ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μιλάει ανοιχτά για ιδιωτικοποίηση και των ογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων παίδων

«Συναγερμό» σημαίνουν οι γιατροί, καταγγελία από την 5μελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022

Δομές του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» ετοιμάζεται να «ενσωματώσει» ιδιωτικό παιδοογκολογικό νοσοκομείο
Η κυβέρνηση ήδη έχει δείξει τα δόντια της σε ό,τι αφορά και τον κρίσιμο τομέα της ογκολογικής περίθαλψης παιδιών, αλλά και συνολικά την παιδιατρική περίθαλψη. Τώρα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, προγραμματίζεται η ίδρυση ιδιωτικού νοσοκομείου, με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"». Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, σχεδιάζεται το συγκεκριμένο ιδιωτικό ίδρυμα να απορροφήσει τμήματα του δημόσιου Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»!

Το θέμα αναδεικνύει η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του «Αγία Σοφία», απαιτώντας άμεση συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και προφανώς να παγώσουν οι όποιοι σχεδιασμοί στον συγκεκριμένο τομέα. Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ» θα έχει 5 στόχους: Νοσηλεία, έρευνα, διάδοση ιδεών, διαχείριση πληροφοριών και λειτουργία ως «Κέντρου Αριστείας».

Οι παραπάνω άξονες αναλύονται συνοπτικά στη σχετική ενημέρωση που είχε δώσει η κυβέρνηση από το υπουργικό συμβούλιο, όμως το ...ζουμί είναι στο τέλος, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ" θα προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες με λειτουργική διασύνδεση και ενσωμάτωση δομών (!) από το ΓΝΠΑ "Η Αγία Σοφία"».

«Ολα αυτά όμως γίνονται ήδη στα τμήματα αυτά... Οπότε δεν μας λένε τι σημαίνει στην πράξη το ξεπούλημα ενός κομματιού δημόσιου νοσοκομείου, και συγκεκριμένα που αφορά ογκολογικούς ασθενείς σε ιδιωτικό κέντρο κάτω από την εποπτεία της εφοπλιστού Βαρδινογιάννη», σημειώνει η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ.

Και ξεκαθαρίζει για την εξέλιξη αυτή: «Με απλά λόγια, αυτό το Παιδοογκολογικό Κέντρο που είναι ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα ξεπουληθεί και θα γίνει ιδιωτικό», προειδοποιώντας για τα παρακάτω αν ευοδωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί:

«Αναρωτιόμαστε τελικά, ποιον εξυπηρετεί η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων; Γιατί σίγουρα δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς και το προσωπικό.

Μήπως εξυπηρετεί τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μήπως εξυπηρετεί τη διοίκηση του νοσοκομείου που χρόνια φωτογραφίζεται με την κυρία Βαρδινογιάννη; Μήπως εν τέλει όλες αυτές οι "φιλανθρωπίες" ήταν ένας καλός μανδύας για να δοθεί τελικά το κομμάτι αυτό του νοσοκομείου μας σε ιδιώτες;», είναι τα ερωτήματα των γιατρών, που προσθέτουν:

«Επίσης εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει όλα αυτά που όμορφα αναφέρονται να μη συνεχίσουν κανονικά να γίνονται σε ένα δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο (κέντρο αριστείας, έρευνες, συλλογή πληροφοριών κ.τ.λ.). Μήπως αποσκοπούν τελικά και σε κάτι επιπλέον χρηματικό;

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα».

Οι γιατροί του «Αγία Σοφία» καλούν σε ξεσηκωμό «όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων μας, όλων των νοσοκομείων της Αττικής. Η μετατροπή των παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ θα ανοίξει τον δρόμο να ξεπουληθούν και άλλα κομμάτια νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός στους γονείς, στους εργαζόμενους, σε σωματεία και φορείς να μην επιτρέψουν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του παιδικού καρκίνου! Να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις!

Θα μας βρει απέναντί του όποιος προσπαθήσει να το υλοποιήσει, το υπουργείο, η κυβέρνηση, η διοίκηση!».