ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πολεμικό ανακοινωθέν» ενάντια σε Ρωσία - Κίνα...

...και «κατανόηση» για τις «ανησυχίες» της Αγκυρας

Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022

Copyright 2022 The Associated

«

Φωτιά και μπαρούτι» είναι η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που γίνεται από χτες στο Βουκουρέστι, με νέες αποφάσεις εναντίον Ρωσίας και Κίνας, και άλλο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου που καίει στην Ουκρανία.

Τα διαβούλια ξεκίνησαν ουσιαστικά νωρίς χτες το πρωί, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, να εμφανίζεται στο Aspen - GMF Bucharest Forum διακηρύσσοντας ότι ήδη «παρέχουμε άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία» και επισημαίνοντας πως οι συνέπειες του πολέμου προκαλούν «επίσης δύσκολες στιγμές και για εμάς, στην υπόλοιπη Ευρώπη, και πολλούς άλλους σε όλο τον κόσμο, που αντιμετωπίζουμε μια οδυνηρή κρίση κόστους ζωής. Πράγματι, όλοι πληρώνουμε ένα τίμημα», είπε, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι θυσίες των λαών θα συνεχιστούν αφού «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».

Στο μεταξύ, κάνοντας μια αναδρομή στη στρατιωτική βοήθεια που σχεδόν μια δεκαετία τώρα παρέχει το ΝΑΤΟ στις κυβερνήσεις του Κιέβου - εκθέτοντας και όσους παρουσιάζουν ως «ουρανοκατέβατη» την απαράδεκτη ρωσική εισβολή - είπε ότι ο ίδιος ήταν στη δυτική Ουκρανία το 2014 και είδε «καναδικά στρατεύματα, βρετανικά στρατεύματα και αμερικανικά στρατεύματα να εκπαιδεύουν ουκρανικά. Ετσι, όταν έγινε η εισβολή τον Φεβρουάριο φέτος, σε σύγκριση με το 2014, τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν πολύ καλύτερα εκπαιδευμένα. Πολύ περισσότερα, πολύ καλύτερα εξοπλισμένα και πολύ καλύτερα διοικούμενα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι σε θέση να αντεπιτεθούν. Η εταιρική σχέση (ΝΑΤΟ - Ουκρανίας), η υποστήριξη που παρείχαν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, η εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμες και εξαιρετικά σημαντικές», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε και στην Κίνα σημειώνοντας τις «προκλήσεις» που αντιπροσωπεύει: «Εντείνει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της. Αυξάνει την παρουσία της από την Αρκτική ως τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αφρική, από το Διάστημα ως τον κυβερνοχώρο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε την επικίνδυνη εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο. Αυτό θα πρέπει επίσης να μας οδηγήσει να αξιολογήσουμε τις εξαρτήσεις μας από άλλα αυταρχικά κράτη. Εξαρτιόμαστε από την Κίνα για ορισμένα βασικά συστατικά και υλικά, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών σπάνιων γαιών. Καθώς και για πολλές από τις αλυσίδες εφοδιασμού μας», είπε.

Επέμεινε, δε, ότι η Κίνα προσπαθεί «να αυξήσει την παρουσία της εντός της Ευρώπης», μεταξύ άλλων «με την προσπάθεια ελέγχου υποδομών ζωτικής σημασίας». Εφερε για παράδειγμα τα δίκτυα 5G, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις για το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα αναπτύξει τέτοια δίκτυα δεν είναι απλά «οικονομικές, εμπορικές αποφάσεις», «αλλά έχουν άμεσες συνέπειες στην ασφάλειά μας. Επομένως, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις πτυχές ασφάλειας αυτών των οικονομικών αποφάσεων».

Συνεχίζεται η «άνευ προηγουμένου» υποστήριξη στην Ουκρανία

Λίγο αργότερα, ανοίγοντας την καθαυτό υπουργική Σύνοδο, τόνισε ότι τα κράτη - μέλη «θα συνεχίσουν να παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία». Θύμισε, εξάλλου, ότι το ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, διπλασίασε τον αριθμό των Συγκροτημάτων Μάχης του (από 4 σε 8, ο ένας, στη Βουλγαρία, με ενταγμένο ελληνικό τμήμα, όλοι παραταγμένοι στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία), ενώ έβαλε ξανά πρόταγμα στους υπουργούς και ευρύτερα στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών «να παράσχουν περισσότερη αεράμυνα» στο Κίεβο, μια συζήτηση που πιάνει και τα ελληνικά αντίστοιχα συστήματα.

Βέβαια, καθώς στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ πληθαίνουν οι ανησυχίες για τα αποθέματα που μειώνονται, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι χρειάζεται επίσης «να διασφαλιστεί πως αυτά τα συστήματα που έχουμε ήδη παράσχει λειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παράσχουμε ανταλλακτικά και πυρομαχικά. Επομένως, δεν πρόκειται μόνο για την προσθήκη περισσότερων όπλων, αλλά και για τη διασφάλιση ότι τα όπλα που έχουν ήδη παρασχεθεί από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη εισερχόμενων ρωσικών πυραύλων και drones».

