Νέα στοιχεία για τους Ινκας
Τετάρτη 20 Μάρτη 2002

Από τις ανασκαφές
Αρχαίο οικισμό των Ινκας στα βουνά του Περού αποκάλυψαν Βρετανοί αρχαιολόγοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο οικισμός μπορεί να αποκαλύψει μυστικά για τον πολιτισμό των Ινκας.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, Πίτερ Φροστ, είπε ότι στα ερείπια κρύβονται αποδείξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τις υπάρχουσες θεωρίες για την επέκταση των Ινκας.

Ο οικισμός βρίσκεται στις πλαγιές της Σέρα Βικτόρια των Ανδεων, στο νοτιοανατολικό Περού. Οι Ινδιάνοι της περιοχής γνώριζαν ανέκαθεν την ύπαρξή του και τον αποκαλούν «Κοριουρατσίνα». Ο Πίτερ Φροστ έμαθε για τον οικισμό το 1999, αλλά το δύσβατο της περιοχής καθυστέρησε την ανασκαφική αποστολή.

Η ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται τα ερείπια, η Βιλκαμπάμπα, είναι σήμερα αραιοκατοικημένη. Εκεί οι Ινκας έστησαν το τελευταίο τους οχυρό για να αμυνθούν στις επιθέσεις των Ισπανών κατακτητών. Είναι η ίδια περιοχή, όπου ανακαλύφθηκε το αρχαίο οχυρό του Μάτσου Πίτσου.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν, από όσα ευρήματα απέμειναν από τις επιδρομές των αρχαιοκαπήλων, ότι είναι ένας ευκατάστατος και εκλεπτυσμένος οικισμός. Τα δείγματα από την πρώιμη περίοδο του πολιτισμού των Ινκας θεωρείται ότι θα αναγκάσουν τους ερευνητές να επανεξετάσουν τις θεωρίες τους σχετικά με το πότε ξεκίνησαν οι Ινκας να επεκτείνονται. Από την κατάσταση διατήρησης των ευρημάτων προκύπτει ότι ήταν ελάχιστοι οι Ισπανοί κονκισταδόροι που έφτασαν μέχρι εκεί πάνω.