ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αλλαγή χρονιάς με απεργίες και νέες αγωνιστικές αποφάσεις
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022

Πανό υπέρ των απεργιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Βρετανία ανάρτησαν οι φίλαθλοι της Celtic
Με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων αλλά και αποφάσεις για νέες απεργίες τον Γενάρη του 2023 συνεχίζεται ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων στη Βρετανία για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, απέναντι στον τεράστιο πληθωρισμό και την επίθεση της εργοδοσίας.

Από τις 24 Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι απεργίες δεκάδων χιλιάδων σιδηροδρομικών από το κλαδικό συνδικάτο RMT, καθώς απέβησαν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις με τις σιδηροδρομικές εταιρείες και τη Network Rail, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου και των συναφών υποδομών της Βρετανίας.

Από τις 23 Δεκέμβρη έως το τέλος του μήνα απεργούν περίπου 1.000 συνοριοφύλακες με συνέπειες στην ομαλή λειτουργία των αεροδρομίων σε Χίθροου, Γκάτγουικ και Μάντσεστερ.

Την Τρίτη απήργησαν χιλιάδες νοσηλευτές σε πλήθος δομών Υγείας σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη αποφασίστηκε και η συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Το συνδικάτο Royal College of Nursing (RCN) ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θα απεργήσουν ξανά στις 18 και 19 Γενάρη. Τη νέα χρονιά αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες απεργιών των μελών του RCN στη Σκωτία, καθώς αυτή τη βδομάδα τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της μισθολογικής προσφοράς από την τοπική κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα και την άμεση βοήθεια αποφάσισαν άλλες δύο 24ωρες απεργίες, στις 11 και 23 Γενάρη.

Παράλληλα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και εργοδοτικών επιτελείων να συκοφαντήσουν τους απεργούς, δυναμώνει η αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις τους.

Πανό υπέρ των απεργιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Βρετανία ανάρτησαν παραμονή Χριστουγέννων οι φίλαθλοι της Celtic σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Σκωτία με την St. Johnstone.

«Αλληλεγγύη στους απεργούς», «Στήριξη στους απεργούς» και «Το μόνο που θέλω για τα Χριστούγεννα είναι αξιοπρεπής μισθός», είναι μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα πανό.