Ακολούθησαν συναντήσεις του Στόλτενμπεργκ με τους υπουργούς Εξωτερικών των Σουηδίας και Φινλανδίας, με τον γγ να υποστηρίζει ότι «η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αλλάζει το παιχνίδι για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Θα τους κάνει πιο ασφαλείς, τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή».

Είχε εξάλλου συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, στον οποίο δήλωσε «εξαιρετικά ευγνώμων για την ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ: Στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη και ό,τι κάνετε για να βοηθήσετε τους Ουκρανούς». Ο δε Μπλίνκεν έβαλε ως κύριο «το έργο που κάνουμε για να ενισχύσουμε τη δική μας Συμμαχία. Εργο που ήταν εξαιρετικά σημαντικό στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και που θα συνεχιστεί στο Βίλνιους το επόμενο έτος», στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισε άλλωστε ότι «η θεμελιώδης αρχή που έχουμε και που εφαρμόσαμε στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, που εφαρμόζουμε σε άλλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που θέτει η Κίνα στα συμφέροντά μας, είναι ότι το κάνουμε μαζί, το κάνουμε ενωμένοι», εννοώντας το κλείσιμο των ρωγμών στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα που προκαλούν τα διαφορετικά συμφέροντα.

«Στρατηγικής σημασίας» Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

Σε αυτήν τη βάση η Σύνοδος ήδη από χτες κατέληξε σε κοινή Δήλωση των υπουργών Εξωτερικών, όπου πέραν των μύδρων τους κατά της Μόσχας, καταδικάζουν «επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Επαναλαμβάνουν ότι θα συνεχίσουν και θα ενισχύσουν «περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία» «για όσο διάστημα χρειαστεί», «θα βοηθήσουν την Ουκρανία καθώς επισκευάζει την ενεργειακή της υποδομή και προστατεύει τον λαό της από πυραυλικές επιθέσεις», αλλά και «στο μονοπάτι της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και των μεταρρυθμίσεων» «να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα» (με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα), θα συνεχίσουν επίσης να ενισχύουν τη «συνεργασία» τους με την Ουκρανία «καθώς προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες», ρίχνοντας βασικά κι άλλο λάδι στη φωτιά της κόντρας με τη Ρωσία.

Παραπέρα, καθώς σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο οι υπουργοί Εξωτερικών από Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Μολδαβία, στη Δήλωση χαρακτηρίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα «στρατηγικής σημασίας» ζώνες για τη Συμμαχία, τονίζοντας ότι «ενισχύει την εξατομικευμένη υποστήριξή της» προς τους εταίρους της στην περιοχή. Επαναλαμβάνουν, εξάλλου, τη «δέσμευσή» τους στην Πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας, επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που έλαβαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις σχετικά με τις Γεωργία και Ουκρανία.

Τέλος, καταδικάζουν «την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της» και τονίζουν ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στο πένθος για την απώλεια ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις». Επίθεση που έδωσε πρόσχημα για νέες αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις της γείτονος σε Συρία και Ιράκ, για τις οποίες δεν αναφέρεται λέξη στα κείμενα της Συνόδου.

«Αντιμετωπίζουμε απειλές και προκλήσεις από αυταρχικούς παράγοντες και στρατηγικούς ανταγωνιστές από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με τη Στρατηγική Αντίληψη, εφαρμόζουμε μια νέα βάση για την αποτρεπτική και αμυντική μας στάση ενισχύοντάς την σημαντικά και αναπτύσσοντας περαιτέρω όλο το φάσμα ισχυρών, ετοιμοπόλεμων δυνάμεων και δυνατοτήτων», καταλήγει η Δήλωση εν είδει πολεμικού ανακοινωθέντος.

Ο Στόλτενμπεργκ επανήλθε αργότερα, με δηλώσεις του στον Τύπο, μιλώντας για «δεσμεύσεις» που αναλήφθηκαν χτες για παροχή, ως άμεση βοήθεια στην Ουκρανία, καυσίμων και γεννητριών, ενώ επιβεβαίωσε ότι γίνεται συζήτηση για παραχώρηση «Patriot».

Στο μεταξύ, παρέκαμψε δημοσιογραφική επισήμανση ότι η Τουρκία δεν θέλει και τόσο μεγάλη ΝΑΤΟική ανάμειξη στα της Μαύρης Θάλασσας. «Δουλεύουμε στις λεπτομέρειες της απόφασης που πήραμε στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη (σ.σ. για ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή), αλλά έχουν ήδη γίνει πολλά», αντέτεινε. Επίσης, διαβεβαίωσε πως οι Φινλανδία και Σουηδία «κάνουν ό,τι μπορούν» για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που βάζει η Αγκυρα περί δράσης Κούρδων «τρομοκρατών» στο έδαφός τους.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου έκλεισε χτες με «δείπνο εργασίας» των υπουργών με συμμετοχή των ομολόγων τους από Φινλανδία, Σουηδία και Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο έσπευσε να επισημάνει ότι η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει τα σχετικά πρωτόκολλα εισδοχής στο ΝΑΤΟ των Σουηδίας και Φινλανδίας, φέρνοντάς το, ουσιαστικά, σε αντιδιαστολή με τη στάση της Τουρκίας.

Ο Δένδιας είχε εξάλλου «σύντομη και εγκάρδια» - όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε - συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, και τ. πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν «τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».