«Κτίριο Θύμιος Καψής - "Ανάποδος"», ένα ηθικό χρέος εκπληρώθηκε
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022

Από την ξενάγηση στο εσωτερικό των γραφείων
Από νωρίς το πρωί, στο κτίριο που στεγάζεται πλέον η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα, άρχισε να καταφθάνει κόσμος και να ξεναγείται στις αίθουσες, στα γραφεία, στη βιβλιοθήκη, με τον χώρο να κοσμούν έργα αξέχαστων αγωνιστών καλλιτεχνών όπως του Γ. Φαρσακίδη, του χαράκτη Τάσσου κ.ά.

Στα γραφεία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στη βιβλιοθήκη, τους βοηθητικούς και άλλους χώρους του κτιρίου ξεναγήθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ένας συνταξιούχος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης τού δώρισε ένα μικρό αναμνηστικό χειροποίητο καραβάκι, ένδειξη τιμής στους αγώνες του ΚΚΕ.

Επίσης στα εγκαίνια παρευρέθηκε η δήμαρχος Χαλκιδέων, Ελενα Βάκα, η οποία ξεναγήθηκε στο κτίριο.

Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια και την ονοματοδοσία των νέων γραφείων, ανάμεσα στους υπόλοιπους απογόνους αγωνιστών, βρέθηκε και ο Δημήτρης Χατζηνικολής, ανιψιός της Ευσταθίας Καψή, ο οποίος ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» ότι η ολοκλήρωση της απόκτησης νέων γραφείων του ΚΚΕ στη Χαλκίδα αποτελεί μία δικαίωση για την Ευσταθία Καψή, που ξεκίνησε την προσπάθεια αλλά και για άλλους αγωνιστές, όπως ο Γιώργης Μωραΐτης, που είχε τη δική του συμβολή στην προσπάθεια.


Στην ολοκλήρωση της προσπάθειας για την απόκτηση των νέων γραφείων αναφέρθηκε σε σύντομη ομιλία του ο Θανάσης Παππάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και τονίζοντας αρχικά ότι πρόκειται για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε το ΚΚΕ στην οικογένεια του Θύμιου Καψή - Ανάποδου και ηθική δέσμευση στην αδελφή του, Ευσταθία Καψή, που στη μνήμη του έδωσε το έναυσμα για την πραγματοποίησή του.

«Ενα κτίριο που θα το κάνουμε ακόμα πιο όμορφο, γιατί θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη της Χαλκίδας, γιατί όμορφος και χρήσιμος είναι και ο αγώνας που κάνουμε οι κομμουνιστές και το Κόμμα μας 104 χρόνια τώρα στην Ελλάδα.

Νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά γιατί εκπληρώσαμε ένα μεγάλο χρέος. Γιατί μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στην ηθική δέσμευση που είχαμε απέναντι στην Ευσταθία Καψή, μαχήτρια του ΔΣΕ, με φυλακές και εξορίες, αλλά πάντα όρθια και αλύγιστη μέχρι το τέλος.

Ηταν αυτή που μαζί με τον Γιώργη Μωραΐτη και τον Γρηγόρη Σγάγια και τη συμβολή του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ με τον Πέτρο Αθηναίο και τον Χρήστο Αγγέλου συμβάλανε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και η ιστορία του καπετάν Ανάποδου και του Ανεξάρτητου Τάγματος της Εύβοιας του ΔΣΕ», ανέφερε και πρόσθεσε:


«Είχαμε δέσμευση και υποχρέωση στον Βλαχούτσικο και τον Μαχαιράκο, που και αυτούς τους έστησαν σταυρωμένους στη Λίμνη και στην Ιστιαία, στην Πάτσαλη, την Μελεμενή και την Λαφαζάνη, τον Χάνο, τον Χριστοφορίδη, τον Καπόλο, σε δεκάδες ακόμα επώνυμους εκτελεσμένους μαχητές, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης (...) Στο πρόσωπο του Ανάποδου τιμάμε όλη τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Τους τιμάμε για το μεγαλείο, τις αξίες που μας δίδαξαν με τη στάση ζωής τους. Στα χνάρια τους πάτησαν οι νεότεροι κομμουνιστές, στα χνάρια τους πατάνε οι νεολαίοι της ΚΝΕ.

Φάρος το παράδειγμά τους για σήμερα, για το αύριο, για την κοινωνία που ήθελαν να οικοδομήσουν, χωρίς φτώχεια, χωρίς αδικία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό πάλεψαν και θυσιάστηκαν».

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε να αποκτηθούν τα νέα γραφεία, επισημαίνοντας ότι αυτή στηρίχθηκε από μέλη και φίλους του Κόμματος, από απογόνους και φίλους της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αλλά και από ανθρώπους «που η πολιτική τους τοποθέτηση είναι πέρα από το ΚΚΕ, αλλά εκτιμούν την αγωνιστική στάση και συμβολή που έχει το Κόμμα μας σε όλη τη διαδρομή του μέχρι σήμερα». Στάθηκε στην εθελοντική προσφορά και τα «κόκκινα μεροκάματα» στις εργασίες ανακατασκευής και καταλήγοντας σημείωσε:

«Ο δρόμος προς το σοσιαλισμό». Εργο του Γιώργου Ρέτσα που δόθηκε για τα γραφεία του Κόμματος στη Χαλκίδα
«Χρειάζεται επίσης να αναφέρουμε ότι η ιστορία το έφερε, το κτίριο αυτό να το αγοράσουμε από τα εγγόνια του σ. αντιστασιακού Αλέκου Γιασεμάκη. Την οικογένεια Φίλη.

Χάρηκαν ιδιαίτερα που το κτίριο πέρασε στο ΚΚΕ. Ο Αλέκος ο Γιασεμάκης διηγήθηκε στα εγγόνια του ότι στα υπόγεια του παλιού του σπιτιού κρύβονταν κυνηγημένοι κομμουνιστές, που τους βοηθούσε να διαφύγουν, όπως γινόταν στο σπίτι του Μπούρικα, στο σπίτι του Πέτρου Αθηναίου και πολλών άλλων. Το κόκκινο νήμα βρήκε τη συνέχειά του: Το κτίριο του ΚΚΕ με το όνομα "Θύμιος Καψής - «Ανάποδος»", που εδώ και λίγους μήνες αποτελεί κέντρο οργάνωσης του αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή και στη Χαλκίδα».

Μετά την ομιλία, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» να ακούγεται δυνατά, ακολούθησε η αποκάλυψη της επιγραφής των γραφείων με την επωνυμία «Κτίριο Θύμιος Καψής "Ανάποδος"», από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.