ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο ανταρτοπόλεμος «ανησυχεί» τις ΗΠΑ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002

Associated Press

Αμερικανοί και Καναδοί στρατιώτες παρακολουθούν την προσγείωση ενός «Σινούκ» στη Σαχ-ι-κοτ. Οι μάχες μετακινήθηκαν ανατολικότερα, στην Κοστ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ - ΚΟΣΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Νέες μάχες αναφέρονταν χτες στο ανατολικό Αφγανιστάν, με την αμερικανική πλευρά να σημειώνει μόνο ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε στο χέρι από πυρά μαχητών «της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς». Η εξέλιξη, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν προετοιμάζονται για «παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο», υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι «συμμαχικές» δυνάμεις από έναν εχθρό κινητικό και δύσκολο να εντοπιστεί.

Οι μάχες στην Κοστ, πολύ κοντά στην κοιλάδα Σαχ-ι-κοτ, που περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, είχαν όμως και νεκρούς, σύμφωνα με το εδρεύον στο Πακιστάν ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος»: τρεις Αφγανούς κυβερνητικούς στρατιώτες, από τις τάξεις των οποίων άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτι διευκρίνισε πως η επίθεση άρχισε τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και διήρκεσε «αρκετές ώρες». Οι επιτιθέμενοι, είπε ο Χίλφερτι, «είχαν πολυβόλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων και ρουκετών και όλμους». Η Βικτόρια Κλαρκ του Πενταγώνου είπε πως ένα «ιπτάμενο πολυβολείο», όπως καλείται το αεροσκάφος AC-130, απογειώθηκε και έσπευσε να βοηθήσει στην απόκρουση της επίθεσης.

Σε άλλες εξελίξεις από το Αφγανιστάν, ένας «μικρός» αριθμός Αμερικανών στρατιωτών (δε δόθηκαν πιο σαφή στοιχεία) τραυματίστηκαν όταν ένα ελικόπτερο MH-53 έκανε αναγκαστική προσγείωση.

Παράλληλα, η φιλολογία περί του ότι άνδρες της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν κρατούν Αμερικανούς στρατιώτες ομήρους συνεχιζόταν. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Φροντίερ Ποστ» του Πακιστάν, έχουν υπάρξει «μυστικές διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ηγεσία της Αλ-Κάιντα για την απελευθέρωση 18 κρατουμένων Αμερικανών στρατιωτών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Αφγανών κρατουμένων που έχουν μεταφερθεί στην αμερικανική βάση στην ακτή του Γκουαντάναμο.

Σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας, της ISAF, η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» ανέφερε πως η αποστολή της «δε θα επεκταθεί πέραν της Καμπούλ». Και αυτό παρά το σχετικό αίτημα του Χαμίντ Καρζάι όπως και του Κόφι Ανάν...

Σε μιαν άλλη εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας, την «Ουάσινγκτον Τάιμς», υπήρχε χτες ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ «πιστεύουν» πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο (πάντα άφαντος) Σαουδάραβας ηγέτης της Αλ-Κάιντα, είναι «πιθανό να τραυματίστηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν και βρίσκεται πάντα κοντά στους πλέον έμπιστους συνεργάτες του». Κατά τις πηγές της εφημερίδας ο μπιν Λάντεν και ο γιατρός του ίσως βρίσκονται «στο ανατολικό Αφγανιστάν ή στην παραμεθόριο περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν. Και οι δυο μετακινούνται από τη μία στην άλλη χώρα υπό την προστασία των φυλών Παστούν, οι οποίες έχουν υποστηρίξει την Αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν». Η ακρίβεια των πληροφοριών αυτών βέβαια θέτει το θέμα τού κατά πόσον οι «συμμαχικές» δυνάμεις έχουν καταγάγει όντως «νίκη» στο Αφγανιστάν και πόσο η στρατιωτική τους στρατηγική είναι ορθή, κάτι που αποτελεί μια τελείως άλλη ιστορία...

Στην οποία ακριβώς αναφέρεται ένα εκτενές άρθρο του Τζέισον Βεστ στο περιοδικό «Αμέρικαν Πρόσπεκτ», φιλοξενώντας μάλιστα εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού στρατού και πρώην πρακτόρων της CIA που μιλούν για σφάλματα σχεδιασμού και στρατηγικής, ελλείψεις σε εκπαίδευση και υλικό και κακή χρήση των διαθέσιμων πόρων. Εκτιμήσεις όπως «υπάρχει μια επιχειρησιακή μυωπία» και «αν συνεχίσουμε στη σημερινή πορεία, θα καταλήξουμε στο σοβιετικό μοντέλο», που δημοσιεύονται στο άρθρο, και αποδίδονται σε στρατιωτικούς και (πρώην κυρίως) στελέχη της CIA, αντανακλούν σοβαρές διαστάσεις απόψεων στην αμερικανική πρωτεύουσα.