ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Υπόθεση των εργαζομένων και των σωματείων τους το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών

Με νέες κινητοποιήσεις αναστάλθηκε χτες το ξεσπίτωμα εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών

Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022

ΑΘΗΝΑ
Στην αναστολή δύο ακόμα πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών οδήγησαν χτες οι παρεμβάσεις που οργάνωσαν σωματεία και φορείς στην εταιρεία «do Value» στην Αθήνα. Και από τη χτεσινή κινητοποίηση αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς που απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα νύχια τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σωματεία και φορείς από το Μενίδι πέτυχαν να «παγώσει» ο προγραμματισμένος για χτες ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που απειλεί να στερήσει την πρώτη κατοικία από μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά. «Κινδυνεύουν μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους να πεταχτούν στον δρόμο επειδή αδυνατούν να πληρώσουν προκαταβολικά 30.000 ευρώ, και δόση 1.500 ευρώ τον μήνα (!) τα οποία τους ζητάει η εταιρεία που διαχειρίζεται το δάνειο», κατήγγειλαν οι φορείς που κινητοποιήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και οργάνωσαν την παρέμβαση. Οπως εξηγούν, πρόκειται για οικογένεια στην οποία ο πατέρας βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης αναπηρικής σύνταξης, καθώς πρόσφατα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ η μητέρα είναι άνεργη.

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι φορείς. Μετά από την παρέμβαση ο πλειστηριασμός «πάγωσε», και το επόμενο διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση με στόχο να καταλήξει σε διακανονισμό που να αντιστοιχεί στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε εδώ σήμερα», ξεκαθάρισαν οι φορείς και τόνισαν ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα τόσο για τη συγκεκριμένη όσο και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις οικογενειών που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς. Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει το Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών και το Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του ΕΣΥΝ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ίδια ώρα, έξω από την εταιρεία συγκεντρώθηκαν επίσης αυτοκινητιστές και οδηγοί ταξί, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας την αναστολή πλειστηριασμού της κατοικίας συναδέλφου τους. Ο δανειολήπτης είχε λάβει ενυπόθηκο επαγγελματικό δάνειο, ωστόσο η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε, για λόγους υγείας, δεν του επέτρεψε να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις. «Δυστυχώς για κανέναν αυτοαπασχολούμενο ταξιτζή δεν υπάρχει καμία βοήθεια αν δεν μπορεί να δουλέψει λόγω υγείας», σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Οδηγών στα Ταξί που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να απειλεί να βγάλει στο σφυρί το σπίτι του. Τελικά, μετά από την παρέμβαση που έγινε, και αυτός ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε. «Οι συνάδελφοι να μην κρύβονται στο σπίτι τους, να καταγγέλλουν στα σωματεία τους κάθε τέτοιο πρόβλημα», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν οι Επιτροπές Αγώνα, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ).

Στη Θεσσαλονίκη

Κάτω από τη μαχητική παρέμβαση σωματείων και φορέων σταμάτησε η διενέργεια πλειστηριασμού σπιτιού λαϊκής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη.

Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στα γραφεία του συμβολαιογραφείου, απαιτώντας να σταματήσει ο πλειστηριασμός, που αφορούσε πρώτη κατοικία ζευγαριού με ανήλικο παιδί. Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων είχε αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η διαδικασία.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Τούμπας και η Ενωση Γονέων Δ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Διαμήνυσαν αποφασιστικά ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνει άστεγος κανένας εργαζόμενος, κανένας συνταξιούχος, κανένα παιδί, για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι, που αλωνίζουν με τη σφραγίδα των νόμων όλων των κυβερνήσεων.

Με την οργανωμένη δυναμική παρέμβαση, χτες, σταμάτησαν ένα έγκλημα. Συνεχίζουν, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, ακόμη πιο αποφασιστικά τη μάχη για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, ενάντια στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια, στους νόμους που βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις του λαού.