετά την επιχειρησιακή τους ένταξη στο οπλοστάσιό της, καθώς και με F-16 και F-4, ενώ από το αεροπλανοφόρο επιχειρούσαν «Rafale» και ιπτάμενο ραντάρ. Εκτελέστηκαν αντικείμενα, όπως: Επιθετικές Επιχειρήσεις. Επίθεση/Προστασία Μονάδος Υψηλής Αξίας. Μεικτές Επιχειρήσεις Εναέριας Υπεροχής. Εκπαίδευση Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών. Αεροπορική Συνδρομή σε Ναυτικές Επιχειρήσεις. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής «Καράβια».

Εξάλλου, στο διάστημα 10/10-25/11 οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στη Διακρατική συνεκπαίδευση «Advanced Tactical Leadership Course (ATCL) No 32 UAE», που έγινε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συνεκπαίδευση είχε πολλές ομοιότητες με το Tactical Leader Program (TLP) του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη από Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Βρετανία, ΗΠΑ, Ινδία, Ομάν και Σαουδική Αραβία, με σκοπό την εκπαίδευση Αρχηγών Αποστολής μεγάλων σχηματισμών αεροσκαφών στην ανάπτυξη και βελτίωση τακτικών κατά την εναέρια μάχη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 3 μαχητικά Mirage 2000-5 και προσωπικό υποστήριξης από την 114 ΠΜ «σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια διαρκώς αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας, που κάλυψαν όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων και πολλαπλών απειλών», όπως λέγεται από το ΓΕΕΘΑ.