Χωρίς ΜΕΘ εδώ και περίπου δύο μήνες το Νοσοκομείο Αγρινίου

Τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα αναδείχτηκαν σε περιοδεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022

Από την περιοδεία του Ν. Παπαναστάση στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, με πρώτο το γεγονός ότι η ΜΕΘ παραμένει κλειστή για περίπου δύο μήνες, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας που πραγματοποίησε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Παπαναστάση.

Στην περιοδεία συμμετείχαν τα μέλη του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Πάνος Σταθελάκης και Θανάσης Χαστάς. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διοικητή, Μιχαήλ Σερασκέρη, και εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας.

Συνέχεια των παρεμβάσεων

Πρόκειται για συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων που πραγματοποιεί η ΤΕ, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα, που με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων όχι μόνο δεν επιλύονται, αντιθέτως οξύνονται.

Συγκεκριμένα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις, κύρια στο ιατρικό δυναμικό, με τη ΜΕΘ του νοσοκομείου να είναι κλειστή εδώ και δύο μήνες, εφόσον έχουν απομείνει σε αυτή δύο μόνο εντατικολόγοι, παραμένοντας, ουσιαστικά, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, με 220.000 κατοίκους, ακάλυπτος.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε και στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους του προσωπικού, τμήματα πρώτης γραμμής, όπως Παθολογική κλινική, Χειρουργεία και Εργαστήρια - Αιμοδοσία, είναι σοβαρά υποστελεχωμένα, ενώ άλλα, όπως ΩΡΛ, Ουρολογική, Τεχνητός Νεφρός, Νευρολογική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, έχουν σημαντικές ελλείψεις.

Με βάση και τα παραπάνω, τονίστηκε η σημαντική συμβολή του επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων «για να μένει το νοσοκομείο όρθιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνάντηση με τους εργαζόμενους, κάτι που όμως υλοποιείται με εξαντλητικά ωράρια. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη μονιμοποίησής τους, όπως και των εργαζομένων στην καθαριότητα, πραγματοποίησης μόνιμων προσλήψεων σε όλους τους τομείς, αλλά και επιστροφής των εργαζομένων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπαναστάσης καυτηρίασε το ότι και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ τις προηγούμενες μέρες παραμένει η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Ειδικά για το «νέο ΕΣΥ», με βάση και τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, σημείωσε ότι τα προβλήματα δεν θα βρουν λύση, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά θα ενταθούν, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα όπου θα πληρώσουν ακόμη περισσότερα από την άδεια τσέπη τους για να θεραπευτούν.

Δήλωσε επιπλέον ότι το ΚΚΕ σταθερά αναδεικνύει, και αυτό θα ξανακάνει, τα προβλήματα γενικά στην Υγεία και ειδικά στον νομό και στο νοσοκομείο, με Ερωτήσεις στη Βουλή κ.ά., πιέζοντας για λύσεις, μπαίνοντας ταυτόχρονα μπροστά στον αγώνα ώστε οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι του νομού, με τους φορείς τους, να δώσουν τη λύση.

Με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος

Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Αιτωλοακαρνανίας. Η δωρεά αίματος και οργάνων φθίνει σε σοβαρά επίπεδα αυξάνοντας σοβαρά τον κίνδυνο για όσους τα έχουν ανάγκη, αναφέρθηκε από τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου, μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων. Ο Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε, από την πλευρά του, ότι το ΚΚΕ θα είναι αρωγός σε ό,τι απαιτούν, όπως έκανε και στο παρελθόν, σε ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες.

Χωρίς ουσιαστική υγειονομική κάλυψη η νοτιοανατολική Πυλία

«Η άθλια κατάσταση της δημόσιας ιατρικής περίθαλψης στη νοτιοανατολική Πυλία δεν είναι "φυσικό φαινόμενο" ούτε "παθογένεια του συστήματος Υγείας" γενικά, ούτε ο θάνατος ενός ακόμα ανθρώπου, λόγω απουσίας ιατρού, αποτέλεσμα μιας "κακιάς συγκυρίας". Είναι οι τραγικές συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την Υγεία του λαού ως κόστος», αναφέρει η ΚΟΒ Πυλίας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό θανάτου 45χρονου που σημειώθηκε στην Κορώνη, σε ώρα που δεν λειτουργούσε το τοπικό ιατρείο, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και ασθενοφόρου!

Πρόκειται για συμβάν που έρχεται να προστεθεί σε άλλα που έχουν συμβεί στην ευρύτερη περιοχή, όπως πρόσφατα τραυματισμού άνδρα σε τροχαίο, που μεταφέρθηκε στην Πύλο και από εκεί στο ΓΝ Καλαμάτας, για να καταλήξει σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Κορώνη όπου δεν υπάρχει στελεχωμένο Περιφερειακό Ιατρείο. Στις περισσότερες περιοχές της νοτιοανατολικής Πυλίας δεν υφίστανται στελεχωμένα αγροτικά ιατρεία, αυτά δεν λειτουργούν μετά το μεσημέρι, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει ούτε ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έως και μία ώρα μέχρι αυτό να έρθει απ' την Καλαμάτα. Οι δυσκολίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω του μεγάλου αλλά και σε κακή κατάσταση οδικού δικτύου, με τους κινδύνους για τον λαό να είναι ακόμη μεγαλύτεροι σε περίπτωση ατυχημάτων κ.λπ.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν και που σήμερα ζητάνε ξανά την ψήφο του λαού «έχουν βάλει πλάτη στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας γιατί συμφωνούν στο βασικό, ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα». Καλεί δε τον λαό να διεκδικήσει: Πλήρως στελεχωμένα, με όλο το απαιτούμενο προσωπικό και απαραίτητη υποδομή, Κέντρα Υγείας στην περιοχή νότιας Πυλίας (Κορώνη, Λογγά κ.λπ.), όπως και της Πύλου ώστε να παρέχουν όλη την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζεται, προμήθεια ασθενοφόρων και πρόσληψη οδηγών για τις ανάγκες όλου του δήμου Πύλου - Νέστορος, όπως και στελέχωση όλων των αγροτικών ιατρείων του.