ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απορρίπτουν τα «ψίχουλα», απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις για να αντέξουν την ακρίβεια

Τη Δευτέρα κορυφώνεται η αγωνιστική δράση με το παναττικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022

ΠΑΤΡΑ
Με το παναττικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, κορυφώνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας κ.ο.κ. Στο συλλαλητήριο καλεί και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Τα συλλαλητήρια των συνταξιουχικών οργανώσεων συνεχίστηκαν και την Παρασκευή με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε Πάτρα και Σέρρες, στέλνοντας μήνυμα διαρκούς αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στο περιθώριο.

Σαφέστατο μήνυμα από την Πάτρα

Ενα σαφέστατο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τα «ψίχουλα» που τάζει η κυβέρνηση μέσω του επιδόματος μπροστά στα Χριστούγεννα αλλά και των υποτιθέμενων αυξήσεων που εξανεμίζονται απ' την ακρίβεια, ενώ οι περικοπές όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μεγαλύτερες, έστειλαν συνταξιουχικά σωματεία απ' όλη την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, με το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής στην Πάτρα.

«Δεν ανεχόμαστε να μας πετάνε στον δρόμο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τσαπάρας, με αφορμή και τις τελευταίες περιπτώσεις πλειστηριασμών σπιτιών, απαιτώντας μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων αλλά και συνολικά των εργαζομένων.

ΣΕΡΡΕΣ
«Δεν είμαστε επαίτες. Απαιτούμε την ικανοποίηση όλων όσα μας ανήκουν», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Διονυσόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων και πρόεδρος του Σωματείου της Πάτρας.

Το γεγονός ότι όλα όσα τάζει η κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνονται στις περικοπές που έχουν υποστεί χρόνια τώρα οι συνταξιούχοι βιοπαλαιστές αυτοπασχολούμενοι, επισήμανε εκ μέρους της Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ ο γραμματέας της, Φάνης Λάφης, προτρέποντας σε αγώνα για αναπλήρωση του συνόλου των απωλειών τους.

«Για την κατάστασή μας έχουν ευθύνη όλοι όσοι μέχρι και σήμερα έχουν κυβερνήσει», τόνισε στην κεντρική του ομιλία ο Τάσος Κλάδης, αναπληρωτής ταμίας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Κάλεσε να μην περιμένει κανείς «σωτήρες» που έχουν δώσει διαπιστευτήρια και με τη συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους, να δώσουν συνέχεια, μέχρι την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα εμείς τα διεκδικούμε» κ.ά.

Στις Σέρρες διαδήλωσαν από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Με ένα μεγάλο, μαχητικό συλλαλητήριο στις Σέρρες, οι συνταξιούχοι από τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το πρωί της Παρασκευής έστειλαν δυνατό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης τους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Πάλμος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Με την πορεία τους, τα συνθήματα και τα πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στις συντάξεις, μέτρα στήριξης από το τσουνάμι της ακρίβειας που εξανεμίζει το πενιχρό εισόδημά τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνταξιούχοι από τις πόλεις των Σερρών, της Καβάλας, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης, κ.ά.