ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ζωές των εργαζομένων δεν είναι «παράπλευρες απώλειες»

Καμιά συγκάλυψη της νέας δολοφονίας

Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022

Ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Παπαναστάσης στον χώρο
«Σήμερα ένας εργάτης στην Καβάλα δεν γύρισε στο σπίτι του μετά τη βάρδια στο κάτεργο της ΒΦΛ. Εναν νέο άνθρωπο δεν θα τον ξαναδούν οι δικοί του άνθρωποι, οι συνάδελφοί του. Τα συλλυπητήρια και το κουράγιο ξέρουμε ότι δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ και απαιτεί να «διερευνηθεί, χωρίς συγκαλύψεις, η νέα δολοφονία. Να επιβληθούν όλα τα μέτρα και οι έλεγχοι, ώστε οι εργάτες να ξέρουν ότι θα γυρίσουν στα σπίτια τους όρθιοι» και να στηριχθεί η οικογένεια του εργάτη που σκοτώθηκε.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, τα μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο έχουν γίνει κενό γράμμα μπρος στην εντατικοποίηση, στην ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης, στο σπρώξιμο για να βγει η παραγωγή, να καλυφθούν οι παραγγελίες.

«Το τραγικό νέο ήταν η μοιραία συνέχεια των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων που συνέβησαν στο εργοστάσιο τους τελευταίους μήνες. Οι καταγγελίες και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, η απαίτηση για ελέγχους και μέτρα, αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με τις συνήθεις υπεκφυγές, την απαξίωση ακόμα και στο να δοθούν απαντήσεις και τη συνήθη κατάληξη: "Ολα καλώς καμωμένα". Η εργοδοσία έκανε κάθε προσπάθεια να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της.

Αντίθετα με όσα στηρίζουν και νομοθετούν τα κόμματα του κεφαλαίου, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γίνεται καθεστώς η υπερεργασία, η εργολαβοποίηση, η σιγή νεκροταφείου για τις συνθήκες δουλειάς. Διαλύεται και ιδιωτικοποιείται ό,τι είχε απομείνει από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. "Παράπλευρη απώλεια" γίνονται ακόμα και οι ζωές».

Από την παρέμβαση της Οργάνωσης του ΚΚΕ στην πύλη του εργοστασίου
Καταλήγοντας, η ΤΕ Καβάλας τονίζει πως μόνο αποκούμπι για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση και η διεκδίκηση με τα σωματεία τους, «σωματεία που πρέπει να είναι στα χέρια τους και να παλεύουν για τα συμφέροντά τους και όχι καρικατούρες - σφραγίδες στα χέρια των εργοδοτών».

Τα κέρδη τους είναι ματωμένα!

Κατά τη λήξη της απογευματινής βάρδιας, χτες το βράδυ, κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης (που βρισκόταν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο πλαίσιο περιοδειών του ΚΚΕ σε στρατόπεδα), βρέθηκε στην πύλη του εργοστασίου στη Νέα Καρβάλη, μοιράζοντας την ανακοίνωση του Κόμματος στους εργαζόμενους. Εκεί, ο Κώστας Κουκούλας, Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας, ζήτησε να συναντηθεί με εκπρόσωπο της εργοδοσίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση.

Στην πύλη του εργοστασίου τα μέλη του ΚΚΕ έγραψαν το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

Τον πόνο, την οργή και τη λύπη για το εργοδοτικό έγκλημα εξέφρασε ο Ν. Παπαναστάσης, σημειώνοντας ότι «είναι ένα έγκλημα, για το οποίο φέρει την ευθύνη απόλυτα και η κυβέρνηση», με τους νόμους που έχει φέρει «αλλά και η εργοδοσία με την εντατικοποίηση της εργασίας». «Τα κέρδη τους είναι ματωμένα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «αυτό το έγκλημα το εργοδοτικό ήταν μια φυσική συνέπεια, η οποία ακολούθησε τα πολλά ατυχήματα τα οποία έχουν συμβεί μέχρι τώρα». Κάλεσε τους εργαζόμενους «να πάρουν την ευθύνη της ζωής τους, της υγείας τους, της ακεραιότητάς τους στα χέρια τους. Να συμμετέχουν σε Σωματεία τα οποία θα νοιάζονται για τους εργάτες. Δεν θα είναι στηρίγματα της εργοδοσίας» και «να ζητήσουν ελέγχους οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι θα μπαίνουν ζωντανοί και αρτιμελείς και έτσι θα γυρνάνε στα σπίτια τους». «Σήμερα ένας νέος άνθρωπος που σχεδίαζε και προγραμμάτιζε τη ζωή του δεν θα γυρίσει πίσω», τόνισε ο Ν. Παπαναστάσης και κάλεσε τους εργαζόμενους «να μην καταπιούν αυτό το έγκλημα».