ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη

Συσκέψεις σε Αγιά Λάρισας και Καρδίτσα αύριο

Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022

RIZOSPASTIS

Για το ραντεβού τους στη Νίκαια Λάρισας, όπου την Κυριακή 8 Γενάρη στις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προετοιμάζονται Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η συζήτηση για την οργάνωση της συντονισμένης αγωνιστικής απάντησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, με τα περισσότερα προϊόντα να πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής, οι ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι επιπτώσεις από τη νέα ΚΑΠ.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η πλούσια πείρα από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων, από την προσπάθεια για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη συμπόρευση και την κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αγώνες που, κόντρα στην αδιαλλαξία και την τρομοκρατία των εκάστοτε κυβερνήσεων, απέσπασαν συγκεκριμένες κατακτήσεις. Απ' αυτήν την άποψη, οι συνδικαλιστές αγρότες που προετοιμάζουν τη σύσκεψη σημειώνουν ότι η μαζική συμμετοχή μπορεί να δώσει ώθηση στην οργάνωση και στον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Τις μέρες αυτές, μάλιστα, ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Ομοσπονδιών, πραγματοποιούνται περιοδείες στα χωριά για να ενημερωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται σύσκεψη στην Καρδίτσα, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Αγρότες Αγιάς: Να σταματήσει η κυβερνητική κοροϊδία

Την καθυστέρηση από μεριάς της κυβέρνησης να ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα, και την απουσία χρονοδιαγράμματος για το πότε θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες του δήμου Αγιάς, καταγγέλλουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί του δήμου Αγιάς, οι οποίοι οργανώνουν σύσκεψη αύριο στις 6.30 μ.μ. στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβερνητική κοροϊδία και εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος απόδοσης των χρημάτων στους αγρότες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη θα υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση για το ποσό της ενίσχυσης.

Προσθέτουν ότι «δεν θα δεχτούμε ψίχουλα, ούτε να πληρωθούμε όταν θα είναι αργά και δεν θα μπορούμε ούτε να βάλουμε πετρέλαιο να καλλιεργήσουμε». Και τονίζουν ότι η μηλοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα για την Αγιά, «αποτελεί την κύρια καλλιέργεια του δήμου, με λίγες εκτάσεις και πολλούς μικρούς αγρότες που την έχουν μονοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από τα μήλα, και η καθυστέρηση της ενίσχυσης τους εμποδίζει να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζονται έξοδα όπως το κλάδεμα, και βέβαια να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τα αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη διαμόρφωση τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα, διεκδικούν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα το ποσό ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα, αλλά και άμεση καταβολή των χρημάτων που να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος.