ΙΤΑΛΙΑ
Αναζωπύρωση της «τρομοκρατίας»;
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002

Associated Press

Καραμπινιέροι σε αναπαράσταση της δολοφονίας
ΡΩΜΗ.--

Η πολιτική ένταση που προκαλεί η αντιπολίτευση θα οδηγήσει σε επικίνδυνη ατραπό τη χώρα, διατεινόταν ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάθε φορά, που οι διαδηλώσεις έσειαν τη χώρα... Η «επιθυμία» του δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα...

Η «τρομοκρατία» και μάλιστα του είδους που κυριάρχησε στην ιταλική πολιτική ζωή κατά τη δεκαετία του '70 κάνει την επανεμφάνισή της στην Ιταλία, με τη δολοφονία του Μάρκο Μπιάτζι, συμβούλου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα που πυροβόλησαν και τον σκότωσαν το βράδυ της Τρίτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του. Χτες, άγνωστος τηλεφώνησε στην Resto del Carlino, εφημερίδα της Μπολόνια και ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό της οργάνωσης Ερυθρές Ταξιαρχίες - Μαχόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA, χωρίς όμως αυτή η πληροφορία να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Η δολοφονία του 52χρονου οικονομολόγου, ενός εκ των συγγραφέων της «Λευκής Βίβλου» της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, αφού είχε συνδράμει στη σύνταξη του νέου και αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, συντοπίτης, προσωπικός φίλος και πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, που εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το συμβάν, ερμηνεύτηκε από σύσσωμο τον ιταλικό Τύπο ως «η επιστροφή της τρομοκρατίας» στην Ιταλία, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης, ούτε καν στοιχεία απλά μόνο από το γεγονός ότι η μέθοδος της δολοφονίας παραπέμπει στον τρόπο εκτέλεσης του Μάσιμο Ντ' Αντόνα, ενός άλλου συμβούλου του υπουργείου Εργασίας, το 1999.

Επιστροφή;

«Η τρομοκρατία επιστρέφει», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Κοριέρε ντελα Σέρα, «επιστροφή της τρομοκρατίας», ο αντίστοιχος πρωτοσέλιδος τίτλος και της Λα Στάμπα, της εφημερίδας του ομίλου Fiat. «Η τρομοκρατία αρχίζει και πάλι να σκοτώνει», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Λα Ρεπούμπλικα, η οποία επίσης ανέφερε, επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές που διενεργούν την έρευνα για τη δολοφονία, ότι ο σύμβουλος του υπουργού Εργασίας δολοφονήθηκε από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες». «Οι δολοφόνοι που χτύπησαν είναι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι δολοφόνοι του ντ' Αντόνα», έγραφε χτες η εφημερίδα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε δηλώσεις του για τη δολοφονία, είπε ότι «για μια φορά ακόμα, η τρομοκρατία επιβιώνει και αποτελεί έναν κίνδυνο που όλοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν με όλες τις αναγκαίες δυνάμεις. Ο θάνατος του Μπιάτζι, εξέχοντος οικονομολόγου, που βοηθούσε την κυβέρνηση να καθορίσει την εργασιακή πολιτική της, μας θλίβει όλους», πρόσθεσε. Για πράξη ξεκάθαρης βίας που στοχεύει να αποδυναμώσει τη δημοκρατία, μίλησε από την πλευρά του, ο ηγέτης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης Πιέρο Φασίνο.

Εκκληση για επανάληψη του διαλόγου

Πάντως, η δολοφονία αυτή, ασχέτως ποιο χέρι πάτησε τη σκανδάλη συνέβαλε και σε μία παράλληλη εξέλιξη, αυτή του «ανοίγματος καλής θέλησης» εκ μέρους του Μπερλουσκόνι προς τα ιταλικά συνδικάτα για την έναρξη διαλόγου συνδικάτων - εργοδοσίας... «Στη μνήμη του Μάρκο Μπιάτζι, ενός ανθρώπου του διαλόγου, αποφασίσαμε να απευθύνουμε επίσημη πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ηγέτης του CGIL Σέρτζιο Κοφεράτι, κατήγγειλε τη δολοφονία και είχε έκτακτες διαβουλεύσεις με άλλους ηγέτες του εργατικού κινήματος. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε η αναβολή και μόνο χρονικά της προγραμματισμένης γενικής απεργίας που είχαν εξαγγείλει τα συνδικάτα. «Η δολοφονία του καθηγητή Μπιάτζι αποτελεί την τελευταία πράξη μιας βαρβαρότητας που διαπράχτηκε από την τρομοκρατία, από την οποία δεν έχουμε απαλλαγεί και που στοχεύει στην αλλαγή των κανόνων και της δυναμικής της δημοκρατίας και του κοινωνικού διαλόγου», είπε στις δηλώσεις του ο Κοφεράτι. Η ημερομηνία της απεργίας θα αποφασιστεί στις 27 Μαρτίου στη διάρκεια νέας συνόδου των ηγετών της CGIL, του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, της CSIL (καθολικοί) και της UIL (κεντρώοι). Τα τρία συνδικάτα, στα οποία ανήκουν περισσότεροι από 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι, θα δείξουν με την απεργία τους την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για την τροποποίηση του άρθρου 18 του εργατικού δικαίου, το οποίο επιτρέπει σε ένα μισθωτό που απολύεται καταχρηστικά να επανέλθει στην εργασία του με δικαστική απόφαση.

Η εισαγγελία της Μπολόνια πιστεύει ότι η ενέργεια συνδέεται με τα σχέδια της κυβέρνησης να τροποποιήσει την εργατική νομοθεσία, καθιστώντας ευκολότερες τις απολύσεις και τις προσλήψεις για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η δολοφονία γίνεται ένα μήνα μετά από την έκρηξη βόμβας, έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, στη Ρώμη, και την προειδοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ο πολιτικός εξτρεμισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία.