ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Στους δρόμους για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς

Διευρύνεται ο κατάλογος με τα σωματεία που παίρνουν απόφαση για κινητοποιήσεις με αφορμή τον νέο προϋπολογισμό - καρμανιόλα

Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022

Συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, με αφορμή τον νέο κρατικό προϋπολογισμό - σφαγείο για τα λαϊκά νοικοκυριά, δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν το Σάββατο 17 Δεκέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μπροστά στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την περικοπή των δαπανών σε Υγεία και Παιδεία, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας.

Στην Αττική, 16 συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι στιγμής καλούν στο συλλαλητήριο της 17ης Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη, απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε συνδικάτο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), «για την καλύτερη οργάνωση της δράσης μας για την επιτυχία του παλλαϊκού παναττικού συλλαλητηρίου στις 17 Δεκέμβρη και την αγωνιστική μας κλιμάκωση μετά το συλλαλητήριο».

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια και φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, οργανώνουν και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ πραγματοποιούν σύσκεψη συντονισμού για την αγωνιστική κλιμάκωση της πάλης.

Συλλαλητήριο αποφασίστηκε και στη Χαλκίδα

Από τη σύσκεψη στη Χαλκίδα και το μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Avramar»
Με συγκέντρωση το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στη Χαλκίδα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα της Εύβοιας δίνουν συνέχεια στην αγωνιστική τους δράση για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών από την ακρίβεια.

Εχοντας ως παρακαταθήκη τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής - όπως και στην υπόλοιπη χώρα - στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 9ης Νοέμβρη, τα συνδικάτα της Εύβοιας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σχεδίασαν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Παράλληλα συντόνισαν την οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία σε χώρους δουλειάς στην περιοχή από την απεργία και μετά, όπως στις ιχθυοκαλλιέργειες της πολυεθνικής «Avramar», όπου γίνεται προσπάθεια απόλυσης τριών εργαζομένων, μελών της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου και του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, και στη «Μιμίκος», όπου απολύθηκε εργαζόμενη.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη, εκτός από τη συγκέντρωση στη Χαλκίδα αποφασίστηκε η συμμετοχή και στήριξη των συνδικάτων στην κινητοποίηση που πραγματοποιούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας αύριο Πέμπτη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου της Χαλκίδας.

Στην εισήγησή του ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, αναφέρθηκε στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πρόσφατη απεργία σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς, καθώς και στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Κάρυστο, Μαντούδι και Ιστιαία.

Σε ετοιμότητα απέναντι σε διακοπές ηλεκτροδότησης και πλειστηριασμούς κάλεσε ο Δημήτρης Μουντρίχας, γραμματέας του ΕΚ Εύβοιας. Στην προσπάθεια της εργοδοσίας του ομίλου «Avramar» να χτυπήσει το επιχειρησιακό Σωματείο και το κλαδικό Συνδικάτο αναφέρθηκε ο Πασχάλης Μπασκάκης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών και ένας από τους εργαζόμενους - συνδικαλιστές που απειλούνται με απόλυση, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία ύπαρξης επιχειρησιακών σωματείων στους χώρους δουλειάς.

Ακολούθησαν συζήτηση και παρεμβάσεις από εκπροσώπους συνδικάτων, ενώ με την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι παρευρισκόμενοι καταδίκασαν τη στάση της εργοδοσίας της «Avramar» και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους που απειλούνται με απόλυση.