ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ορθώνουν «τείχος» στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης, διεκδικούν δωρεάν Υγεία για τον λαό

Από την ερχόμενη Δευτέρα η παναττική βδομάδα δράσης από σωματεία με πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις

Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022

Σε παναττική βδομάδα δράσης από τις 12 Δεκέμβρη και μετά προσανατολίζονται Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στις «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα, στη μετατροπή των νοσοκομείων σε «επιχειρηματικές μονάδες», είτε με τη μορφή των ΝΠΙΔ (Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», Κομοτηνής, Σπάρτης) είτε με τη μορφή των παραρτημάτων Ανωνύμων Εταιρειών (Νοσοκομείο Σαντορίνης), ενάντια στην παράταση του αντεργατικού μέτρου της αναστολής εργασίας για εκατοντάδες εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κόντρα στις απολύσεις και την αποψίλωση του προσωπικού.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η ψήφιση του πρόσφατου νόμου, που επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και στέλνει τους ασθενείς να γίνουν πελάτες ιδιωτικών κλινικών. Ακόμα, η υποσχεσιολογία περί δήθεν «κατάργησης του νόμου στις πρώτες 10 ημέρες διακυβέρνησης», από κόμματα που εξακολουθούν να προπαγανδίζουν τον δήθεν «συμπληρωματικό και ωφέλιμο ρόλο» του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

«Οι σχεδιασμοί για λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν οφείλονται σε "νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία" της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποτελούν συνειδητή επιλογή όλων των κομμάτων της άρχουσας τάξης για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες"», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, που στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης προχωρά τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μ.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση ακύρωση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισθούς - επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή Δώρου Χριστουγέννων.

Παράλληλα, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων μονάδων Υγείας, διαδηλώνει και στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, καλεί στο πανεργατικό συλλαλητήριο (βλ. και σελ. 13), στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ., διεκδικώντας: Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ, να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συναδέλφων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των υγειονομικών και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Μετά τη νύχτα τρόμου που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ασθενείς και υγειονομικοί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό», με την πρόσφατη παρατεταμένη διακοπή ρεύματος που έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες παρόμοια περιστατικά το τελευταίο έτος στο νοσοκομείο, καθώς το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι «γερασμένο» και σε κακή κατάσταση, ενώ κατά παράβαση της σύμβασης, ο εργολάβος επιλέγει να αφήνει λιγότερους τεχνικούς στη βάρδια, αυξάνοντας έτσι την εντατικοποίηση των εργαζομένων αλλά και τα κέρδη του, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» υπογραμμίζει ότι «οι εικόνες πολέμου από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τις κλινικές έρχονται να γκρεμίσουν το αφήγημα της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ της "αναβάθμισης" και της "ισότιμης πρόσβασης". Σε κάθε εφημερία οι ασθενείς κυριολεκτικά υποφέρουν για ώρες περιμένοντας για μια διαγνωστική εξέταση στα ΤΕΠ, ενώ οι εικόνες με τα φορεία στους διαδρόμους του νοσοκομείου έρχονται να καταργήσουν κάθε ίχνος ασφαλούς περίθαλψης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ covid, καθώς για πάνω από 5 μήνες παραμένουν κλειστές κλίνες Εντατικής Θεραπείας, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα το διάστημα για την προβλεπόμενη ανακαίνισή τους, ώστε να ενταχθούν και πάλι στη διάθεση των δεκάδων ασθενών που τις έχουν ανάγκη».

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι εκατοντάδες επικουρικοί όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί) αλλά και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση προχωρά τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη σε παράσταση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ στις 8 το πρωί. Επίσης, σε συγκέντρωση στα Επείγοντα την Τρίτη 13/12 στο άνοιγμα της εφημερίας στις 2 μ.μ. για ενημέρωση των ασθενών, ενώ συμμετέχει και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 14/12 στο υπουργείο Υγείας στις 12.30 μ.μ. και καλεί στο συλλαλητήριο στις 17/12 στο Σύνταγμα στις 12.30 μ.μ.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται αποφάσεις και άλλων Σωματείων στα νοσοκομεία.