Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη στην κρατική βία και καταστολή!
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022

MotionTeam

Οργή και θλίψη σκόρπισε την Τρίτη 13 Δεκέμβρη η είδηση του θανάτου του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που έδινε μάχη για τη ζωή επί 8 μέρες στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αφότου πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό της ΔΙΑΣ στο κεφάλι, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια καταδίωξης επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ για καύσιμα.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στα κοιμητήρια Ευόσμου, μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης, με τη συμμετοχή συγγενών, εκατοντάδων φίλων και γνωστών, αλλά και Ρομά που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη από όλη την Ελλάδα.

Εκεί βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος Γρηγόρης Κλιγκόπουλος και Ευθύμης Δημάκης.

Αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ είχε επισκεφτεί και την προηγούμενη μέρα το σπίτι της οικογένειας στον οικισμό «Αγία Σοφία». Ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μετέφεραν τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην οικογένεια και τους οικείους του 16χρονου, ενώ νωρίτερα συνομίλησαν με τον πρόεδρο της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», Βασίλη Πάντζο, εκφράζοντας τη διαχρονική στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους για κοινωνική ένταξη, την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη γι' αυτά.

Από τη μεριά του, ο Βασίλης Πάντζος εξέφρασε την εκτίμησή του στη στάση του ΚΚΕ και μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο συγκεκριμένος οικισμός αποτελεί παράδειγμα της περιθωριοποίησης της κοινότητας συνολικά, καθώς για περισσότερους από 4.000 κατοίκους δεν υπάρχει ίχνος κρατικής μέριμνας, είτε αφορά τις ανύπαρκτες υποδομές υγιεινής είτε δομές Υγείας.

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη ο λαός και οι εργαζόμενοι να εντείνουν τη πάλη τους, ώστε να μην υπάρξει καμία ανοχή ούτε συγκάλυψη στην κρατική βία και δολοφονία, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι ευθύνες για το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής που ενισχύει την καταστολή απέναντι στον λαό.

Τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης η κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και των διαφόρων ομάδων καταστολής, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλων ειδικών κατασταλτικών μονάδων, όλων των κατασταλτικών τεχνικών μέσων και υλικών που στοχεύουν τους αδύναμους και τον λαό.

Το απόγευμα της Τρίτης, χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους, δίνοντας απάντηση στο νέο στυγερό κρατικό έγκλημα και στέλνοντας μήνυμα ενάντια στην κρατική καταστολή. Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και την Πάτρα, ενώ ακολούθησαν αντίστοιχες συγκεντρώσεις στην Κοζάνη και την Καβάλα, μεταφέροντας το σύνθημα «Στη βία του συστήματος καμία ανοχή - οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».

Στο μεταξύ ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης, μετά τον θάνατο του 16χρονου αναμένεται να ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη. Για τη νέα πράξη θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή ο 34χρονος αστυνομικός Ι. Κ. που τον πυροβόλησε. Παράλληλα, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τον προφυλακισμό του ή μη, μετά τη σχετική διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, κατόπιν της οποίας ο αστυνομικός τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.