ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σε θέση μάχης για τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους

Εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας και «ζεσταίνουν» τις μηχανές τους για το στήσιμο μπλόκου αύριο στον Ε-65

Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022

Παραταγμένα είναι τα τρακτέρ στα χωριά της Καρδίτσας
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας, που έχουν παρατάξει από την Κυριακή εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους και ετοιμάζονται να στήσουν αύριο Πέμπτη, στις 12 μ., μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, απαιτώντας την ικανοποίηση των ζωτικών τους διεκδικήσεων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτές για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Παρά τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, το αγωνιστικό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας στην Καρδίτσα βρίσκει πλατιά ανταπόκριση στον αγροτικό κόσμο, που βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Δίπλα στον αγώνα τους βρίσκονται εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, που με ανακοινώσεις τους δηλώνουν τη στήριξή τους στα αιτήματα των αγροτών, ενώ εκπρόσωποί τους θα βρεθούν αύριο μαζί τους στο Δέλτα του Ε-65.

Παράλληλα, την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., στον Παλαμά, θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με σκοπό να δοθεί ώθηση στην οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, μέσα και από την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Σύσκεψης με Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης.

«Θέλουμε το δίκιο μας, παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας»

Αυτό ήταν το μήνυμα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, με τον πρόεδρό της Κώστα Τζέλλα να καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες «να πάρουν την υπόθεση επιβίωσης στα χέρια τους. Να μην περιμένουν λύσεις από τα πάνω ή νέους "σωτήρες" που η ίδια η πείρα της ζωής έχει δείξει πως δημιουργεί νέα αδιέξοδα και δυσκολεύει την κατάσταση», καθώς «η αναμονή και η απογοήτευση φέρνει τα χειρότερα. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, μόνο όταν βγήκαμε μαζικά στον δρόμο του αγώνα με τα αιτήματα που έχουμε, αποσπάσαμε ορισμένες κατακτήσεις». Θύμισε ότι ακόμα και το κουτσουρεμένο αγροτικό πετρέλαιο ή την όποια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, καθώς και την εξαγγελία της όποιας επιδότησης θα δώσουν στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, «τα κερδίσαμε στα μπλόκα του Φλεβάρη. Πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμή μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή στα καφενεία, ούτε με επαναστατικές κορόνες από τα πληκτρολόγια, ούτε πολύ περισσότερο με την αδράνεια».

Αναφέρθηκε στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής, σημειώνοντας ότι «δεν φταίει μόνο ο πόλεμος», άλλωστε οι ανατιμήσεις «είχαν ξεκινήσει πριν τον πόλεμο και η αιτία είναι η "πράσινη ανάπτυξη", η "απελευθέρωση" της Ενέργειας, η αισχροκέρδεια των ομίλων και τα κέρδη των βιομηχάνων και εμπόρων που στηρίζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με πακτωλό χρημάτων».

Ενώ μιλώντας για την τιμή στο βαμβάκι και τις απώλειες στο εισόδημά τους τόνισε: «Την ίδια στιγμή, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές τιμές, π.χ. στο βαμβάκι, τις πήρε για φέτος το χρηματιστήριο και οι εκκοκκιστές. Αυτή είναι η "ελεύθερη αγορά" που ευαγγελίζονται και δεν επιτρέπουν εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης, όπως διεκδικούμε ώστε να φτάνει φτηνά και υγιεινά στη λαϊκή κατανάλωση η παραγωγή μας. Ταυτόχρονα, αρκετοί συνάδελφοι είδαν, ελέω δορυφόρου, περικοπές στις επιδοτήσεις και στα προγράμματα "απονιτροποίησης", ενώ και η νέα ΚΑΠ προβλέπει μειωμένες ενισχύσεις. Διεκδικούμε άμεση πληρωμή των χρωστούμενων και αναπλήρωση εισοδήματος».

Σχολιάζοντας την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους επισήμανε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι δημοσιονομικές συνθήκες φτάνουν για να δίνουν μέσω προϋπολογισμού (που εμείς πληρώνουμε) 370 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους και σε εμάς 68 εκατ. ευρώ για μια φορά φέτος, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχε κόψει το 2016. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως από τα 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης (το νέο υπερμνημόνιο της ΕΕ, που εμείς πάλι θα πληρώσουμε), οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πάρουν ψίχουλα, όπως έγινε και με τις κορονο-ενισχύσεις, που από τα 32 δισ. ευρώ που τάισε το κράτος τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι πήρανε μόνο 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1%. Ολα αυτά δείχνουν πως οι κυβερνήσεις, οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι τράπεζες, που εκμεταλλεύονται τον κόπο και την παραγωγή μας, είναι απέναντί μας».